Canavar Gibi Öğrencilere, Canavar Gibi Laptop Önerileri

Monster Notebook  31 Temmuz 2023

İncelemeler

Tercih ettiğiniz bölüme de bağlı olarak en az dört yıl sürecek üniversite macerasına başlarken okul hayatınızı daha verimli geçirebilmeniz ve akademik alanda başarılar elde etmeniz için gereksinimlerinize en uygun dizüstü bilgisayarı seçmeniz çok önemlidir. Üniversite hayatınızda kullanmanız gereken yazılımları rahatlıkla çalıştırabilen, sunduğu bağlanabilirlik olanaklarıyla sizi dünya ile iletişim hâlinde tutan, boyutları sayesinde dilediğiniz her yere taşıyabileceğiniz canavar gibi laptop modelleri, her geçen gün dijitalleşen iş dünyasındaki yerinizi, henüz öğrencilik hayatınız devam ederken bile almanızı sağlayabilir. Peki, hangi üniversite bölümünde hangi tip yazılımlar kullanılır ve bu yazılımları kusursuz şekilde çalıştırmak için hangi laptop serilerine yönelmek gerekir? Gelin, konunun ayrıntılarına birlikte göz atalım.

Hukuk, İşletme, Psikoloji Gibi Bölümler için Huma Serisi İdeal

Kariyerinizi şekillendirmek adına, üniversitelerin; hukuk, işletme, iktisadi ve idari bilimler veya eğitim fakülteleri kapsamında yer alan bölümlerinde eğitim, öğretim hayatına devam edecekseniz, ilgili bölümlerin gerektirdiği yazılım ve araçları sorunsuzca kullanabileceğiniz, kompakt ve hafif laptop modellerini tercih etmeniz önemlidir. Küçük boyutlarına ve taşınabilirliğine karşın güçlü donanım bileşenleri bulunduran dizüstü bilgisayarlar, okul yaşantınızda karşınıza çıkacak tüm yazılım ve araçları, takılma ya da yavaşlamalarla karşılaşmadan değerlendirebilmenize imkân tanır. Dilerseniz gelin, adını andığımız fakültelerde hangi yazılımları kullanabileceğinize bakalım.

Hukuk Fakültesi

Kelime İşlemci, Sunu ve PDF Araçları: Microsoft Word ve Powerpoint, okul hayatınızda çeşitli belgeler oluşturup sunu dosyaları hazırlayabilmenizi mümkün kılan iki yazılımdır. Bilgisayarınızın sistem kaynaklarını yüksek düzeyde kullanmayan yazılımlara ek olarak PDF düzenleme araçlarından da yararlanmanız gerekebilir. Adobe Acrobat Pro, sektörün kabul ettiği en önemli yazılımdır. Ulusal ve uluslararası hukuk metinlerini tararken karşılaşacağınız PDF dosyalarını rahatlıkla görüntüleyip ihtiyaç duyduğunuz takdirde düzenlemenize olanak veren Acrobat Pro, bilgisayarınızın sistem kaynaklarını daha fazla kullanacaktır.

Çevrimiçi Hukuk Veri Tabanları: Türkiye için UYAP veya Kanunum, Almanya için Juris, ABD için Westlaw gibi çevrimiçi hukuk veri tabanları, üzerinde çalışma yaptığınız bilgi ve belgelerin, içeriğine göre bilgisayarınızın işlemci ve bellek/RAM gibi birimlerinin yüksek performanslı olmasını gerekli kılacaktır.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Tablo ve Veri İşleme Yazılımları: Yalnızca okul hayatınızda değil iş yaşantınızda da sıklıkla başvuracağınız Microsoft Excel, veri analizi ve finansal tablo hazırlama gibi süreçlerde gereksinimlerinize yanıt verir. Proje dosyanızın karmaşıklığı ve kitaplık sayısına göre güçlü bir bilgisayar kullanmanız yerinde olur. SPSS ya da STATA ise istatistiki analiz ve veri işleme amacıyla kullanacağınız araçlardır. Ayrıca çevrimiçi bağlantı da gerektirirler. İlgili yazılımların farklı versiyonları, daha yüksek donanımlı bilgisayarlara gereksinim duyabilir.

SAP veya ERP Yazılımları: Son yıllarda bu tür yazılımlar, bulut tabanlı hâle gelmeye başlasa da okul yaşantınızda ilgili yazılımların, çevrimdışı da çalışabilecek sürümlerinden yardım alabilirsiniz. Bu tür yazılımlar, yüksek okuma/yazma hızlarına sahip diskler içeren, güçlü bilgisayarlarda akıcı çalışır.

Eğitim Fakültesi

İnteraktif Ders ve Deney Yazılımları: Smart Notebook adlı yazılım, eğitim esnasında kullanılan akıllı tahtalarda interaktif ders içerikleri hazırlamak amacıyla kullanılır. Eğitim materyalinin içeriğine göre yüksek performanslı bir laptop gerektirir. E-Prime, psikoloji bölümlerinde okuyan öğrencilerin deney tasarımları ve ilgili deneylerin yürütülmesi süreçlerinde başvurdukları yazılımlardandır. Bu uygulama, yüksek miktarda sistem belleğine ihtiyaç duyar.

Video Hazırlama ve Düzenleme Yazılımları: Camtasia ve Adobe Premiere, hem okul hayatınızda hem de eğitmenlik yaşantınızda eğitim videoları hazırlayıp bu videoları düzenlemek için kullanabileceğiniz yazılımlar arasında yer alır. Oluşturacağınız içeriklere göre yüksek sistem gereksinimleri talep edebilir.

Sıraladığımız ve bu listelere ekleyebileceğimiz nice yazılımı, en iyi şekilde kullanabilmenize imkân veren Monster Notebook imzalı Huma serisi laptop modelleri, taşınabilirliği yüksek performansla aynı potada eritir. 14,1 ila 15,6 inç genişliğinde ekranlarla yapılandırılan, Intel’in en güçlü mobil işlemcilerinden bazılarını beraberinde getiren bilgisayarlar, geniş kapasiteli bellek ve SSD yapısındaki depolama birimleriyle okul yaşantınızdaki ihtiyaçlarınıza cevap verir. Modellerin yüksek kapasiteli pillerle donatılması ise bu bilgisayarları, dilediğiniz yerde özgürce kullanabilmenize olanak tanır. Satın alım aşamasında bellek, depolama gibi birimlerini özelleştirerek edinebileceğiniz Huma serisi laptop’lar, projelerinizi ve çalışmalarınızı, mükemmel biçimde tamamlayıp teslim edebilmenize zemin hazırlar.

Geleceğin Mühendislerine Abra Serisindeki Laptop’lar Yeter

Bilgisayar/yazılım mühendisliği bölümünde okuyarak kariyerinizi, bugünün bile popüler meslekleri arasına yerleşen; yapay zekâ ve makine öğrenmesi, yazılım geliştirme, oyun geliştirme gibi alanlar üzerine inşa etmeyi hedefliyor veya elektrik elektronik mühendisliği bölümlerinden mezun olduktan sonra haberleşme, enerji, robotik gibi alanlarda faaliyet göstermeyi amaçlıyorsanız, gerçekten güçlü laptop modelleri edinmelisiniz. Zira okul yaşantınız boyunca karşınıza çıkacak projeler kapsamında kullanacağınız yazılımlar, orta karar donanımlı bilgisayarları hayli zorlar; elinizin altındaki “canavar”ları ise hiçbir şekilde etkilemez. Bilgisayar veya elektrik-elektronik mühendisliği bölümlerinde okuyacaksanız, kullanacağınız bazı yazılımlardan söz edelim.

Bilgisayar/Yazılım Mühendisliği

Tümleşik Geliştirme Ortamları, Simülasyon ve Modelleme Araçları: Oldukça güçlü donanım bileşenlerine sahip bilgisayarlarda sorunsuz şekilde çalıştırabileceğiniz; Visual Studio, Android Studio ve Eclipse gibi tümleşik geliştirme ortamlarına ek olarak Simulink ve MATLAB gibi veri analiz/simülasyon araçlarını okul hayatınızda kullanabilirsiniz.

Veri Tabanı ve Proje Yönetim Araçları, Framework’ler: Farklı yazılımlarla etkileşim hâlinde çalışan, bilgisayarın; işlemci, bellek ve depolama birimlerini etkin kullanan MySQL Workbench, Microsoft SQL Server Management ve ileri aşamalar için Oracle SQL Developer gibi veritabanı yazılımlarına başvurabilirsiniz. Proje yönetim süreçlerinde başta Microsoft Project, Trello ve Jira gibi yazılımlardan yardım alabilir, yazılım geliştirme noktasında, projeniz kapsamında C++, Python, Java gibi diller ve Django gibi framework’lerden destek alabilirsiniz. Tüm bu yazılımlar ve araçlar, yüksek performanslı bir bilgisayarda akıcı çalışır.

Elektrik Elektronik Mühendisliği

Devre ve Elektrik Tasarımı: Dersleriniz kapsamında gerçekleştirmeniz gereken devrelerin fiziksel birer örneklerini ortaya koymadan önce ilgili devrelerin simülasyon ve analizlerini gerçekleştirmek için Proteus, LTspice gibi analog elektronik devre simülatör yazılımlarını kullanabilir, AutoCAD Electrical ve Altium Designer gibi yazılımları ise elektrik panosu, PCB tasarım süreçlerinde de değerlendirebilirsiniz. Tüm bu yazılımlar, üzerinde çalıştığınız dosyanın karmaşıklık seviyesine göre bilgisayarınızın kaynaklarını yüksek miktarda kullanabilir. Bu nedenle ileri seviye performans gösteren bir “canavar” edinmeniz gerekir.

Sinyal İşleme ve Elektrik Güç Sistemleri: Hazırladığınız çok alanlı dinamik sistemlerin simülasyonunu gerçekleştirmek için başvurabileceğiniz grafik programlama ortamı Simulink ve PSS®E gibi analiz yazılımlarını, gerek işlemci gerekse ekran kartı bakımından güçlü bilgisayarlarda verimli şekilde değerlendirebilirsiniz.

Bugünün ve geleceğin mesleği olan mühendislik bölümlerinde okuyacaksanız, öğrencilik hayatınızın her anında size ilham veren, “canavar” gibi güçlü birer çalışma arkadaşı edinmenizi öneririz. Monster Notebook’un mühendislik öğrencilerine de hitap eden Abra serisi dizüstü bilgisayarları, 15,6 ve 17,3 inç genişliğindeki ekranlarıyla her türlü proje üzerinde keyifle çalışmanıza ortam hazırlar. Intel ve NVIDIA’nın mobil platformlar için hazırladığı işlemci/grafik işlem birimleriyle (ekran kartı) güçlendirilen Abra serisi laptop’lar, yapay zekâ/derin öğrenme temelli yazılımları/oyunları deneyimlemeniz noktasında da size serbesti sunar. Geniş kapasiteli bellekleri ve depolama birimleriyle gücü her an hissetmenizi sağlayan Abra serisi bilgisayar modellerini, yeni nesil bağlanabilirlik olanakları sayesinde her türlü kullanım senaryosuna dâhil edebilirsiniz.

Tulpar Serisi; Mimar, Grafiker ve İnşaat Mühendisi Adayları için Uygun

Kişisel beceri ve ilgi alanlarınız için ideal bölümlerin; mimarlık, iç mimarlık, endüstriyel tasarım, grafik tasarım, inşaat mühendisliği olduğunu düşünüyorsanız, size, okul yaşantınızda eşlik edecek üst uç donanımlı bilgisayarlar kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu sayede kapsamlı içeriklere sahip, geniş ölçekli projelerinizi donanım sınırlarına takılmadan hayata geçirebilir, bu projelerin size kazandırdığı deneyimi, profesyonel iş hayatınızda da değerlendirebilirsiniz. Bu bölümlerde okurken karşılaşacağınız -bazıları ortak- yazılımlara, başlıklar hâlinde değinelim.

Mimarlık ve İç Mimarlık

CAD ve Görselleştirme Yazılımları: Mimarlık ve iç mimarlık bölümlerinde okumaya başladığınızda CAD (Computer Aided Design/Bilgisayar Destekli Tasarım) yazılımları ve bu yazılımlara eşlik eden görselleştirme yazılımlarıyla zaman geçirmeniz gerekir. Sektörün önde gelen yazılımları içinde bulunan; AutoCAD, iki ve üç boyutlu tasarımlar için değerlendirilir, Autodesk Revit ve ArchiCAD ise bina bilgi modellemesi ve yapı modellemesinde kullanılır. Görselleştirme ve çıktı alma sürecinde ise Autodesk 3ds Max, Cinema 4D ve Lumion gibi yüksek kaliteli animasyon ve görselleştirme yazılımlarından yararlanabilirsiniz. Tüm bu yazılımların ortak özelliği, gerçekten çok güçlü bilgisayarlarda akıcı çalışmaları ve render/çıktı alma işlemlerini kısa sürede gerçekleştirmeleridir.

Endüstriyel Tasarım

Endüstriyel 3D Modelleme ve Prototipleme Yazılımları: Endüstriyel tasarım bölümünde okurken proje ödevlerinizde Autodesk Alias, SolidWorks gibi endüstriyel 3D modelleme yazılımlarının yanı sıra Adobe Dimension ve benzeri 3D modelleme görselleştirme yazılımlarına başvurabilirsiniz. Ayrıca CNC işleme süreçlerinde, en az DirectX 11 destekli ekran kartlarına ihtiyaç duyan Autodesk Fusion 360 yazılımını değerlendirebilirsiniz. Bu yazılımlar da standart bilgisayarlarda, hedeflediğiniz şekilde çalışmazlar ve “canavar” gibi bilgisayarlarda kusursuzca yürütülebilirler.

Grafik Tasarım ve İnşaat Mühendisliği

Vektörel Tasarım ve Yapı Analizi Yazılımları: Kişisel kabiliyetlerinizin de etkisiyle hayalinizdeki mesleğin grafik tasarım olduğunu düşünerek bu bölüme giriş yaptıysanız, vektörel tasarım yazılımlarıyla uzun saatler geçirmeye hazırlanabilirsiniz. Sektörün en popüler ve yoğun kullanılan yazılımı olan Adobe Illustrator ve CorelDRAW, yalnızca güçlü bilgisayarlarda sizi memnun edecek şekilde çalışır. İnşaat mühendisliğinde okuyacaksanız, mimarlık alanında da değerlendirilen CAD ve görselleştirme yazılımlarına ek olarak ETABS ve SAP2000 gibi yapı analiz ve tasarım araçlarından destek alabilirsiniz. Bunun yanında Revit ve Tekla Structures, yapı modelleme ve şekillendirme noktasında ihtiyaçlarınızı karşılar, projelerinizi ilgili yazılımlarla tamamlayabilirsiniz.

Monster Notebook’un en yüksek performanslı bilgisayar serilerinden biri konumundaki Tulpar, profesyonel alanda da değerlendirilen mimarlık ve mühendislik yazılımlarını, en ufak bir sorunla karşılaşmadan kullanabilmenizi sağlar. Farklı çözünürlüklere sahip; 15,6 inç, 16 inç ve 17,3 inç genişliğindeki ekranlarla konfigüre edilen bilgisayarlar, Intel’in en güçlü mobil işlemcilerini içinde bulundururken ekran kartı/grafik işlemci cephesinde ise NVIDIA’nın, sektörde büyük yankı uyandıran, üst segment çözümlerine ev sahipliği yapar. NVIDIA’nın GeForce Experience yazılımı aracılığıyla Studio sürücülerini yükleyerek bilgisayarınızı proje geliştirme süreçlerinde kullanabilir, Game Ready sürücülerini kurarak Tulpar laptop’ınızı bir oyun canavarına dönüştürüp yeni nesil oyunları akıcı görseller eşliğinde oynayabilirsiniz. Yeni nesil teknolojilerin buluşma noktası olan Tulpar serisi dizüstü bilgisayarlar, yüksek miktarda bellek/RAM ile çalışabilen yazılımlarla harikulade projeler yaratabilmenize olanak tanır.

Üniversite hayatınızın verimli ve etkin geçmesine büyük katkı sağlayacak Monster Notebook imzalı Huma, Abra ve Tulpar serisi laptop modelleri ile kariyerinizi şekillendirebilir, geleceğin en başarılı mimar, mühendis ya da eğitimcileri arasına adınızı yazdırabilirsiniz. Unutmayın, “canavar”ın gücü, okul başarınızın anahtarıdır. O hâlde başarıya giden yolda size de bir “canavar” eşlik etsin!

Paylaş: