ARK Survival Evolved Sistem Gereksinimleri

Monster Notebook  10 Ekim 2022

Oyun

Yayımlanmasının üzerinden beş yılı aşkın süre geçmesine rağmen hâlâ popülerliğini koruyan ve kendi alanında bir fenomene dönüşen ARK: Survival Evolved, bir yandan keşif hissini sizlere başarılı şekilde yaşatırken diğer yandan hayatta kalma ve inşa elementleri ile dinozorların arasında benzersiz bir macerayı deneyimlemenizi sağlıyor. Zaman zaman Steam ve Epic Games tarafından ücretsiz olarak verilen ve belki farkında olmasanız bile oyun kütüphanenizde bulunan yapımı oynamayı planlıyorsanız, sistem gereksinimlerine dair yorumlarımızı merak ediyor olabilirsiniz. Dilerseniz gelin oyunun hangi donanımlar içeren bilgisayarlarda daha iyi çalıştığını birlikte değerlendirelim.

İşletim Sistemi Konusunda Seçenekleriniz Çok

2015 yılının haziran ayında Steam’de Erken Erişim’e açılan ve çıktığı dönemde, ortalıkta henüz Windows 10 işletim sistemi bulunmadığı için Windows 8,1 ve Windows 7 gibi sistemleri destekleyen ARK: Survival Evolved, sonradan Windows 10 desteğine de sahip oldu. Dolayısıyla Windows 10 işletim sistemine geçmek konusunda hâlâ kararsızlık yaşıyorsanız, eski işletim sisteminizde bu oyunu oynayabilirsiniz.

İşlemci Konusunda Aklınızda Soru İşaretleri Oluşabilir

Muhtemelen oyuncu kitlesini genişletmek adına sistem gereksinimleri tablolarını çok güncel tutmayan, hatta işlemci tarafında 2011 ve 2012’den kalma modelleri örnek gösteren geliştirici ekip, oyunun, bu yıllardan kalan dört ve 8 çekirdekli işlemcilerde çalışabileceğini belirtiyor. Ancak yapımın yıllar içinde aldığı güncellemeler, daha güçlü işlemcilere sahip bilgisayarlarda bile işlemci kullanımının hayli yüksek olmasına zemin hazırlıyor. Bugünün sekiz çekirdekli ve Hyper-Threading destekli işlemcileri, 1080p çözünürlükte ve epic grafik detay seviyesinde ortalama %25 dolayında kullanılıyor. Bu nedenle ARK: Survival Evolved oynamayı düşünüyorsanız ve işlemci kaynaklı darboğazlarla karşılaşmak istemiyorsanız, en azından yakın dönemde üretilmiş çok çekirdekli bir işlemci kullanmanız şart.

Epic Detay Seviyesi İçin 10+ RAM Gerekli

Çevre detaylarıyla ve kendi dünyasına konuk ettiği unsurlarla bilgisayarınızın sistem belleğini hayli meşgul edecek oyun, ekran çözünürlüğünden bağımsız olarak epic grafik detay seviyesinde, yaklaşık 12 GB sistem belleğine ihtiyaç duyuyor. Grafik detay seviyesini orta ve alt kademeye düşürdüğünüzde ise bellek kullanımı 9 GB civarına düşüyor. Oyunun sistem gereksinimleri tablosunda belirtilen 8 GB bellek, şu noktada pek yeterli durmuyor. Yapımı, yetersiz sistem belleğinin yaratabileceği takılmalar ve donmalar olmadan oynamak için bilgisayarınızda en azından 12 ila 16 GB RAM olmasını sağlamanız gerekir.

Sistem Gereksinimlerindeki Ekran Kartları, Oyunun Slayt Gösterisi İçin Uygun

2015 yılında teknolojinin bulunduğu konumu da göz önüne alırsak geçerliliği olabilecek ekran kartlarından NVIDIA GeForce GTX 670, oyunun, sistem gereksinimleri tablosunda yer alıyor. Ancak az önce de belirttiğimiz gibi zaman içinde içerik bakımından zenginleşen ve görselleri daha başarılı hâle gelen yapım, artık, 2015 yılında önerilen ekran kartı ile o kadar da iyi anlaşamıyor. 1080p çözünürlükte ve orta seviye grafik ayarlarında bile 20+ fps ile oynanabilen ARK: Survival Evolved, daha yüksek grafik ayarlarında tam anlamıyla bir slayt gösterisine dönüşüyor. Bu yüzden hem grafik belleği hem de grafik işlemcisi bakımından güncel bir ekran kartıyla oyunu oynamanız öneririz.

Oyundaki Dinozorlar Diskte Çok Yer Kaplıyor Gibi

Uçsuz bucaksız araziler, inşa edilecek binalar, kimi zaman mücadele edilecek kimi zaman kendilerinden kaçılacak dinozorların büyüklükleri, ARK: Survival Evolved oyununun depolama gereksinimlerini epey artırıyor. Şaka bir yana, oyun tutkunlarının bu yapıma dair en çok şikâyet ettikleri noktalardan biri olan depolama gereksinimleri, özellikle düşük kapasiteli sabit disk ya da SSD’ye sahip oyuncuların, bu yapımdan uzak durmalarına neden olabiliyor. Zira 60 GB olarak belirtilen depolama alanı, yine 2015 yılından kalma olduğu için bugüne geldiğimizde çok anlamlı görünmüyor. Oyunu, bugün Steam üzerinden indirmek istediğinizde diskinizde 126 GB’lık bir alan kullanılmaya başlanıyor.

Elinizin Altında Bir “Canavar” Varken Canavarlardan Kaçmayın

Birbirinden tehlikeli dinozorlarla dolu ARK: Survival Evolved’u daima en yüksek çözünürlükte ve en iyi grafik detay seviyesinde deneyimlemeyi düşünüyorsanız, elinizin altında bir canavar olmasında yarar var. Gerek güncel gerekse klasikleşmiş oyunları, yüksek kare/saniye oranlarında deneyimleyebilmenize imkân tanıyan Monster Notebook imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk serisi dizüstü oyuncu bilgisayarları, güçlü donanım bileşenleri sayesinde size muhteşem bir ARK tecrübesi yaşatıyor.

Sistem Gereksinimleri

  • İşletim sistemi: Microsoft Windows 7, 8,1, 10 (64-bit)
  • İşlemci: Intel Core i5-2400 ya da AMD FX-8320
  • Bellek: 8 GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 670 2 GB ya da AMD Radeon HD 7870 2 GB
  • Depolama: 60 GB (Oyunun güncel sürümü 126 GB)

Not: Geliştirici ekip, oyun için “Önerilen Sistem Gereksinimleri” tablosu sunmamaktadır.

Paylaş: