Gaming Laptop mı Almalı, Bulut Oyun Hizmetine mi Abone Olmalı?

Monster Notebook  28 Eylül 2021

Teknoloji

Dijital dağıtım platformlarının çeşitlilik kazanması ve toplu hâlde oyun kiralama sistemlerinin yaygınlaşması, oyuncular için bulunmaz bir nimet. Yüksek hızlı internetin de hemen her eve girmesiyle oyun indirme süreleri de hayli kısaldı. Buna ek olarak Türkiye’de de faaliyet göstermeye başlayan bulut oyun (cloud gaming) hizmetleri, yüzlerce oyunu deneyimlemeye hazırlanan oyuncuları ikilemde bırakmaya başladı. Zira güncel oyunları 60 fps ve üzeri hızlarda, yüksek kaliteli grafiklerle deneyimleyebilmek için güçlü bir oyuncu bilgisayarı gerekiyor. Bulut oyun sistemleri sayesinde yalnızca yüksek hızlı bir internet bağlantısıyla oldukça yaşlı bir bilgisayarda bile Cyberpunk 2077 gibi oyunlar oynanabiliyor. Peki, bu aşamada tam olarak nereye yatırım yapmak daha mantıklı? Bir gaming laptop mı almalı, yoksa bulut oyun hizmetine mi abone olmalı?

Bulut Oyun Sistemlerinde Oynamak İstediğiniz Oyun Var mı?

Hemen her web sitesinde reklamlarıyla karşılaşabileceğiniz popüler bulut oyun servisleri, uzaktan baktığınızda epey mantıklı bir çözüm gibi görünüyor. Güçlü bir dizüstü bilgisayara birkaç bin liralık yatırım yapmak yerine ayda düşük sayılabilecek bir meblağ ödeyerek eski nesil laptop modelleri ile en son çıkan oyunları oynayabilirsiniz. Aslında cümleyi “oynayabilir misiniz?” diye sonlandırmak gerekirdi çünkü her şey sandığınız kadar kolay işlemiyor. Türkiye’de de sunucu kurarak oyuncuları kucaklamayı hedefleyen markaların bulut oyun servisleri, sizden belirli bir abonelik ücreti talep etse de oynamak istediğiniz oyunu, oyun dağıtım platformları üzerinden satın almanızı da bekliyor. Yani bulut oyun sistemine para ödedikten sonra istediğiniz oyunu Steam ve benzeri dağıtım platformlarından satın almanız ve hesabınızı bu platformlarla eşleştirmeniz gerekli. Bu da yeterli değil. Eğer satın aldığınız oyunun ilgili servisle bir anlaşması yoksa bu oyunu buluttan oynamanız maalesef mümkün değil. Kısacası, oynamak istediğiniz her oyunu bulut oyun hizmetiyle oynayamazsınız.

Güncel özelliklere sahip bir gaming laptop aldığınızda ise ister Epic Games Store gibi her hafta en az bir adet oyun hediye eden cömert oyun dağıtım platformlarının sunduğu yapımları isterseniz Microsoft’un Game Pass hizmetiyle onlarca oyuna erişim kazanabilir, çok az bir ücret ödeyerek on binlerce liralık oyunu keyifle deneyimleyebilirsiniz. Tabii Steam ve benzeri platformlardan tekil bazda satın alabileceğiniz sayısız oyun olduğunu hatırlatalım.

Çevrim Dışı Oyun Oynamak İçin Bulut Oyun Servisi Uygun Değil

Doğası gereği yalnızca yüksek hızlı internet sayesinde işlerlik kazanan bulut oyun servisleri, 720p çözünürlükte 60 fps hızında oyun oynayabilmeniz için 15 Mbps, 1080p çözünürlükte 60 fps hızında oyun oynayabilmeniz için 25 Mbps internet hızına gereksinim duyuyor. Tabii bu hız değerlerinin, router veya modeme kabloyla bağlanan bilgisayarlarla optimum şekilde değerlendirilebileceği belirtiliyor. Çok daha yüksek internet hızlarına sahip olsanız da kablosuz kurulumla internete bağlanıyorsanız zaman zaman bağlantı sorunları yaşamanız ve oyunlarda donma gibi sorunlarla karşılaşmanız muhtemeldir. Eğer çevrim dışı olarak da oyun oynamayı düşünüyorsanız bulut oyun servisleriyle bunu gerçekleştirmeniz olanaklı değil.

Oyuncular için laptop önerisi sunan teknoloji editörlerinin hazırladıkları içerikler doğrultusunda, bütçenizi zorlamayacak fiyat aralıklarında bulunan bir gaming laptop alırsanız evinizdeki internet hızından bağımsız olarak dilediğiniz oyunu hem çevrim içi hem de çevrim dışı oynayabilirsiniz. Dahası, dizüstü bilgisayarınızı seyahatlerinizde de yanınızda taşıyabilir, favori oyunlarınızı balkonda, sahilde hatta yolculuk esnasında bile oynayabilirsiniz.

Servis, İnternet ve Oyun Ücretlerini Topladığınızda Gaming Laptop Daha Avantajlı Oluyor

Yıllık bazda hesapladığınızda bulut oyun servisi, yüksek hızlı internet ve ayda alınacak birkaç tane oyunun toplam maliyeti, güçlü bir gaming laptop ile benzer seviyelere geliyor. Bu noktada, yalnızca oyun oynamak için değil, iş ve okul yaşantınızda da kullanabileceğiniz, gerektiği zaman fotoğraf ve video işleme uygulamalarını sorunsuzca çalıştırabileceğiniz yüksek performanslı bir Monster laptop edinmeniz, bulut oyun servisine katılmanızdan daha avantajlı oluyor. Yazıda adını geçirdiğimiz Game Pass’e abone olduğunuzda hem Microsoft’un yelpazesinde bulunan sayısız oyuna erişim hakkı elde ediyor hem de EA Games’in hit oyunlarını tamamen ücretsiz şekilde deneyimleme imkânı yakalıyorsunuz.

Eğer siz de bulut oyun servisi aboneliğiyle yeni bir oyuncu bilgisayarı almak arasında kaldıysanız laptop fiyatlarını inceleyebilir, Monster’ın sizlere sunduğu Abra, Tulpar ve Semruk serileri laptop’larından dilediğinizi satın alabilirsiniz. Satın alım aşamasında donanım özelleştirme, ömür boyu ücretsiz bakım gibi birçok avantaj da sizleri bekliyor.

 

Paylaş: