Bilgisayar Bataryası Ömrü Nasıl Uzatılır?

Monster Notebook  8 Eylül 2023

İncelemeler

Modern dünyanın bilgisayarlar üzerine kurulduğunu savunan kişilere karşı çıkan bir kesim olduğunu biliyor muydunuz? Onlara göre modern dünya bilgisayarlar üzerine değil bataryalar üzerine kurulu! Şaka bir yana akıllı cihazların batarya süresi kullanılabilirliklerini etkileyen en önemli faktörler arasında yer alıyor. Dizüstü bilgisayarların bataryasına gereken özeni göstermek mobil cihazınızın olabildiğince uzun süre çalışmasını sağlıyor.

Masaüstü bilgisayarlardan farklı olarak dizüstü bilgisayarlar farklı batarya özelliklerine sahip. Her dizüstü bilgisayar bir diğerinden farklı olduğu için genel olarak bataryalar hakkında mümkün olduğunca bilgi edinmek kişisel bilgisayarınızın batarya süresini uzatmaya yardımcı olabilir. Bataryanızın ömrünü uzatabilecek ipuçlarını bu yazımızda derledik.

Uzun Batarya Ömrü için Şarj Döngüsünü Koruyun

Dizüstü bilgisayar bataryaları genellikle yaklaşık 500 tam döngü ve bazen daha da fazla olmak üzere belirli sayıda şarj döngüsünü kaldıracak şekilde üretiliyor. Temel olarak bir şarj döngüsü, %0’a kadar bir tam deşarja ve ardından %100’e kadar bir yeniden şarja eşit olarak kabul ediliyor. Bu durumda %50’ye kadar bir deşarj ve ardından %100’e geri dönüş yarım döngüye eşit oluyor. Her şarj döngüsü zamanla bir bataryanın kapasitesini tasarım özelliklerine göre azaltıyor, yani batarya ne kadar az boşaltırsanız o kadar uzun süre dayanıyor.

Peki döngü sayısını azaltmak için nereden başlamalısınız? Dizüstü bilgisayarınızın güç ayarları sayfasını ziyaret edebilir ve bataryanızın nasıl çalıştığını ve hangi batarya ayarlarını etkinleştireceğinizi öğrenerek başlayabilirsiniz. Ayrıca hazırda bekletme modlarına da dikkat edin. Daha fazla güç tasarrufu yapmak için arka planda çalışan ve pil ömrü açısından sorun yaratması olası uygulamalardan çıkmayı ihmal etmeyin. Bilgisayarınızın pil tasarrufu uygulamasına girin ve pil tasarrufunu etkinleştirin. Windows temelli bilgisayarlarda pil tasarrufu modu, batarya ömrü yaklaşık %20’ye geldiğinde otomatik olarak açılıyor ve arka plan uygulamaları yine otomatik olarak engelleniyor. Böylelikle takvim gibi uygulamalar senkronize edilmiyor, bildirimler engelleniyor.

Batarya ömrünün uzun süre dayanması için bilgisayar şarjının %20 altına düşmemesi tavsiye ediliyor. Modern pil sistemlerinde şarj tam dolduktan sonra fişin prizde kalmasının herhangi bir sakıncası bulunmuyor. Son olarak, dizüstü bilgisayarınızı kullanmadan uzun süre saklayacaksanız kaldırmadan önce tamamen boşaltın veya %50 oranında şarj edin.

Bilgisayarların Isınması ve Batarya İlişkisi

Bir dizüstü bilgisayarın bataryası çok ısındığında içindeki elektrokimyasal reaksiyonlar hızlanıyor ancak bu pilin daha verimli hale geldiği anlamına gelmiyor. Söz konusu durumda batarya artık kullanamayacağı ve güvenli bir şekilde herhangi bir donanıma yönlendiremeyeceği kadar çok enerji üretiyor. Böylelikle bilgisayar daha da ağırlaşıyor ve daha fazla ısı açığa çıkarıyor. Aşırı ısınma sadece bataryaya kalıcı zarar vermekle kalmıyor, batarya aynı zamanda gerekli olmayan ancak yine de batarya ömrünü tüketen bir dizi kimyasal reaksiyonla da yıpranıyor.

Bilgisayarınızın aşırı ısınması halinde cihazı kapatmanız veya mümkünse pilini çıkarmanız ve bataryanın ömrünü en üst seviyeye çıkarmak için pilin soğumasını beklemeniz tavsiye ediliyor. Bunun için bilgisayarı kucağınızdan ya da doğrudan masa üzerinde ise masadan uzak tutabilirsiniz. Bilgisayarınızı ısınabileceği yerde bırakmamalı, mümkünse bataryayı serin yerlerde saklamalısınız. Batarya sıcaklığını takip edebileceğiniz uygulamaları indirebilir ve batarya sağlığını takip edebilirsiniz.

Şarj döngüsü ve ısınma batarya ömrünü en çok etkileyen faktörler. Bu faktörlerin dışında batarya ömrünün daha uzun olmasını istiyorsanız ihtiyacınız olmayan durumlarda Wi-Fi ve Bluetooth’u kapatabilir, ekran parlaklığını azaltabilir ve ekran koruyucu kullanmak yerine kullanmadığınız durumlarda bilgisayarınızı doğrudan kapatabilirsiniz.

Monster dizüstü bilgisayarlar batarya sağlığını koruyan donanımlarıyla dikkat çekiyor. Monster Abra, Tulpar ve Semruk serilerinin ferahlatan soğutma sistemleri bilgisayarda maksimum performansı yeniden keşfetmenizi sağlıyor. Gelişmiş Lİ-iyon bataryalarla bir araya gelen 3. nesil Xcooling soğutma teknolojisi sizi asla yarı yolda bırakmıyor!

Paylaş: