Bilgisayar Ne Kadar Elektrik Harcar?

Monster Notebook  22 Şubat 2021

İncelemeler

Kabarık gelen elektrik faturalarının çoğu zaman sorumlusu, evde kullanılan eski nesil beyaz eşyalar, enerji verimlilik sınıfı alt düzeyde olan geniş ekranlı televizyonlar, iklimlendirme cihazları olsa da yeni nesil bilgisayarların da düşük düzeyde elektrik sarf ettiği söylenemiyor. Zira oyun tutkunlarına hitap eden en güçlü donanım bileşenleri, masaüstü versiyonları sayesinde bilhassa oyun seanslarında ve render süreçlerinde oldukça fazla enerji tüketebiliyor. Bu noktada bilgisayar kullanıcıları, sahip oldukları bilgisayarın ne kadar elektrik sarf ettiğini merak edebiliyor. Gelişen üretim mimarileri sayesinde bundan 10-15 yıl öncesine kıyasla çok daha verimli çalışan ve gerekmedikçe yüksek miktarda enerji tüketmeyen işlemci ve ekran kartları, hâlâ en çok elektrik sarf eden donanım bileşenleri arasında yer alıyor. Ancak bilgisayar donanımlarının genel hatlarıyla ne kadar enerji sarf ettiğini öğrenmek yararlı olabiliyor.

Baskılı Devreye Sahip Birimler Az Enerji Harcıyor

Üzerinde yerleşik ses yongaları bulunduran; ekran kartı, RAM, işlemci gibi bileşenlerin doğrudan üzerine konumlandırıldığı, veri aktarım kablolarının takıldığı ve yeni nesil NVMe SSD’lerin yerleştirildiği anakart, en az enerji tüketen dâhilî bilgisayar donanım bileşenleri arasında bulunuyor. Form faktörü (ATX, Mini-ITX gibi), içerdiği özel bileşenler ve diğer değişkenler de hesaba katıldığında 80 Watt civarı enerji sarf eden anakartlar, barındırdıkları aydınlatmalarla enerji tüketimini artırabiliyor.

Sistem belleği olarak bilinen RAM’ler ise anakartlardan daha az elektrik harcıyor. DDR3 formundaki 8 GB’lık RAM’ler 20 Watt kadar enerji tüketirken yine aynı kapasiteye sahip DDR4 RAM’ler ise 18 Watt elektrik sarf ediyor. Tabii bu değerler, bellek modüllerinde bulunan RGB LED aydınlatmalar, belleklerin hız aşırtma uygulanıp uygulanmaması gibi durumlara göre değişiyor.

Haricen alınıp anakartlardaki bağlantı noktalarına takılan şerit LED’ler de içerdikleri birimler doğrultusunda farklı oranlarda elektrik tüketiyor. Örneğin 15 aydınlatmalı bir şerit LED, 5 Watt kadar güç harcarken aydınlatma sayısı 30’a çıktığında, harcanan elektrik 9 Watt’a çıkıyor. Kasa içerisindeki hava sirkülasyonunu artıran ve donanım bileşenlerinin serin çalışmasına katkı sağlayan soğutucu fanlar da düşük güç tüketen birimler arasına katılıyor. 120 mm’lik veya 140 mm’lik fanlar, 5 Watt civarı enerji harcarken RGB LED aydınlatmalı çözümler, tüketilen enerjiyi biraz daha yükseltebiliyor. M.2 SSD formundaki depolama birimleri 5 Watt civarı, SATA hard diskler 25 Watt civarı enerji sarf ediyor.

Elektrik Tüketimi Konusunda Yarışan Birimler: İşlemci ve Ekran Kartı

Bilgisayar kullanıcılarının dikkatle seçtikleri ve sistemin genel performansını etkileyen işlemci ve ekran kartı, elektrik tüketimi konusunda birbirleriyle yarışsa da şimdilik güç tüketimi liderliğini ekran kartları elinde tutuyor. Genel kullanım için toplanan bilgisayarda kendine yer bulan işlemciler, 60 Watt ve üstü elektrik tüketebiliyor. Örneğin Intel Core i3-7300 64 Watt harcarken genel amaçlı kullanımdan çıkıp oyunculara da göz kırpan Intel Core i3-9350KF ve dijital içerik üretiminin yanı sıra oyunculuk için de uygunluk gösteren Intel Core i7-9700K modeli de 119 Watt’lık tüketimiyle dikkat çekiyor.

Ekran kartı cephesinde de benzeri bir durum var ve ürünün segmentine göre güç tüketimi değişiyor. Giriş sınıfı ekran kartlarından biri olan NVIDIA GeForce GT 1030, 38 Watt enerji harcarken tepe seviye ekran kartları arasına adını yazdıran NVIDIA GeForce RTX 2080, 265 Watt’a ulaşan güç tüketim değerleriyle yüksek performanslı ekran kartlarının enerji sarfiyatıyla ilgili bilgi veriyor. İşlemci ve ekran kartlarının elektrik harcamalarına dair veriler, bu birimler yük altındayken elde ediliyor. Dolayısıyla gerek işlemci gerekse ekran kartı boştayken çok daha düşük elektrik harcıyor.

Farklı bilgisayar konfigürasyonlarında sistemin toplam ne kadar enerji harcadığının tespit edilebilmesi amacıyla güç tüketim hesaplama arayüzlerinden yararlanmak, yaklaşık bir değer bulabilme konusunda kullanıcılara kılavuzluk edebiliyor.

Paylaş: