GTA Vice City’nin Unutulmaz 10 Detayı

Monster Notebook  20 Şubat 2017

Genel

Aspirine’in bir hile koduna dönüşebileceğini, RC helikopter kullanmanın zorluğunu, polis kıyafeti olmaksızın askeri bölgelere girildiğinde saniyeler içinde “Wasted” olunabileceğini, karakolların kuytu yerlerinde çok “ilginç” malzemelerin bulunabileceğini, 80’ler müziklerinin harikulâde olduğunu ve daha nice şeyi onunla öğrendik.

Evet, nostalji köşemizin bu seferki konuğu, 2003’te PC’ye çıkan Grand Theft Auto: Vice City.

Üç boyutlu dünyaya adım atan Grand Theft Auto serisinin “numarasız” olan ve oyuncuları, modern zamanlardan alıp 80’li yıllara ışınlayan GTA: Vice City; sıcacık renk tonları, muhteşem müzikleri, çok sayıda sinema filmine gönderme yapan ve büyük oranda Scarface’i temel alan senaryosuyla kült mertebesine ulaştı. Olay kurgusu, görev mekanizması ve Vice City’nin kendine has yapısıyla, karşısına geçtiğinizde saatlerce kalkmak istemeyeceğiniz kadar eğlence dolu GTA: Vice City’nin unutulmazlarından bazılarına gelin birlikte göz atalım.

1. Kontrol Size Geçer, Billie Jean Çalmaya Başlar

Oyunun açılışını yapan ara sahnelerin ardından kontrol bizdedir. Artık oyun başlamıştır ve yanı başımızdaki “Admiral” marka araca atlarız. Fakat o da ne! Çalmaya başlayan şarkı Michael Jackson’ın Billie Jean’i! Rockstar Games bir çılgınlık yapıp araç radyolarını birbirinden güzel şarkılarla doldurmuştu, ne de güzel yapmıştı. Rock/Heavy Metal’den Pop’a kadar birçok türde müzik yayını yapan radyo kanalları vardı Vice City’de.

2. Meşhur “GTA Vice City’deki İnşaat Patlatma Görevi”

Demolition Man’dir görevin gerçek adı ama zihnimize “İnşaat Patlatma Görevi” diye kazındı. Görevdeki amacınız, RC helikopterle dört bombayı 7 dakika içinde, belirtilen bölümlere götürüp bırakmaktı; tabii helikopteri adamakıllı kontrol edebilirseniz. Bunca zorluğun üstüne, ellerinde çekiçle helikopteri indirmeye çalışan inşaat işçileri ve sürekli ateş eden güvenlik görevlileri de eklenince, “Mission Failed!” yazısını maalesef pikseli pikseline ezberlemiştik.

3. “Hmm, Nice Bike”

Serinin üç boyutlu yapıdaki önceki oyun olan GTA III’ün aksine GTA: Vice City’de oynanış ve araç dinamikleri konusunda da çok sayıda farklılık vardı. Bu yeniliklerden biri de motosiklet kullanılabilmesiydi. Güçlü PCJ 600’den katlanılmaz sese sahip Sanchez’e kadar ona yakın motosiklet vardı oyunda. Ama motosikletlerle ilgili en unutulmaz an, adamımız Tommy’nin “Hmm, nice bike!” demesiydi. Ha, bir de oyunda geçen “Nice ass baby!” kısmı var ama konumuz o değil.

4. Adrenalin Zirvede: Phnom Penh ’86

GTA: Vice City’nin çıkışından sonra birçok savaş oyununa belki de ilham kaynağı olan “Phnom Penh ’86” görevinde Lance Vance helikopteri kullanıyor, bizse otomatik silahla düşmanları ortadan kaldırıyorduk. Görevin akıcılığı ve ilk oynanıştaki o belirsizlik hissi, adrenalin seviyemizin zirve yapmasını sağlıyordu.

5. 80’li Yıllarda Olup da Kopmamak Mümkün mü?

Polisinden askerine, inşaat işçisinden sıradan gencine kadar tüm GTA: Vice City ahalisinin takıldığı ve tam anlamıyla koptuğu yegâne ortam olan Malibu Club, oyunun en unutulmaz yerlerinden biriydi şüphesiz. Bazen içimizdeki canavara hâkim olamayıp Malibu’da çok kötü şeyler yapsak da, kulüpten ayrılıp birkaç saniye sonra kulübe döndüğümüzde, her şey normale dönmüş olurdu.

6. Vice City’ye Havadan Bakış

GTA III’teki uçma özürlü Dodo’yu hatırlıyorsunuzdur. O kadar uğraşmanıza rağmen havada yalnızca birkaç saniye kalabilirdi ve ardından düşerdi. Ama GTA: Vice City’deki hava araçları öyle mi? Denizden havalanan Skimmer adlı uçak son derece rahat kullanılırdı ve dilediğiniz kadar havada kalabilirdiniz. Tabii helikopterler de vardı. Her birinin kendine özgü karakteristiği olan helikopterler arasındaki favorimiz, “tam donanımlı” ekipmanıyla Hunter’dı.

7. Polislerden Kurtulmanın Pratik Yolu: Pay ‘n’ Spray

Belki sinirinize yenik düştünüz ve yoldaki yayalardan birine yumruk attınız, belki de oyunda hiç yapmamanız gerektiği (!) şekilde bir araba çaldınız ve bu sırada yakınlarınızda bir polis vardı. Polis bu durur mu, düştü peşinize! Aranma seviyenizin yükselmesini ve yıldızların giderek artmasını beklemeden, altınızdaki araçla en yakındaki Pay ‘n’ Spray’e giderek aracınızı boyatmanız ve birkaç saniye içinde aranma seviyenizin yok olması en iyi yoldu. Yoksa işin ucu, askerin şehre inmesine kadar uzanırdı.

8. Roketle Helikopter Düşürmenin Dayanılmaz Hafifliği

Size ne demiştik az önce? Evet, yıldızların artmasını beklememeniz gerekiyordu. Elbette bir çılgınlık yapıp peşinize takılan helikopterleri kısa sürede indirmek istiyorsanız iş başkaydı. Yapmanız gereken gayet basitti; “professinaltools” yazmanız ve roket atara sahip olarak saniyeler içinde sadece helikopteri değil, çevredeki tüm araçları yok etmeniz mümkündü. Ufak bir hatırlatma, oyun içindeyken bir çırpıda yazmanız daha kolay olan “nuttertools”u kullanarak da Chain Gun/Mini Gun elde edebilirdiniz.

9. Üşüdünüz mü? Molotof Kokteyli ne Güne Duruyor?

Hazır “professionaltools” ve “nuttertools”u yazmışken, bir de “thugstools”u anımsayalım. Çevrenizde size saldıran bir kamyon adam olduğunda ve onları, tabancayla tüfekle filan tek tek uğraşıp haklamak istemediğinizde Molotof kokteyli en işe yarar seçeneklerden biriydi. Ama Molotof kokteylini düzgün atamazsanız, Tommy de çıtır çıtır yanmaya başlardı.

10. Su Nasıl Tommy?

Koskoca Vice City’yi yalnızca karadan gezmek olmazdı, ara ara suya açılmak lazımdı. Ve yine hileciliğiniz üstünüzdeyse, “seaways” yazarak yatla veya tekneyle uğraşmadan arabanızla denize açılabilirdiniz.

Hepsi bir kenara; GTA: Vice City, bizim, gerçek dünyadan kaçış için kullandığımız biricik oyunumuzdu. Senaryo görevleriyle kâh gülüp eğleniyor kâh sinirleniyor, saatlerimizi bir göreve harcıyorduk. Ama mutluyduk, belki de gerçek hayatta hiçbir zaman yaşayamayacağımız kadar çok macerayı bir arada yaşıyor, benzersiz araçları kullanabiliyorduk. Tabii şehrin kargaşasından uzaklaşıp arabayı sahile sürdükten sonra, havanın aydınlanışını Emotion 98.3’teki “Waiting for a Girl Like You” parçası eşliğinde izlemek ve uzaklara dalm…

Tamam, anlatacaklarımız bu kadar beyler, duygulanan çıksın kasıyor 🙂

Paylaş: