Assetto Corsa Sistem Gereksinimleri

Emre Çolak  15 Nisan 2023

Oyun

2023 itibarıyla 18 yaşına basan ve kurulduğu günden bu motor sporları simülasyonlarına kafa yoran İtalyan yazılım şirketi Kunos Simulazioni imzalı Assetto Corsa, şirketin, doğrudan doğruya profesyonellere hizmet veren tarafının da katkısıyla bugün bile parmakla gösterilen yarış simülasyonlarından biri. Çoğu zaman rakibi konumundaki diğer simülasyonlarla karşılaştırılan ancak kendine özgü yanlarıyla bu karşılaştırmalardan genellikle birinci olarak ayrılan Assetto Corsa, orta karar bilgisayarlarda bile etkileyici görsellerle oynanabiliyor. Peki, kendinizi yarış atmosferinde hissetmeniz için nasıl bir sisteme sahip olmanız gerekli? Gelin, oyunun sistem gereksinimlerini birlikte inceleyelim.

Yaşlı Sayılabilecek İşletim Sistemlerinde Bile Oynanabilir

Steam donanım ve yazılım istatistikleri içinde artık pek bir görünürlüğü kalmayan Windows 7 ve Windows 8,1 gibi işletim sistemlerini, bugün hâlâ kullanan oyuncular var. Eğer siz de onlardan biriyseniz ve eski işletim sisteminizle bir türlü vedalaşamadıysanız, Assetto Corsa ile tanışabilirsiniz. Güncel oyunların aksine, eski işletim sistemlerini de kucaklayan yapımı sorunsuzca deneyimlemek için DirectX 10,1 veya DirectX 11’in gerekli olduğunu belirtelim.

Hedefiniz Yüksek Kare/Saniye Oranlarıysa Güçlü İşlemci Şart

Birden fazla platforma çıkan, hatta sekizinci nesil oyun konsollarında 30 fps limitiyle de oynanabilen Assetto Corsa’yı, hakkını vererek ve gerçekten bir yarış atmosferindeymiş gibi hissederek oynamak için 60 fps bariyerlerinden kurtulmanız gerekiyor. Zira 60 fps sınırı, oyunun hız hissiyatını bir miktar köreltebiliyor. Assetto Corsa özelinde, yüksek kare/saniye oranlarına sahip bir oyun tecrübesi peşindeyseniz, Intel’in 12. nesil işlemcilerine ya da bu işlemcileri bulunduran canavar gibi oyun bilgisayarlarına yönelebilirsiniz. 6 ve daha fazla sayıda çekirdek içeren işlemciler, en zorlu sahnelerde bile ekran kartının darboğaza tabi olmadan çalışmasını mümkün kılıyor.

Adrenalin Dolu Pist Yarışlarına Kısıtlı Bellekle de Katılabilirsiniz

Bazı başka yarış simülasyonlarında olduğu gibi resmî yarış pistlerini, özel lazer tarama yöntemleri kullanarak oyuna aktaran geliştirici ekip, yazılım alanındaki hünerlerini, oyunun optimizasyonu noktasında da gösteriyor. Bu sayede oyunu 1080p ya da 1440p çözünürlükte bile oynasanız, sistem belleği kullanımı, toplamda 6 GB düzeyine ancak ulaşabiliyor. Yine de siz, arka plan uygulamaları ve başka öngörülemez durumları da hesaba katarak sisteminizde daha fazla RAM’e yer verebilirsiniz.

Yüksek Grafik Detayları İçin Güncel Ekran Kartı Gerekli

2014 yılında yayınlanan ve o dönemin popüler sayılabilecek ekran kartlarını, sistem gereksinim listelerinde bulunduran Assetto Corsa, geçen zaman içinde aldığı güncellemeler ve ekranların artan çözünürlük/yenileme hızı değerleri nedeniyle artık daha güçlü ekran kartlarında akıcı çalışıyor. Önerilen sistem gereksinimleri listesindeki kartlar, 1080p çözünürlük için yeterli sayılabilse de hedefiniz, 1440p’de 100+ fps elde etmek ve bunu yaparken, grafik detay seviyesinden taviz vermemekse NVIDIA GeForce RTX 30 serisi ekran kartları, ihtiyaçlarınıza yanıt verecektir. Aynı serinin çeşitli ekran kartlarına ev sahipliği yapan oyuncu bilgisayarları, akıcı bir oyun sürecine dâhil olmanızı sağlayabilir.

Ultimate Edition’a Sahip Olanlar, Depolama Alanını Görmezden Gelebilir

Geçmişte yayımlanan diğer bazı oyunlarda olan durum, Assetto Corsa’nın da başına geliyor ve oyunun, sistem gereksinimleri listesinde verilen depolama alanı boyutu, maalesef günceli yakalayamıyor. Minimum gereksinimler listesinde 15 GB, önerilenler listesinde ise 30 GB olarak belirtilen depolama alanı boyutu, 41,87 GB boyutlu Assetto Corsa Ultimate Edition’ın yakınından dahi geçmiyor. Bu nedenle, özellikle indirim zamanlarında oyunu edinmek ve kütüphanesine kazandırmak istiyorsanız, yapımın diskinizde 40+ GB yer kaplayacağını bilmenizde yarar var.

Kendinizi, alabildiğine çekişmeli yarışlara katılan, başarılı bir yarış pilotu olarak görmeyi hedefliyor ve Assetto Corsa ile pistlere çıkmayı istiyorsanız, elinizin altında bir canavar olması, yarışlarınızın daha verimli geçmesini sağlayabilir. Monster Notebook imzalı;  Abra, Tulpar ve Semruk serisi oyuncu bilgisayarlarıyla Assetto Corsa başta olmak üzere tüm yarış simülasyonlarının keyfini sonuna kadar çıkarabilirsiniz.

Minimum Sistem Gereksinimleri

  • İşletim sistemi: Microsoft Windows 7 SP1, 8, 8,1, 10
  • İşlemci: Intel Core 2 Duo ya da AMD Athlon X2
  • Bellek: 2 GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 460 (1 GB) veya AMD Radeon HD 6450 (2 GB)
  • Depolama: 15 GB

Önerilen Sistem Gereksinimleri

  • İşletim sistemi: Microsoft Windows 7 SP1, 8, 8,1, 10
  • İşlemci: 4 çekirdekli Intel ya da 6 çekirdekli AMD işlemci
  • Bellek: 6 GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 970 (4 GB) veya AMD Radeon R9 290X (4 GB)
  • Depolama: 30 GB
Paylaş: