Xbox X ve Xbox S Arasındaki Farklar Nelerdir?
Microsoft’un şimdilik en güncel konsol serisi, oyun dünyasında bir devrim yaratma iddiasıyla geldi ancak Xbox Series X ve Series S arasındaki farklar, oyuncuların, konsollardan hangisini seçeceği noktasında kafalarını karıştırmaya devam ediyor. Konunun detaylarına az sonra değineceğimiz üzere, bir tarafta güçlü ve yüksek performanslı bir titan olan Series X, diğer tarafta ise daha erişilebilir fiyat aralıklarında yer alan, kompakt ve sessiz çalışan Series S bulunuyor. Peki, bu iki konsol arasında ne farklar var ve hangisi, sizin oyun tarzınıza ve ihtiyaçlarınıza daha uygun? Gelin, iki konsolun tasarım ve teknik özellik farklarına birlikte göz atmaya başlayalım.
Her İki Konsolun Tasarım ve Estetik Anlayışı Bambaşka
Bazı teknoloji meraklılarının, Stanley Kubrick’in “2001: A Space Odyssey” filmindeki meşhur kara monolitlere benzettikleri Xbox Series X, bu benzetmeyi biraz da haklı gösterecek siyah renk, dikdörtgen prizması şeklinde geliyor. Eski nesil Xbox One X modeline kıyasla daha büyük olan modelin bu büyüklüğü, aslında içerdiği donanımın gücünden ve bu donanımı soğutma gereksiniminden kaynaklanıyor. Yaklaşık 4,5 kilogram ağırlığındaki 30,1 uzunluğundaki oyun konsolu, hem dik hem de yatay olarak kullanılabiliyor.
Büyük kardeşine kıyasla daha mütevazı donanımlar içeren ve bunun neticesinde daha kompakt bir form kazanan Xbox Series S, beyaz rengin zarafetini de taşıyor. Tabii son dönemde çıkan 1 TB kapasiteli karbon siyah versiyonu da oyunculardan tam not alıyor. Ön yüzündeki dairesel havalandırma ızgarasıyla karakteristik bir görünüm kazanan 1,93 kilogram ağırlığındaki oyun konsolu, disksiz yapıda olmasının avantajını, görünümünün lehine kullanıyor.
Bir Tarafta Yüksek Performans, Diğer Tarafta Optimum Dijital Deneyim
Canavar gibi oyun bilgisayarlarıyla kıyasladığımızda teknik açıdan kolayca havlu atacak bir konsol olmasına karşın Xbox Series X, kendi sınıfının ve neslinin en güçlü oyun konsolu olmayı başarıyor. İşlemci ve grafik yongası, AMD tarafından özel olarak üretilen oyun konsolu, 12 teraflopluk işlem gücüyle bazı oyunları 4K (2160p) çözünürlükte ve 60 fps hızında, bazılarını ise yine aynı çözünürlükte 120 fps hızında çalıştırabiliyor. Bunlara ek olarak; ışın izleme, HDR (High Dynamic Range/Yüksek Dinamik Aralık), Dolby Vision gibi özellikler sayesinde oyun deneyiminizi daha da zenginleştiren konsolda, toplam 16 GB GDDR6 bellek ve 1 terabayt depolama alanı bulunuyor.
Henüz piyasaya çıkmadan önce teknik özellik tablolarına bakılarak güncel oyunları nasıl çalıştıracağı konusunda akıllarda epey soru işareti oluşturan Xbox Series S ise uygun fiyatlı olmasının karşılığında, büyük kardeşinden daha zayıf bir donanımla kullanıcılarını selamlıyor. Aynı işlemcinin düşük frekanslı sürümüyle yapılandırılan, grafik yongası tarafındaysa işlem birimlerinin azalması ve frekansının azalmasıyla işlem gücü 4 teraflop düzeyinde kalan Xbox Series S, çözünürlük hedefini 4K yerine 1440p olarak belirliyor. Bazı oyunları, 60 fps, nadir bazı oyunları ise 120 fps hızında çalıştıran oyun konsolu, yüksek grafik detay seviyesine sahip yapımları ise daha düşük çözünürlükte, düşük doku kalitesinde ve 30 fps limitli çalıştırabiliyor. Bu durum, geriye dönük uyumlu yapıdaki konsolun, eski nesil oyunları çalıştırırken bile fark edilmesine neden oluyor zira Xbox One X, 6 teraflopluk işlem gücüne sahipti. İlerleyen dönemde her iki konsola da AMD’nin FSR (FidelityFX Super Resolution) teknolojisinin gelmesi ve grafik hesaplama cephesinde yaşanan performans darboğazlarının önüne geçilmesi bekleniyor.
Depolama ve Bağlanabilirlik Konusunda Her İki Konsol da Başarılı
Yalnızca PC sürümleri değil konsol sürümlerinin de boyutları her geçen dönem artan ve onlarca gigabayt yer kaplayan oyunlar için geniş ve yüksek aktarım hızı sunan NVMe SSD’siyle yanıt veren Xbox Series X’te, 1 TB kapasiteli disk bulunuyor. Gerek oyun içi bekleme sürelerinin azalmasını gerekse Quick Resume adı verilen teknolojinin kullanılabilmesini sağlayan üstün performanslı diskler, bir oyundan diğerine -ki bu teknoloji, üç oyuna kadar destek sunuyor- hızlıca geçiş yapmanıza ve kaldığınız yerden oyununuza devam edebilmenize imkân tanıyor. Daha geniş kapasiteli depolama alanlarına ihtiyaç duyan kullanıcılar, 2 TB kapasiteli SSD edinip konsollarına takabiliyorlar.
Başlangıçta 512 GB kapasiteli bir diskle kullanıcılarla buluşsa da geçtiğimiz yılın son aylarında kasa rengi siyah olan ve depolama kapasitesi 1 TB kapasitesine yükseltilen sürümü de çıkan Xbox Series S, büyük kardeşinde olduğu gibi depolama artırma olanaklarıyla geliyor.
Bağlanabilirlik noktasında her iki konsol da modern bağlantı çözümlerinden destek alıyor. Her iki modeldeki Gigabit Ethernet portu, internete kablolu olarak bağlanmak arzusundaki kullanıcıların beklentilerine yanıt verirken Wi-Fi 802.11ac kablosuz ağ özelliği ise bağlantı tarafında esneklik arayanları memnun ediyor. Bunlara ek olarak üçer adet USB 3.2 Gen 1×1 USB portu bulunan aygıtlar, HDMI 2.1 üzerinden yüksek çözünürlüklü görüntüler aktarabiliyor.
Şimdi sizi, Xbox Series X ve Series S oyun konsollarının ayrıntılı teknik özellik tablosuyla baş başa bırakalım.
Uzak olmayan bir gelecekte, Xbox Series oyun konsollarına bir ara nesil güncellemesi gelerek donanım bileşenlerinin güçlendirileceği kulislerde konuşulsa da bugünün güçlü bilgisayarlarıyla teknik açıdan baş edemeyecek durumdaki konsollar, yüksek çözünürlükte, akıcı bir oyun deneyimi yaşatmaktan çok uzak. Siz de konsolların sınırlı güçleriyle kısıtlı bir oyun tecrübesi yaşamak istemiyorsanız, tercihiniz, daima “canavar” gibi oyun bilgisayarlarından yana olmalı. Monster tarafından geliştirilen Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarları, Intel ve NVIDIA imzalı üstün donanım bileşenleri ve harikulade görseller sunan ekranlarıyla oyun seanslarınıza bambaşka bir boyut katacak.