Hayatın karmaşasından, ödenecek faturalardan, milim milim ilerleyen trafikten ve gündemin getirdiği stresten bıktınız mı? O zaman sizi Orta Çağ’ın sakin ve huzurlu -ya da en azından daha az karmaşık- dünyasına davet ediyoruz. Render Cube tarafından geliştirilen ve Toplitz Productions tarafından yayımlanan Medieval Dynasty, aradığınız kaçış olabilir. Sizi, genç Racimir’in yerine koyan ve savaşın yıkımlarından kaçarak yeni bir hayata başlamanız için size şans tanıyan bu “Orta Çağ yaşam simülasyonu” gerçekten de oynamaya değer mi? Gelin, heo birlikte detaylara inelim.
Savaşın İzleri Her Yerde, Yeni Bir Başlangıç Kaçınılmaz
Hikâye konusunda masaya pek de yeni bir şey koyduğunu söyleyemeyeceğimiz Medieval Dynasty’de, Racimir’in, savaşın ardından yeni bir hayat kurma çabası, oyunun temelini oluşturuyor. İlk etapta biraz mesafeli olacağınız Racimir’le hikâye ilerledikçe aramızdaki bağ da güçleniyor. Racimir’in yaşadıklarıyla şekillenen hikâye, oyunun mekaniklerini öğrenmemize yardımcı olan bir araç görevi de görüyor. Tabii bu noktada esas olay, Racimir’in kendi hikâyesini yaratması ve vadiyi geliştirmesi. Yeni topraklar keşfetmemiz, köylülerle etkileşim kurmamız ve kendi ailemizi kurmamız da bu hikâyenin bir parçası. Medieval Dynasty’nin oynanışı; hayatta kalma, inşa etme, yönetme ve neslini sürdürme üzerine kurulu. İlk başta odun toplamak, taş toplamak, bir balta yapmak ve kendimize bir ev inşa etmek gibi basit işlerle başlıyoruz. Zamanla, köyümüzü geliştiriyor, yeni binalar inşa ediyor, köylüleri işe alıyor ve kaynakları yönetiyoruz.
Oyunda yapabileceğimiz sayısız eylem var: Avlanmak, balıkçılık, çiftçilik, zanaatkârlık, ticaret, evlenmek, çocuk sahibi olmak, vergi ödemek (evet, vergilerden bu oyunda da kaçış yok) ve hatta köyümüzü haydutlardan korumak… Bu kadar çok seçeneğin olması, oyunun sürekli ilgi çekici kalmasını mümkün kılıyor. Oyun içinde yalnızca hayatta kalmaya çalışırken diğer yandan kendi imparatorluğumuzu da adım adım inşa ediyoruz. Tabii bu kadar çok sorumlulukla başa çıkmak kolay değil. Köylülerimizin ihtiyaçlarını karşılamamız, kaynakları verimli kullanmamız ve köyümüzü hayatta tutmak için stratejik kararlar almamız gerekiyor. Ayrıca mevsimlerin değişimiyle birlikte gelen zorluklara da hazırlıklı olmamız icap ediyor. Öyle ki kışın ısınmak için daha fazla odun toplamalı, yazın da mahsullerimizi vaktinde sulamalıyız. Hastalık ve kıtlık gibi beklenmedik olayların da köyümüzü tehdit edebileceğiniz ekleyelim.
Kendi Orta Çağ İmparatorluğunuzu Kendiniz Kurun
Medieval Dynasty’nin en çekici özelliklerinden biri, hiç kuşkusuz bize kendi köyümüzü kurma ve yönetme imkânı sunması. Köyümüze yeni köylüler davet ediyor, onlara işler veriyor ve ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Her köylünün farklı yetenekleri, yaşları ve tercihleri var. Bu nedenle doğru kişiyi doğru işe yerleştirmemiz, köyümüzün verimliliği için son derece önemli. Örneğin iyi bir avcıyı av kulübesine, iyi bir çiftçiyi tarlaya yerleştirmemiz gerekiyor. Bunun yanında köyümüzü geliştirerek yeni binalar inşa edebiliyoruz. Evler, atölyeler, tarlalar, depolar ve daha nice yapının farklı bir amacı var; bunların tamamı köyümüzün büyümesine katkıda bulunuyor. Zamanla, köyümüz bir kulübeden oluşan küçük bir yerleşim yerinden, gelişen bir Orta Çağ şehrine dönüşebiliyor.
Unreal Engine 4’ün tüm yeteneklerinden sonuna kadar yararlanan Medieval Dynasty’nin grafikleri, Unreal Engine 5’in hükümranlığını devam ettirdiği günümüzde standartların biraz altında kalıyor olsa da oyunun güçlü atmosferini oluşturma konusunda fena iş çıkarmıyor. Koşuşturmalardan nefes almak için karşısına geçip dakikalarca izleyebileceğiniz manzaralar gayet güzel, ormanlar yemyeşil ve köyler otantik görünüyor. Diğer yandan NPC’lerle etkileşimler, aranızdan bazılarına Skyrim havası verebilir. Merak etmeyin, her karşılaştığınız NPC, Skyrim’deki gibi “Arrow in the knee” hikâyesi anlatıp yeni bir internet meme’i oluşmasına izin vermiyor ama aradığınız NPC derinliğinin bu oyunda olmadığını da rahatlıkla söyleyebiliriz.
Bu tür oyunlarda ekstra önem arz eden seslerin de atmosfere katkıda bulunduğunu ekleyelim. Kuş sesleri, rüzgârın uğultusu, suyun akışı ve daha nice ayrıntı, bizi Orta Çağ dünyasına daha da yaklaştırıyor.
Saatlerce içine kapanabileceğiniz, kendi hikâyenizi yaratabileceğiniz ve kendi Orta Çağ imparatorluğunuzu kurabileceğiniz Medieval Dynasty; ayrıntılı sistemleri, bağımlılık yaratan oynanışı ve sürekli gelişen dünyasıyla, kendisine bir şans verilmesini kesinlikle hak ediyor. Tabii bu eğlenceli maceraya çıkmadan önce elinizin altında “canavar” gibi bir bilgisayar bulunduğundan emin olun. Monster tarafından geliştirilen Tulpar masaüstü oyun bilgisayarı modelleriyle bu oyunu ve güncel tüm oyunları, en yüksek grafik detay seviyesinde 60 fps ve üzeri değerlerde rahatlıkla oynayabilirsiniz.