Game Tester Nedir? Nasıl Game Tester Olunur?

Monster Notebook  30 Nisan 2023

İncelemeler

Test edilmesi de dâhil olmak üzere her şeyi, tek kişi tarafından üstlenilen yapımları bir kenara koyarsak, tam anlamıyla bir ekip çalışması sonucunda ortaya çıkan video oyunlarının, geliştirilme hayatları boyunca çok sayıda testten geçmesi gerekiyor. Oldukça karmaşık ve zorluklarla dolu bir zaman dilimi olan oyun geliştirme sürecinin, hem oyun stüdyolarını hem de oyuncuları memnun etmesi, bu inceleme ve testlerin iyi yapılıp yapılmamasına bağlı oluyor. Yeterince ya da doğru şekilde test edilmeyen oyunlar, Tomb Raider: The Angel of Darkness ya da Assassin’s Creed Unity gibi yapımların başına gelen talihsizliği paylaşıp içeriklerinden ziyade bug’larıyla ünlenebiliyor. Dilerseniz gelin, oyunları bug havuzundan kurtarıp onların, oynanabilir hâle gelmelerine büyük katkı sağlayan kahramanların unvanı game tester kavramına derinlemesine bir bakış atalım.

Game Tester’ların Görevi, Sanıldığından Daha Önemli

Öncelikle mesleki bir tanımlama olan game tester’ın ne anlama geldiğini açıklamak yerinde olur. Oyuncularla buluşması hedeflenen bir video oyununun geliştirme aşamasında, oyundaki her türlü yazılımsal sorunun tespiti için görev alan çalışanlar, game tester olarak nitelendiriliyor. Oyun projesinin ölçeğine ve bütçesine bağlı olarak game tester’lar, oyunun tamamını kontrol etmekten sorumlu olabilecekleri gibi yalnızca belirlenen alanlar için özel görevlendirilen game tester’lar da bulunabiliyor. Örneğin, Grand Theft Auto V oyununun bitmek bilmeyen “credits” ekranında, İngilizce “Quality Assurance” (kalite kontrol) ifadesinin kısaltması olan “QA” ile sonlanan farklı departman başlıklarını görmüş olabilirsiniz. Bundan, bu ölçekte bir oyun için Rockstar Games’in çeşitli alanlarda uzmanlaşmış game tester’lara görev verdiği anlaşılıyor. Oyunun beta, hatta alfa aşamasından itibaren yapımın mekaniklerinden grafiklerine, seslerinden çalıştırdıkları platformdaki performansına dek her yönünü değerlendiren, geliştirici ekibe kapsamlı geri bildirimler sunan game tester’lar, bugün geldiğimiz noktada, dijital oyun endüstrisinin en önemli yapı taşları içinde yer alıyor. Zira bir oyunun sıfıra yakın hatayla çıkmasıyla tepeleme bug’la çıkması arasında, geliştirici ekip/yayıncı için gerek prestij gerekse maddi yönden büyük farklar bulunuyor. Bu nedenle game tester’ların görevinin, aslında sanıldığından daha önemli olduğu ortaya çıkıyor.

Nasıl Game Tester Olunur ve Game Tester Olmak İçin Neler Gerekir?

Oyun geliştiricilerin genellikle tahmin edemeyeceği veya öngöremeyeceği hataları, sorunları ve takılmaları, tespit etmekle görevli olan ve test boyunca oyunların izin verdiği ölçüde her şeyi yapıp oyunu âdeta “bozmaya oynayan” game tester’ların, profesyonel olarak bu işi yapmaları için belli başlı yeterliliklere sahip olması bekleniyor. Ama hepsinden önce game tester olarak işe başlayacak olan kişinin, favori oyunlarından birinin değil de kendisine iş verecek olan ekibin oyunu üzerinde test yapacağını bilmesi ve kendini, bu doğrultuda motive etmesi gerekiyor. Evet, herkes Grand Theft Auto V gibi bir oyunun testini yapmak ister ama herkes, The Mortuary Assistant gibi bir yapımın testiyle uğraşmak istemeyebilir.

