2022 Yılının En Çok Beklenen Oyunu: God of War Ragnarok

Monster Notebook  28 Şubat 2022

Oyun

Eğer God of War’u henüz oynamadıysanız, spoiler içeren bu yazıyı, ilgili oyunu oynadıktan sonra okumanızı öneririz.

Sohbetine doyum olmayan bir kafa (Mimir), zaman zaman babasını kızdırıp yer yer ona diklenen bir çocuk (Atreus) ve tattığı acılarla olgunluğun zirvesine ulaşan bir adam (Kratos) ile sonlanan God of War, oyunda yaşananlardan anımsayacağınız üzere, esasen tamamlanmamış bir hikâyeydi. Yaklaşmakta olan Ragnarök, yani İskandinav mitolojisindeki kıyamete dair kehanetler, oyun dünyası içinde birer birer doğru çıkmaya başlamıştı. Özellikle “oyun dünyası” şeklinde vurguladık. Zira, orijinal God of War serisi, Yunan mitolojisiyle kurgu yoluyla olsa da bağlantıya sahipti lakin Yunan mitolojisinden İskandinav mitolojisine ışınlanan God of War’da aynı bağlantı sadakatini, birkaç istisna dışında bulmak pek mümkün değil. Tabii bu, God of War Ragnarök’un, bu yılın en çok beklenen oyunlarından biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Gelin, şimdiye kadar açık edilen veriler ışığında bizi nasıl bir oyunun beklediğine göz atalım.

Eski Dosttan Pekâlâ Düşman Olur

Önceki oyunun üç sene sonrasında geçen God of War Ragnarök, Kratos’un; Baldur, Magni ve Modi’yi ebediyete uğurlamasıyla başlayıp yıllar süren, Ragnarök habercisi doğa olayı Fimbulwinter’ı tetiklemesine dayanıyor. Aralarında Midgard’ın da bulunduğu Dokuz Diyar’ı ortadan kaldıracak olan kıyamet öncesinde intikam ateşiyle yanıp tutuşan eski dost, yeni düşman Freya, hem önceki oyunun sonundan hem de yayımlanan yeni tanıtım videolarından anladığımız kadarıyla Kratos ve Atreus’un yoluna çıkıp onları yok etmek istiyor. Tabii intikam ateşinin tutuşturduğu tek kişi Freya değil; aynı zamanda Magni ve Modi’nin babaları olan Thor da çekicini kuşanıp Kratos’un karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Yine yayımlanan tanıtım videolarında yüzünü henüz göremesek de yüksek akım yüklü çekicine davranmak üzere olan bir Thor resmediliyor ki bu sahne bile “Kratos vs. Thor” sahnesini deneyimlemeden bile tüylerimizi diken diken etmeye yetiyor. Kıyamet öncesinde bize eşlik etmesini beklediğiniz bir diğer karakter daha tanıtım videosunda ortaya çıkıyor: Odin’in torunu, Magni ve Modi’nin yarı amcası, Æsir mensubu tanrı Týr. Týr’in oyundaki görevi ve senaryoya katkısını henüz bilemesek de ayağa kalkınca Kratos’un, yanında Atreus gibi kaldığı Týr’in düşmanımız olmasını pek istemiyoruz.

Benzer Oyun Mekanikleri ve Farklı Ulaşım Yolları

Serinin eski oyunlarının üstüne toprak atan 2018 çıkışlı God of War’dan kamera açısı başta olmak üzere birçok oyun unsurunu devralan Ragnarök’ta, benzer oyun mekanikleri eşliğinde öyküye devam ediyoruz. Dokuz Diyar’ın dokuzunu da dolaşabileceğimiz yapımda savaş esnasında Leviathan baltasına ek olarak Kratos’un eski emanetleri, Blades of Chaos yine kahramanımızın ellerinde, bileklerinde bulunuyor. Küçük ve orta ölçekli düşmanlarını bir oraya bir buraya savuran, bunu yaparken de zincirlerinden yararlanan Kratos’a, artık ergen yaşlarını idrak eden ve yepyeni büyülü hünerleri bulunan Atreus destek oluyor. Yaşının getirdiği toylukla çetin mücadelelere girmekten imtina etmeyen Atreus’a babası Kratos yine öğütler eşliğinde engel olmaya çalışıyor. Fakat Ragnarök’u durdurması muhtemel dev bir savaş için de çanlar çalmaya başlıyor. Bu süreçte ulaşım ise yaya, kayıkla ve köpeklerin çektiği kızaklarla yapılabiliyor. Şehir halklarınca daha canlı hâle getirilen mitik diyarlarda buzlar üstünde kızakla yepyeni maceralara atılmak, bu esnada Mimir’in engin bilgilerinden ve tecrübelerinden yararlanmak için sabırsızlanıyoruz.

2021’de çıkmasını beklediğimiz ancak pandemi koşulları nedeniyle bu yıla ertelenen God of War Ragnarok, yenilenen seride bir kırılma yaratabilir. Çünkü önceki oyunun sonlarında perde arkasında kalan duvar kabartmaları, oyun boyunca yaşananları doğru şekilde resmederken Kratos’un vefatını, Atreus’un ise hayatta kalacağını gösteriyordu. Bu yapımda Kratos’un akıbeti nasıl olur, bunu bilmemiz mümkün değil lakin yeni oyunun, oyuncular cephesinde büyük yankı uyandıracağı su götürmez bir gerçek.

Paylaş: