MMORPG Nedir? En Çok Oynanan MMORPG Oyunları

Monster Notebook  7 Haziran 2019

İncelemeler

Bilgisayar oyunlarına meraklı olanlar, hayatlarında en az bir defa da olsa Ultima Online, Metin 2, World of Warcraft gibi oyunları duymuştur. MMORPG olarak isimlendirilen bu oyunlar ve benzeri pek çok oyun, 1970’li yıllara uzanan köklerini, bugünün oyun anlayışı ve tabii ki oyuncu beklentileriyle bir araya getirerek yepyeni birer formata dönüşüyor.

MMORPG Ne Demek?

Bu tarz oyunlardan bahsetmeden önce konunun özünü kısaca anlatmak yerinde olacaktır. Bu nedenle türe nispeten uzak oyun meraklılarının akıllarına gelebilecek ilk soruyla yazıya başlamakta fayda var. Massively Multiplayer Online Role-Playing Game yani devasa çok oyunculu online rol yapma oyununun kısaltması olan MMORPG, temelde, rol yapma oyunlarının devasa çok oyunculu online oyunlarla kombinasyonu olarak değerlendiriliyor. Oyunlarda en önemli noktaların başında, sanal oyun dünyasında aynı amaca yönelik hareket eden çok sayıda oyuncunun bir arada bulunabilmesi geliyor. Sesli ya da metin tabanlı iletişim kurabilen oyuncular, bu sayede birbirlerine komutlar verebiliyor, destek sağlayabiliyor hatta görev gibi yapılması gereken etkinlikleri erteleyip yalnızca eğlenceye yönelik hareket edebiliyor.

İlk defa, Ultima serisi ile tanınan Richard Garrioutt’ın ortaya attığı MMORPG kavramı, 1970’li yıllarda boy gösteren multi-user games (çok kullanıcılı oyunlar) ile filizleniyor. Genel itibarıyla köklerini 1974 yılında çıkan ve dünya çapında popülerlik kazanan masaüstü rol yapma oyunu Dungeons & Dragons’dan alan MMORPG türü, yapımların sunduğu evrenler açısından farklılık arz ediyor. Bu tür yapımlar, kültürel unsurlardan bağımsız fantastik evrenler ya da bilim kurgu dünyalar sunabiliyor.

MMORPG Hangi Platformlarda Oynanabilir?

MMORPG dünyasına dâhil olmak isteyen oyun tutkunları için bu türdeki oyunları takip etmek için pek çok platform bulunuyor. Geçmişi epeyce eskiye dayanan ve konsol temelli olan Final Fantasy serisi, EverQuest Online Adventures gibi yapımlar, oyun konsollarının MMORPG tarafındaki önemli temsilcileri oluyor. Ancak ilk konsol bazlı MMORPG oyunu,  Phantasy Star Online olarak değerlendiriliyor.

PC tarafına geçildiğinde ise bu tür oyunların sayısı ve varyasyonları hayli artıyor. Güçlü bir bilgisayara sahip olmayan ya da geleneksel oyun tarzından kopmak istemeyenlerin keyifle oynayabilecekleri sayısız, tarayıcı tabanlı MMORPG oyunu bulunuyor. Son dönemde öne çıkan yapımlardan bazıları; RuneScape, Battlestar Galactica Online, League of Angels serisi sayılabiliyor. Spesifik olarak bazı tanıdık evrenlerde geçen yapımlara Naruto Online ya da Dragonball Z Online örnek verilebiliyor.

3 boyutlu dünyalarla birlikte oyuncularla doğrudan etkileşime girerek hem NPC’lerin verdikleri görevler yardımıyla deneyim puanı kazanmak hem de takımın bir parçası olduğu hissini en iyi şekilde yaşamak isteyenler ise tercihlerini, daha farklı oyunlardan yana kullanıyor. 

Dilediği her yerde MMORPG türü yapımlarla zaman geçirmek isteyenler ise akıllı telefon ve tabletlerde oynanabilen yapımlara yönelebiliyor. Dungeon Hunter 5, Arcane Legends, Unreal Engine 4 ile geliştirilen Heroes of Incredible Tales mobil dünyanın öne çıkan MMORPG’leri içerisinde yer alıyor.

Paylaş: