Blockchain Tabanlı Oyunlar Nelerdir?

Monster Notebook  5 Eylül 2023

Oyun

İlk örneğini 1962 yapımı Spacewar ile gördüğümüz video oyunlarının 60 yılı aşkın süredir devam eden yolculuğu bir süredir, önemli evrimlerle ilerliyor. Sanal gerçeklik (Virtual Reality/VR) ve artırılmış gerçeklik (Augmented Reality/AR) temelli yapımlar, bugün olmasa da yakın gelecekteki oyun kavramının, nasıl değişeceği hakkında bizlere fikir verirken hiç hesapta yokken ortaya çıkan blockchain tabanlı oyunlar ise beraberlerinde bambaşka bir oyun anlayışını getiriyor.

Kimilerine göre oyun dünyasında devrim yaratan bir yenilik kimilerine göreyse oyunculuk mantalitesini negatif yönde etkileyecek bir ürünler bütünü olan blockchain tabanlı yapımlar, geleneksel video oyunlarından farklı olarak eğlence, hikâye anlatımı, kişisel yetenek geliştirme ve sosyal etkileşimden ziyade, oyuncuların, oyun içi varlıklarını, gerçek dünya değerine dönüştürme ve ilgili varlıkları oyun dışında, bir bakıma ticaret yaparak satma olanağı tanıyor. Türkçeye “oyna ve kazan” olarak çevirebileceğimiz “play to earn” modelini benimseyen blockchain tabanlı oyunlar, tahmin edeceğiniz üzere başta genç oyuncular tarafından yoğun şekilde oynanıyor. O hâlde gelin, son birkaç yıla damgasını vuran ve milyonlarca oyuncuya kucak açan popüler birkaç blockchain tabanlı oyuna birlikte göz atalım.

Voxie Tactics

Voxel temelli grafiklere sahip olmasıyla oyun dünyasının popüler bazı oyunlarına rahatlıkla benzetilebilecek Voxie Tactics, 2021 yılından bu yana varlığını sürdüren ancak asıl patlamasını bu yıl gerçekleştiren blockchain tabanlı oyunlardan biri. Her bir bölümün prosedürel olarak oluşturulduğu, PvP ve PvE destekli yapım, yalnızca NPC’ler için değil oyundaki çeşitli zorlukları yaratmak için de yapay zekâdan destek alıyor.

Axie Infinity

Epey sevimli karakterlere ev sahipliği yapan ve yazıda, geçmişi en eskiye dayanan blockchain tabanlı oyun Axie Infinity, 2018’den beri oynanıyor. Temeli NFT’ye dayanan ve genel yapısı sayesinde oyuncularda âdeta bağımlılık yaratan oyun, etkileyici şekilde tasarlanan içeriği ve ekonomisiyle bu yıl da popülerliğinden ödün vermiyor.

Gods Unchained

Ethereum blockchain’i üzerinde çalışan ve tamamen ücretsiz şekilde oynanabilen NFT temelli taktiksel kart oyunu Gods Unchained, bugüne dek en çok oynanan blockchain tabanlı oyunlar arasına adını yazdırıyor. Şimdiye dek 2 milyona yakın Gods Unchained kartının dolaşımda olduğu düşünülüyor ve bu sayının, hızla artacağına kesin gözüyle bakılıyor.

The Sandbox

Özellikle metaverse konusu konuşulurken kendisinden sıklıkla bahsedilen The Sandbox, hiç şüphesiz en meşhur blockchain oyunları içinde yer alıyor. Oyuncuların, kendi; karakterlerini, oyunlarını hatta 3D metaverse dünyalarını oluşturup dünyayla paylaşabildikleri yapım, ticarete de yeşil ışık yakarak böylesi yapımlarla vakit geçirmek isteyen oyun tutkunlarının yüzünü güldürüyor.

CryptoKitties

Gerçek hayatta kedileri seviyorsanız, teknolojiye ve blockchain oyunlarına ilgi duyuyorsanız, başka bir adres aramanıza gerek yok, CryptoKitties sizi bekliyor. 6 yıldır piyasada olan ve bu yıl da en popüler blockchain tabanlı oyunlar listelerinde boy gösteren CryptoKitties oyununda, blockchain üzerinde saklanan sanal kedileri toplayıp yetiştirmeniz, daha sonra çeşitli ticari faaliyetlere girişmeniz mümkün oluyor. Yapım, Ethereum blockchain’i üzerinde çalışıyor.

My Pet Hooligan

Sevimli sanal kediciklerden sonra bir de iki ayaklı “asi” tavşancıkların bulunduğu, My Pet Hooligan oyununu listeye ekledik. “Web3’ü Savun” diyerek yola çıkan oyun, listedeki diğer oyunlara kıyasla hayli profesyonel bir geliştirici ekibin elinden çıkıyor. Pixar ve Disney çalışanlarından oluşan geliştirici kadrosu, NFT’ler üzerinden ilerleyen oyunun harikulade görünmesini ve etkileyici bir anlatıya sahip olmasını sağlıyor.

Blockchain tabanlı oyunların, oyun sektöründe yeni bir çağın başlangıcını işaret ettiği, çeşitli çevrelerce dile getiriliyor. Oyuncuların, oyun içi emeklerinin karşılığını maddi olarak alabilmelerini sağlayan ve bu nedenle, giderek daha popüler hâle geleceği öngörülen bu tür blockchain tabanlı oyunların geleceğinin parlak olduğu görünüyor.

Paylaş: