Bu Kedinin Siberpunk Şehrinde Ne İşi Var?

Monster Notebook  2 Mayıs 2022

Oyun

Sokak kedisi olmak zordur. Eğer bir sokak kedisiyseniz, kendinizi; sizden hoşlanmayan insanlardan, varlığınızdan habersizce yoluna devam eden araçlardan, bölgesini korumak isteyen diğer kedilerden ve sokağı paylaştığınız köpeklerden korumanız gerekir. Buna bir de açlık, susuzluk, olumsuz hava koşulları ve diğer kedilerden bulaşabilecek hastalıklar da eklenince işiniz daha da güç hâle gelir. Peki, neon ışıkların aydınlattığı, gizemli ve unutulmuş bir siber şehirde kedi olsaydınız, hayatınız nasıl şekillenirdi? BlueTwelve Studio imzalı Stray, sizi, işte böylesi bir şehirde kedi olmaya davet ediyor. “BlueTwelve Studio kim?”, “Stray nereden çıktı?”, “Bu oyunu neden oynamalıyım?” gibi sorularınızın yanıtı, bu yazıda!

Unreal Engine Delisi Koola’nın Stüdyosu Görevde!

Hayatımız boyunca sayısız oyun oynadık ve insan, araç, hayvan kontrol ettiğimiz çok oldu, hatta bu hayvanlar arasında kedi de vardı (örneğin GTA V) ama hafızamız bizi yanıltmıyorsa bir sokak kedisinin, siberpunk kentindeki maceralarını ilk defa Stray ile deneyimleyeceğiz. Geliştirici ekibi Stray’i yapmaya teşvik eden, muhtemelen çevrelerindeki kedilerdir. Zira Unreal Engine forumlarının en önemli üyesi konumunda bulunan ve hazırladığı Unreal demolarıyla oyun geliştiricilere ilham veren Koola takma isimli geliştiricinin liderliğini yaptığı BlueTwelve Studio’da insandan çok kedi bulunduğunu bizzat kendileri ifade ediyorlar.

Oyunun geçen yılın yaz aylarında yayınlanan oynanış videosu, Stray hakkında önemli ipuçları veriyor. Ailesinden ayrılmış durumda olan ve tek bacağı yaralı bir kediyi (oyunun ilerleyen aşamalarında bacağı iyileşiyor) yönettiğimiz Stray, üçüncü şahıs kamera açısına sahip, aksiyon ve macera türünde bir yapım. İnsanların olmadığı bir şehirde B-12 adında bir droid’le kendince arkadaş olup iş birliği yapan kedi karakterimiz, bulunduğu ortamdaki nesnelerle etkileşime geçerek şehirde hayatta kalmaya çalışırken aynı zamanda buranın gizemlerini de öğrenmeye çalışıyor. Kedi karakterimizin nihai hedefi ise tehlikeli düşmanların da yer aldığı bu kentten kaçıp tekrar ailesinin yanına dönmek. Bu süreçte yönetimimizdeki sanal tüy yumağının karşılaşabileceği türlü çeşitli aksilikler, çözmesi gereken bulmacalar ve girmekten kaçınmaması gereken mücadeleler olacak.

Hipergerçekçi Kedi Animasyonları Eşliğinde Siber Şehir Maceraları

Oyuna dair daha fazla ayrıntı bulunmasa da yayınlanan etkileyici oynanış videosu ve oyunun ortaya çıkmasında büyük pay sahibi Koola’nın referans çalışmaları, Stray’i daha bir heyecanla beklememizi sağlıyor. Şimdilik yalnızca PlayStation 4 ve PlayStation 5 platformunda yayınlanacak olan yapımın grafikleri, alıştığımız oyun grafiklerinden epey ayrılıyor. Burada, Koola’nın, Unreal Engine tarafındaki yeteneklerini konuşturduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İlgili platformların böylesi karmaşık ve gerçekçi bir ışık hesaplamasını gerçek zamanlı olarak yapmasının sistemleri yoracağını öngören Koola ve geliştirici ekip, Unreal gibi pek çok oyun motorunda bulunan baked light özelliğinden yararlanıyor. Önceden hesaplanmış/hazırlanmış aydınlatma unsurları olarak kısaca ifade edebileceğimiz baked light özelliğinin, oyuna özgü stilize grafikler ve son derece zengin çevre detayıyla birleştiğinde, Stray’in görsel anlamda kendi neslinden olan oyunların dahi ötesine geçtiğini söyleyebiliriz.

Burada aktarmak istediğimiz bir diğer nokta da yönetimimizdeki kediciğin fiziksel hareketleri. Oyunun yayımlanan videosundan takip ettiğimiz kadarıyla kedinin hareketleri, gerçek bir kedininkiyle tamamen örtüşüyor. Geliştirici ekibin, stüdyolarında yaşantısını sürdüren kedilerden birini, bolca yaş mama ve ödül maması karşılığında motion capture aktörü olarak kullandığını düşünüyoruz, tabii yanılıyor da olabiliriz.

Maalesef erteleme ala ala çıkış penceresi 2022’nin başlarına kadar sarkan ve Annapurna Interactive tarafından yayınlanacak Stray’i büyük bir merakla bekliyoruz. Stray, hem teknik özellik tarafında farklılıklar sunduğu hem de Koola gibi bir Unreal Engine sihirbazının ilk oyun deneyimi olacağı için de ayrıca heyecanlıyız.

Paylaş: