V Rising, Valheim’ı Tahtından Edebilecek mi?

Monster Notebook  5 Temmuz 2022

Oyun

Edebiyat eserlerinin heyecan uyandıran sayfalarında yer almaları 1800’lü yılları bulsa geçmişleri bundan çok daha öncesine dayanan vampirler, video oyunlarının da vazgeçilmez birer unsuru olmuş durumda. Vampire The Masquerade: Bloodlines, Legacy of Kain: Blood Omen 2, BloodRayne 2 bir çırpıda sayabileceğimiz, vampir temalı iyi oyunlardan bazıları. Son zamanlarda ortalığı kasıp kavuran bir vampir oyunu daha ortaya çıktı: V-Rising. Geçen yıla damga vuran Valheim ile kıyaslansa çoğu noktada özgün olan V Rising, sürükleyici yapısıyla on binlerce oyuncuyu peşinden sürüklüyor.

Susamış Görünüyorsunuz Bayım. İçecek Olarak Ne Alırdınız?

Oyunun açılışındaki kısa sinematik sayesinde V Rising evreninde neler döndüğünü bize anlatan oyunda, insanların hâkimiyetine geçen diyarı, yeniden ele geçirme arzusu duyan bir vampirin yüzyıllardır sürdürdüğü mecburi uykusundan uyanışına tanık oluyoruz. Bu kadar uzun süre ana besin maddesi olan kandan ayrı kalan bir vampirin karnını doyurması için de hemen aksiyona girişmesi gerekiyor. Temel düzeyde bir karakter oluşturma aşamasından sonra kadın ya da erkek olarak belirleyeceğiniz vampir karakterinizle diyarı dolaşıp önce bir karakterinizin karnını doyurmanız gerekiyor. Beslenmek amacıyla değerlendirebileceğiniz türlü çeşitli hayvanlar var ama her birinin kanı, aynı kalitede değil. Örneğin karakterinizin bir farenin kanıyla beslenmesi, kurt kanı ile beslenmesinden farklı etkiler yaratıyor. Kurt kanı daha kaliteli olduğundan onun özelliklerinden bazılarını -mesela hızlı hareket etme- fiziksel olarak kullanmanız mümkün oluyor.

Vampir dostumuzu beslemeniz, oyun için yeterli değil. Ona yetenekler kazandırmalı, aynı zamanda eski hükümranlık dönemlerine dönebilmesine yardım edecek kaleler inşa etmelisiniz. İşte tam bu noktada oyunun inşa etme özellikleri beliriyor. Çevreden topladığınız odun, taş ve hayvan derilerini kullanarak kale inşa etme sürecine başlayabiliyorsunuz. Ama kalenin, sürekli kanla beslenmesi gereken bir de kalbe ihtiyacı var. Kalbi, kalenizin temelin yerleştirdikten sonra onu kana doyurarak kalenizin sınırlarını genişletebilme imkânına erişiyorsunuz. Böylece kale içinde işinize yarayacak çeşitli araçları kurmanız olanaklı hâle geliyor.

Erken Erişim Aşamasında Olmasına Rağmen Dolu Dolu İçeriğe Sahip

Yapımda ilerleme kaydettikçe yönetiminizdeki karakterin maharetleri de giderek artıyor. Görev icabı gerçekleştirdiğiniz bir kurt avının sonrasında bahse konu kurdun kanını içerek bir kurda dönüşebilen karakterinizi, bu sayede haritanın dört bir yanına daha kolay taşıyabiliyorsunuz. Ancak elinizin altındaki karakterin bir vampir olduğunu unutmamanız gerekiyor. Vampirler, gün ışığından pek hoşlanmıyor ve bu nedenle ormanlık alanlarda dolaşırken güneşten kaçınmanız ya da mistik sisler oluşturarak karakterinizi güneş ışığından saklamanız şart. Kıyaslamalara konu olan Valheim gibi henüz Steam’de Erken Erişim aşamasında bulunan V Rising, dolu dolu bir içeriğe sahip. Bir ila üç kişi ile deneyimleyebileceğiniz PvE ve üç dört kişi ile oynanması önerilen PvP modlarıyla gelen oyunda, tek başınıza da arkadaşlarınızla da eğlenmeniz oldukça kolay. PvE sürecine katıldığınızda başka oyuncuları görebilseniz dahi onlara zarar vermeniz ve onların kalelerine girmeniz mümkün olmuyor. Bu, özellikle başkalarının oyunlarını çeşitli şekillerde sabote eden art niyetli oyuncuların önüne geçiyor.

Görsel anlamda tatmin edici olan ve izometrik kamera açısıyla deneyimleyeceğiniz V Rising, daha da geliştirildiğinde çok başarılı bir yapıma dönüşeceğe benziyor. Legacy of Kain: Blood Omen 2’de yönettiğimiz Kain’in kan içme animasyonunun tamamen aynısını kullanarak geçmişteki yapımlara bir bakıma saygı duruşunda bulunan V Rising, arkadaşlarınızla onlarca saati devirmenizi sağlayabilir. Sistem dostu grafikleri, bağımlılık yaratan oynanışı, çok yönlü karakter gelişimine müsait yapısı, çok katmanlı inşa unsurları, nefes kesen boss dövüşleri ve gizemli gotik atmosferi ile bu oyun, önümüzdeki döneme damgasını vurabilir.

Paylaş: