Bethesda’nın Yeni IP’si Starfield, Skyrim’in Tahtını Sallayacak!

Monster Notebook  16 Nisan 2022

Oyun

Nükleer kıyamet sonrasında çorak topraklara dönüşen dünyada, yüzlerce saat süren ve yer yer radyasyon içeren serüvenler yaşadıysanız ya da bir Ejderdoğan olarak o Whiterun senin, bu Winterhold benim dolaşıp karakterinizin kimliğinizi şekillendirdiyseniz, bu defa, günümüzden 300 yıl sonrasının uzayında geçecek bir maceraya hazırlanın. Fallout 3, Fallout 4 ve The Elder Scrolls: Skyrim gibi oyunların yönetmenliğini üstlenen, aynı zamanda pek çok Bethesda Game Studios oyununda yazarlık, orijinal konsept yaratıcılığı ve proje liderliği yapan Todd Howard’ın yönetmen koltuğunda oturduğu Starfield, uzunca bir bekleyişin ardından bu yılın son haftalarında, canavar gibi bilgisayarlarımıza yüklenmeye hazırlanıyor. Bethesda’nın, hakkında pek fazla bilgi sunmadığı yapım hakkında yine de sahip olduğumuz kayda değer veriler var. Gelin, Fallout 4’ten sonra geliştirilmeye başlanan ve Bethesda’nın çeyrek asır sonra yarattığı ilk fikrî mülkiyet Starfield nasıl bir oyun olacak, birlikte değerlendirelim.

Starfield, Todd Howard’a Göre Uzayda Geçen Skyrim

Son yıllarda açık dünya temelli oyun enflasyonu yaşansa da oyun geliştiricilerin, bahse konu açık dünyaları anlamlı içeriklerle doldurması ve oyuncuyu, o dünyanın bir parçası kılması konusunda her zaman başarılı iş çıkardığını söyleyemeyiz. Ne var ki bu konsepti, nereden baksanız çeyrek asırdır olgunlaştıra olgunlaştıra ele alan Bethesda, zaman içinde edindiği tecrübeleri, çok satan serilerinde defalarca sergiledi ve sergilemeye de devam ediyor. İşte tam bu nedenle TES: Skyrim, Bethesda için bir referans noktası hâline geldi. Yeni Bethesda oyunu Starfield’ın da doğrudan oyunun yönetmeni Todd Howard tarafından “Uzayda geçen Skyrim,” gibi kestirme bir tanımlama ile sunulması şaşırtıcı değil.

Yayımlanmasının üstünden on seneden fazla süre geçen ve hesap makinesi, buzdolabı, radyo gibi platformların haricinde, oyun oynanabilen her yere öyle veya böyle çıkan Skyrim’in aksine, çok gelişmiş bir oyun motoru olan Creation Engine 2 ile inşa edilen Starfield, tamamen yeni nesil deneyimler vadeden, birinci şahıs kameralı, uzay temalı bir aksiyon rol yapma oyunu. İlk defa Bethesda’nın 2018’deki E3 basın konferansında gösterilen yapım, kendine özgü bir bilim kurgu evrenine sahip. Geliştirici ekibin başındaki isimler tarafından NASA-Punk terimiyle anılan Starfield, karakter gelişimi konusunda iddialı ama karakterin seçildiği grubun tamamen değiştirilememesiyle de biraz tutucu. Takımyıldız ana grubunun bir parçası olan karakterimizi, senaryonun ve yan görevlerin seyrine göre farklı fraksiyonlara dâhil edebileceğiz ve oyunun çehresi, seçimlerimize göre değişebilecek. Senaryo hakkında pek bir bilgi yok fakat Bethesda’nın karnesinin, bol sürprizli ana ve yan görev hazırlama konusunda iyi notlarla dolu olduğunu hatırlatalım.

Oyunun Daha İyi Olması İçin SpaceX Ziyaret Ediliyor

Geliştiricilere göre keşif hissinin ön planda tutulacağı ama bu keşif sürecinde karşımıza türlü çeşitli belaların musallat olabileceği Starfield’da paralı askerlerden kült takipçilerine dek birçok toplulukla mücadele etmemiz gerekebilecek. Bunun için elimizde kullanabileceğimiz ve çeşitli şekillerde geliştirebileceğimiz silahlarımız olacak. Söz konusu uzay olunca uzay araçları ve yerçekimsiz ortamda gerçekleşebilecek dalaşmaların hatta Star Wars: Squadrons’taki gibi kapsamlı uzay gemisi savaşlarının da oyunda bulunması bekleniyor. Eğer kıyıda köşede tozlanmaya başlayan joystick’leriniz varsa, şimdiden idman yapmaya başlayabilirsiniz.

Todd Howard’ın büyük bir tutkuyla hazırladığı Starfield projesinin, daha iyi bir yapım olması için Elon Musk’ın şirketi SpaceX’i ziyaret ettiği biliniyor. Hem uzay gemilerinin çalışma mantıklarının daha iyi kavranabilmesi hem de oyuna ilham veren detayların yakalanması noktasında yararlı olan bu ziyaretler, Starfield’ın fütüristik ve mantık düzlemine yer yer oturtulamayan bilim kurgu oyunlarından ayrılıp ayakları daha yere basan bir iş hâline gelmesini sağlayabilir.

Skyrim’in 11. doğum gününde; PC ve Xbox Series X/S platformlarında yayımlanacak olan Starfield, Bethesda’nın Microsoft çatısı altında yer alması sayesinde Game Pass abonelerinin erişimine ilk günden açık olacak. Uzay giysilerimizi giydik, bekliyoruz!

Paylaş: