Battle Royale Nedir? En İyi Battle Royale Oyunları
Oyunların hem oynanış hem de tarz itibarıyla kendilerini tekrara düştüğüne tanıklık ettiğimiz zamanlarda çıkagelen yeni oyun türleri, oyun dünyasına yeni bir soluk getirmekle kalmıyor, aynı zamanda oyunlara karşı önyargılı olan insanları da oyunlara bağlayabiliyor. Bunun son örneğini, Battle Royal türü yapımlarla görüyoruz. Hayatında 10 dakika bile oyun oynamayan insanların, Fall Guys: Ultimate Knockout karşısında saatler geçirmeleri, Fortnite’ın bir oyun olmaktan çıkıp sanatçıların yeni eserlerini tanıtmak için değerlendirdikleri bir platforma dönüşebilmesi ve daha nicesi, sebepsiz değil. Çünkü Battle Royal, artık pek çok kişiye göre oyun türünün çok ötesine geçmiş durumda. Peki, Battle Royal nedir ve bu türün en iyi temsilcisi olan oyunlar hangileridir? Gelin, bu soruların yanıtlarını birlikte arayalım.
Arkadaşlarınızla Gerçekleştirebileceğiniz En Eğlenceli Aktivite
İlginç fikirlerin yaratıcısı olan Japonların zihninden çıkan Battle Royal türü, Koushun Takami adlı Japon yazarın “Battle Royal” orijinal ismiyle “Batoru Rowaiaru” adlı romanına ve bu romandan uyarlanan sinema filmine dayanıyor. Distopik korku türündeki romanda ve filmde de aktarıldığı üzere kurgusal Büyük Doğu Asya Cumhuriyeti adlı otoriter hükümet, özel bir program gereği ortaokul öğrencilerini birbirleriyle savaştırıyor. Savaş esnasında öğrenciler, ellerine geçirdikleri eşyaları, rakiplerine karşı hayatta kalmak için kullanırken bulundukları harita ise zamanla daralıyor.
İşte Battle Royal oyunlarının konsepti tam olarak buraya dayanıyor. Hemen hemen bütün Battle Royal oyunlarında savaş sahasına bir şekilde dâhil olan oyuncular, onlarca rakibine karşı, o haritada ayakta kalmaya çalışıyor. Maçı kazanansa şüphesiz, son hayatta kalan oluyor. Konsept itibarıyla benzerlik gösterse de sanat yönetmenliği, tarz, kamera açısı gibi pek çok değişken Battle Royal türü oyunlarda gözlemlenebiliyor. Örneğin, türün en popüler örneklerinden biri olan Epic Games imzalı Fortnite, inşa unsurlarının oyuna yedirildiği, üçüncü şahıs kamera açılı, Pixar animasyonları gibi görsellere sahip bir oyunken en çok satan FPS oyunlarından Call of Duty’nin Battle Royal yorumu olan Warzone, geleneksel FPS dinamiklerini beraberinde getiriyor. Ancak oyunun kuralları genel hatlarıyla aynı kalıyor. Herkes oyuna aynı şartlarda başlıyor, harita belirli bir süre içerisinde daralıyor ve haritanın dışında kalan oyuncular saf dışı bırakılıyor. Sunucularına katıldığınızda tanımadığınız insanlara karşı oynayabileceğiniz Battle Royal oyunlarının tadı, tanıdığınız kişilerle ve arkadaşlarınızla daha çok çıkıyor.
Türün Başarılı Örnekleri Oyuncuların Oynama Alışkanlıklarını Kökten Değiştiriyor
Senaryo temelli tek kişilik oyunlarla zaman geçiren ama arkadaşlarıyla birlikte Battle Royal oyunlarını bir kez deneyimleyen oyuncular, türün başarılı örnekleri sayesinde oyun alışkanlıklarını tamamen değiştirebiliyor. Yalnızca PC platformunda değil, oyun konsolu ve akıllı cihazlarda da gerek gerçek gerekse yapay zekâlı oyunculara karşı oynanabilen Battle Royal türü yapımlar, sağladıkları eğlenceyle oyun dünyasının altın kâsesi olmayı sürdürüyor. Yazı içerisinde Battle Royal türünü en iyi şekilde temsil eden bazı oyunlara değindik ama bunu biraz daha detaylandırmak yerinde olur.
Battle Royal türü söz konusu olduğunda oyuncuların akıllarına PlayerUnknown’s Battlegrounds geliyor. Steam istatistik listesinde bugün bile 500 bine yakın oyuncuyla üçüncü sırada bulunan yapımın en büyük rakibi ise hiç şüphe yok ki Fortnite. Epic Games Store üzerinden ve desteklenen mobil platformlardan oynanabilen oyun, 2021 yılı başı itibarıyla toplam 350 milyon oyuncuya ulaşmış durumda. Eğlenceli grafikleri ve her anı ayrı bir komedi olan Fall Guys: Ultimate Knockout, Battle Royal dünyasının en farklı yüzü olurken köklerini Titanfall serisinden alan Apex Legends, büyücülük yetenekleriyle rakiplerine kök söktürmek isteyenlerin yöneldikleri Spellbreak ve klasik savaş mekaniklerinden kopamayanların tercihi Call of Duty: Warzone türü başarıyla temsil edip milyonlarca oyuncuya keyifli vakit geçirtiyor.