Peki, game tester nasıl olunur ve bu iş için neler gerekir? Birkaç maddede sıralamak gerekirse:

  • Üst düzey iletişim becerileri: Bir game tester’ın, bozmaya ya da sorunlarını yakalamaya çalıştığı oyunla ilgili bulduğu bug’ları, doğru departmana, mümkün olan en hızlı şekilde ve en ayrıntılı biçimde sunması bekleniyor. Bunun için de tester’ın, insanlarla etkileşim kurma yetenekleri kadar, kapsamlı raporlar hazırlama ve sorunları doğru şekilde ifade edebilmesi de önem kazanıyor.
  • Teknik yeterlilik ve analitik düşünme: Daha önce hayatında hiç video oyunu oynamamış birinin game tester olması, sizin de tahmin edeceğiniz üzere pek mümkün değil. Bununla birlikte, oyunları, üstünkörü oynayıp, ilgili yapımların teknik ayrıntılarını bilmeyenlerin de benzer bir kaderi yaşayacağı açık. Bu noktada, oyunların teknolojilerine ilgi duyan, hangi hatanın, neden kaynaklı olabileceği konusunda fikir yürütebilecek teknik yeterliliğe sahip kişilerin, game tester olması daha muhtemeldir. Ayrıca oyunlardaki bug’ların hangi koşullarda oluştuğunun tespiti, sürece dair test sonuçlarını hazırlama gibi beceriler de game tester olmayı kolaylaştırabiliyor.
  • Üst düzey odaklanma: Aynı oyunun belki de aynı bölümünü defalarca oynayarak bu oyundaki sahnelerde herhangi bir sorun olup olmadığını bulmak, sorun yok gibi görünse de çeşitli şekillerde hatalar oluşturmak, üst düzey odaklanma gerektiriyor. Oyunların çıkış tarihi yaklaştıkça çalışma sürelerinin de uzaması, odaklanma meselesinin önemini de artırıyor. Zira gözden kaçan küçük bir bug, projenin sonlarına doğru tüm ekibe pahalıya patlayabiliyor.

Genellikle tam zamanlı bir şekilde değil de belirli bir dönemliğine sözleşmeli olarak çalışan game tester’lar, oyun şirketlerinin açtıkları game tester ilanlarına başvurarak ya da şirketlerin, çeşitli platformlar aracılığıyla yayımladıkları işler aracılığıyla tester’lık işine başlayabiliyor. Bu tür işlere başvuru yapabilmek için mutlak surette, Türkiye’deki üniversitelerin, Dijital Oyun Tasarımı bölümlerinden veya farklı bir yazılım/bilişim alanından mezun olmak gerekmiyor. Ancak Dijital Oyun Tasarımı gibi bölümlerden mezun olanlar, hâlihazırda oyun geliştirme süreciyle ilgili pek çok bilgiye sahip oldukları için çalışma süreçlerinde karşılaşabilecekleri bazı durumlar için önceden hazırlıklı olabiliyor. Yine de game tester olmak için tek kriter, belli bir bölümden mezuniyet değil.

Bunun yanında, oyuncular için son derece cazip gelse de aynı oyunu saatlerce oynamaktan ziyade aynı oyunla saatlerce boğuşmak manasına da gelebilen game tester’lık, büyük kazançları da beraberinde getirmiyor. Kişinin tecrübesi, aynı şirket için tekrar çalışacaksa daha önceki projelerdeki performansı gibi kriterler, game tester kazancını etkileyebiliyor. Fakat iş yükü de dikkate alınarak kâr/zarar hesabı yapıldığında, oyun dünyasına gönül vermeyenler için game tester’lık, uzun soluklu yapılabilecek bir iş olarak görünmüyor.

Paylaş: