CO-OP (Eşli Oynanış) Nedir? En Çok Oynanan CO-OP Oyunlar
Co-op (cooperative-iş birlikli/eşli) oyunlar, gerçek hayatta “Yardım et de şuraya çıkayım,” ya da “Bir el at, bu işi halledelim,” şeklinde yaklaşım sergileyenlerin en sevdiği oyunlar arasındadır dersek, pek de hatalı olmaz. Aynı konsolda, aynı bilgisayarda, internet üzerinden ya da yerel ağ üzerinden oynanabilen co-op oyunlar, tek kişilik senaryo moduna sahip oyunlardan ve sahada onlarca oyuncunun yer aldığı yapımlardan farklı noktada yer alıyor. Aynı hedefe yönelik hareket eden genellikle iki oyuncunun birlikte oynayabildiği yapımların tarihi ise hayli eskiye dayanıyor.
Atari Salonlarından Evlere Kadar Uzanan Eşli Oyunlar
Oyuncunun tek başına veya rakibine karşı olduğu oyunlar, dijital oyunların zaman çizelgesinde daha geçmişte bulunsa da co-op oyunların ilk örneği, 1970’lerin sonunda görülüyor. Atari tarafından geliştirilen 1978 yapımı Fire Truck adlı oyun, iki oyuncunun aynı anda itfaiye aracını kontrol edebilmeleri üzerine kuruluydu. Bugünün şartlarında hâlâ oynanabilir formda olan ve çıkışının üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen, arcade salonlarının yıldızı Final Fight ve dönemdaşı sayılabilecek Double Dragon ile hem beat-em up hem de co-op yaygınlaşmaya başladı.
Oyun konsollarının teknolojik açıdan gelişim göstermesi, co-op türü oyunların, evlerde de oynanabilmesini sağladı. İkinci nesil dijital oyunlar arasında sayılabilecek Contra, arcade salonlarından da tanınan Metal Slug serisi, evlerde de kendine yer buldu.
PC Oyunlarıyla Co-Op Kavramı Derinlik Kazanmaya Başladı
İlk zamanlar daha çok “önüne çıkanı döv ya da etkisiz hâle getir temalı” olan co-op oyunlar, PC oyunlarının, geleneksel oyun formundan farklı oluşuyla derinlik kazanmaya başladı. Quake, Doom II gibi grafik devriminin öncüsü yapımlar co-op desteğiyle geldi. Yatay veya dikey ilerlemeli iki boyutlu co-op oyunlar, ihtişamlı grafiklere sahip FPS ve RPG’lere sırtını yaslayarak yoluna devam etti. Modern yapımlardaki senaryolar, hem iş birliği hissini güçlendirdi hem de oyunda yaşanan deneyimi tam anlamıyla zirveye taşıdı. Hatta zaman içerisinde yalnızca co-op olarak oynanabilen ve “co-op oyun nedir?” sorusunun tam karşılığı olan A Way Out gibi oyunlar bile hazırlandı.
Bugün geldiğimiz noktada, “co-op ne demek?” şeklindeki sorulardan ziyâde “en çok hangi co-op oyunları oynanıyor?” gibi sorulara denk geliniyor. O hâlde, oynanabilirliği yüksek, en popüler co-op oyunlarına bakmak gerekiyor.
Son Yıllarda Çıkan ve En Çok Oynanan Co-Op Oyunlar
İnternetin yaygınlaşması ve Steam gibi platformların kullanıcılara esneklik sağlaması sayesinde co-op türü oyunlar, hiç olmadığı kadar çok oynanmaya başlandı. Bu durumda, yapımların yenilikçi olmaları ve eğlence faktörünü iyi kullanmaları da etkili oldu. Dilerseniz gelin, en çok oynanan co-op oyunlardan bazılarına birlikte göz atalım.
Portal 2: 2011 yılında oyun severlerle buluşan Portal 2, ilk oyunun aksine çok daha dinamik bir senaryo örgüsüne ve karmaşık bulmacalara sahipti. Yapımın eşli oyun desteği sunması ise oyunu bugün bile en çok oynanan oyunlar arasına yerleştirmeye yetti de arttı.
Grand Theft Auto V: Senaryo modu ayrı bir dünya olan GTA V’in Online tarafı da tıka basa eğlence dolu. Aynı anda birkaç oyuncunun co-op modunda gerçekleştirebileceği pek çok görev mevcut.
Divinity: Original Sin 2: Oldukça zor bir oyun olmasına karşın co-op moduyla keyifle oynanabilen yapım, hem yerel hem de online eşli oyuncu desteği sunuyor.
Cuphead: Oynarken “İşte gerçek co-op ruhu bu!” diyeceğiniz Cuphead’in aşırı zorluğunun üstesinden arkadaşlarınızla el ele vererek gelebilirsiniz.
Borderlands 2: Hazır üçüncü oyun da yoldayken ikinci oyun aracılığıyla bir eşli loot shooter’ın nasıl olması gerektiğini kendiniz de deneyimleyin.
Bu oyunların yanı sıra; Left 4 Dead ve Trine serisi, Don’t Starve Together, Overcooked 2 gibi yapımlara da zaman ayırmayı ihmal etmeyin.
Monster Notebook ile Co-op Oyunların Zirvesinde!
Co-op oyunların keyfini doruklarda yaşamak için güçlü bir sistem gerekiyor. Bu noktada Monster Notebook’un Abra, Tulpar ve Semruk serileri gibi yüksek performanslı oyun bilgisayarları devreye giriyor. Portal 2’den GTA V’e, Divinity’den Cuphead ve Borderlands 2’ye kadar en popüler co-op oyunları, Monster Notebook serileriyle akıcı, kesintisiz ve yüksek grafik kalitesinde oynanabilir.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Co-Op açılımı nedir?
- Co-Op, “cooperative play” teriminin kısaltmasıdır ve Türkçe’de “iş birlikli oyun” anlamına gelir. Oyuncuların birlikte çalışarak oyunu ilerlettikleri oyun modunu ifade eder.
Call of Duty co-op oluyor mu?
- Evet, Call of Duty serisinin bazı oyunları co-op modları içerir. Bu modlar genellikle kampanya, zombi veya özel görevler üzerinden birden fazla oyuncunun birlikte oynamasına olanak tanır.
Co-op oyun ne demek?
- Co-op oyun, birden fazla oyuncunun eş zamanlı olarak iş birliği yaparak oynadığı video oyunlarını ifade eder. Bu oyunlar genellikle takım çalışmasını ve stratejik iş birliğini vurgular.
Co-op desteği nedir?
- Co-op desteği, bir video oyununun birden fazla oyuncunun aynı anda oynayabilmesine imkan tanıyan özellikler bütünüdür. Bu destek, oyunun aynı platformda ya da çevrimiçi olarak birden fazla kişi tarafından oynanmasına olanak sağlar.