2022 Yılına Damga Vuracak Yapım: Forspoken Çıkış Tarihi

Monster Notebook  8 Mart 2022

Oyun

Pek kimsenin beklemediği şekilde değişen hayat koşulları, doğal olarak oyun dünyasını ve konsol üreticilerini de etkiledi. Tam da bu nedenle dokuzuncu nesil oyun konsollarının, konsol tarihindeki en sönük çıkışını yapan nesil olduğu noktasında hem oyun otoriteleri hem de oyun meraklıları hemfikir. İlgili konsolların çıkışlarının sönük kalmasında en önemli pay sahibi ise şüphesiz, konsolların gücünü gösterecek iyi grafikli ve çok satan bir oyunun henüz piyasaya çıkmamış olması. Hit oyunların konsollarla eş zamanlı yayınlanamaması, PlayStation 5 tarafında Godfall ve yeni Ratched&Clank: Rift Apart gibi yapımların beklenen etkiyi göstermemesi, dokuzuncu nesli heyecanla bekleyen herkeste soğuk duş etkisi yarattı. Neyse ki Sony cephesinin elinde, hâlâ güçlü kozlar var; Forspoken gibi.

İlk tanıtım videoları su yüzüne çıktığında herkesin ağzını açık bırakan, başta “Project Athia” şeklinde isimlendirilen ve çok geçmeden, asıl adının Forspoken olduğu ortaya çıkan oyun, birkaç ay içinde yalnızca PlayStation 5 ve PC platformunda yayınlanacak. PlayStation 4 ve Pro sürümlerini desteklemeyen yapım, “yeni nesil”den beklenen görsel zenginliği ziyadesiyle sunuyor. Peki, bu harikulade görünen oyun neyin nesi? Gelin, kısıtlı resmî veriler ve gayriresmî oynanış videolarından yakaladığımız detayları sizlerle paylaşalım.

Evinden Çok ama Çok Uzakta Bir New Yorklu: Frey Holland

Oyunlarda sıra dışı görünümlü insanlar, yarı tanrılar, süper kahramanlar, devasa varlıklar yönetmeye çok alıştık. Oyun geliştiriciler ise bizlere biraz daha “normal” karakterler yardımıyla etkileyici maceralar yaşatma peşinde. Kariyeri boyunca yalnızca yüksek puanlı Final Fantasy XV oyununu geliştiren ve o dönemki ismi Square Enix Business Division 2 olan Luminous Productions tarafından hazırlanan Forspoken; açık dünya yapısında, farklı zaman dilimlerine gidebildiğimiz, araziler ve dağlar-tepeler üzerinden herhangi bir vasıta olmadan geçebildiğimiz, üçüncü şahıs kamera açılı bir aksiyon-rol yapma oyunu.

Daha önce Final Fantasy XIII geliştirme ekibinde yer alan ve bu oyunun yönetmenliğini üstlenen Takeshi Aramaki’nin sözlerine göre anlatı odaklı bir yapım olan Forspoken’da Frey Holland isimli genç bir kadını yönetiyoruz. New York’ta yaşayan Frey, bir şekilde Athia adlı fantastik dünyaya geçiş yapıyor ve sıra dışı büyü yetenekleri kazanıyor. Evine dönme hayali kuran ve geri dönüş için çareler arayan Frey, bir yandan zalim Tanta yönetimine karşı yaşam mücadelesi verip diğer yandan da Athia’da ne işi olduğunu anlamaya çalışıyor.

Forspoken’da Büyücülük Yeteneklerini Çok Önemli

Fantastik bir dünyada bulunması, Frey’in doğaüstü güçler kazanmasını sağlıyor. Karakterimiz, karşısına çıkan düşmanları büyüler yoluyla alt ediyor. Normal bir insan boyutlarında olabilen ve genellikle kalabalık gruplar hâlinde Frey’in üstüne gelen düşmanlar, büyü yoluyla meydana getirilen; devasa su topları, yıldırım yağmurları, mayınlar, patlayıcı unsurlar ve daha nicesiyle ortadan kaldırılabiliyor. Yaya dolaşan düşmanların yanı sıra uçan düşmanlar da bulunuyor ve onların etkisiz hâle getirilmesi içinse daha farklı büyülere ihtiyaç duyuluyor. Büyü seçimi ve etkin kullanımı için, FPS oyunlarında uzun süredir gördüğümüz silah seçim çemberinin büyü versiyonu, Forspoken’da karşımıza çıkıyor. Yetenek ağacı üzerinden seviyelerini ve etkilerini artırabildiğimiz büyüleri, karşılaşmalar esnasında anında seçip uygulamamız mümkün oluyor. Sıra boss karşılaşmalarına geldiğinde, Frey’in daha özel büyü hünerlerinden ve fiziksel yeteneklerinden yararlanmak gerekiyor. Frey’in hızlı hareket edebilmesi, yükseklere kısa sürede tırmanabilmesi ve havada süzülebilmesi, hem düşmanlarla hem de boss’larla mücadele ederken ona avantaj kazandırabiliyor.

Oyun Ekibi Yıldız İsimlerle Dolu

Senaryosu ve mekânlarına dair ayrıntılar sır gibi saklanan Forspoken’ın geliştirici kadrosundaki yıldız isimler ise sır değil. Hikâyesine büyük güven duyulan oyunun yazarları arasında; The Walking Dead: The Game ve Halo 5: Guardians’dan tanıdığımız Gary Whitta’nın yanı sıra Legacy of Kain ve Uncharted serilerinden bildiğimiz Amy Hennig var. God of War (2018) başta olmak üzere birçok oyun ve televizyon dizisinin müziklerinde imzası olan Bear McCreary ve Bioshock serisine ek olarak çok sayıda televizyon dizisi ve sinema filminde kompozitörlük yapan Garry Schyman de Forspoken’ın müziklerini hazırlıyor.

Fotorealistik görselleri kusursuz biçimde sunabilen, ayrıca; ray tracing, YEBIS 2, çift yönlü path tracing gibi modern oyunlarda bir arada göremediğimiz teknolojileri birlikte sunan Luminous Engine ile hazırlanan Forspoken’ın, bu yıla damga vuran oyunlardan biri olacağını düşünüyoruz. 24 Mayıs 2022’de yayınlanacak oyun için beklemedeyiz!

Paylaş: