Crysis 3 Sistem Gereksinimleri

Monster Notebook  28 Nisan 2019

HaberlerOyun

Yerli kardeşler ve Crytek söz konusu olduğunda akıllara ilk gelen, muhteşem grafiklere sahip oyunlar oluyor. Daha ilk Far Cry ile Crytek’in hünerlerini gözler önüne seren Yerli kardeşler, güçlü geliştirici ekibiyle âdeta zamanın ötesinde grafiklere sahip oyunlar yaptılar. “Can I run Crysis?-Crysis’i çalıştırabilir miyim?” gibi internet efsanesi hâline gelen soruların ortaya çıkmasına da vesile olan oyunlar, bu soruların ne denli gerçek olduğunu, sistem gereksinimleriyle her defasında gösterdi. Crytek, kendi geleneğini bozmadı ve Crysis serisinin diğer oyunlarında olduğu gibi Crysis 3’te de hem grafik bakımından hem de sistem gereksinimleri açısından çıtayı yukarı taşıdı.

Günümüz Standartları İçin Kabul Edilebilir Disk Gereksinimi

Bugünün oyunlarının sabit disklerde devasa delikler açtığını artık siz de görüyorsunuzdur, tabii Crysis 3’ün 2013 yılında çıktığını dikkate alırsak 17 GB’lık bir alan gereksinimini normal karşılayabiliriz. Geleneksel sabit disklere veya SSD’lere kurulum yaparak oynayabileceğiniz oyun, aradan geçen zaman nedeniyle artık güncelleme almayacağı için diskte kapladığı alan, kurulduğu hâliyle aynı kalacaktır.

Oyunun sistem belleği (RAM) ihtiyacı da yine kabul edilebilir seviyede seyrediyor. En az 4 GB sistem belleği, yapımın tavsiye edilen sistem gereksinimleri listesinde yer alsa da Windows 10 işletim sistemli bir bilgisayar, oyun esnasında 7 GB’ın üzerinde RAM kullanabiliyor. Sözün özü, 8 GB ve üzeri RAM’iniz varsa, oyun esnasında keyfiniz kaçmayacaktır.

Ne Kadar Çok İşlemci Gücü, O Kadar Çok Akıcılık

Crysis 3, ciddi anlamda işlemciye bağımlı bir oyun. Ekran kartı sabit tutulsa dâhi, işlemci değişimlerinde bu durum, kendini iyiden iyiye gösteriyor. Detaylara geçmeden önce yapımın minimum ve tavsiye edilen sistem gereksinimlerindeki işlemci bölümünden bahsedelim. Minimum tarafında; Intel Core 2 Duo (2.4 GHz), tavsiye edilen tarafında ise Intel Core i5-750 (2.4 GHz) işlemcileri bulunuyor. Aslında her iki listede, AMD’nin de işlemcileri bulunuyor ancak karakteristik açıdan benzer AMD işlemciler, oyunda, ekran kartını kısıtlayıcı faktör oluyor. Bu noktada Intel işlemci, en azından Crysis 3 özelinde daha iyi bir tercih olabiliyor.

Gelelim, Crysis 3’ün güncel kullanım senaryolarındaki işlemci kullanım değerlerine… Çift ve dört çekirdekli işlemcileri tam anlamıyla harcayan Crysis 3, ne kadar gerçek işlemci çekirdeği ve Hyper-Threading desteği sunulursa sunulsun tamamını kullanmaya çalışıyor. İşlemci hariç tamamen aynı sistem konfigürasyonlarında, aynı grafik ayarlarında ve aynı sahnelerde elde edilen kare sayısı, Intel Core i7-8700K’lı sistemde 212 olurken; Intel Core i7-9700K’lı sistemde ise 240 olabiliyor.

Ekran Kartı, Yüksek Performans Konusunda Belirleyici

Yapımın işlemci bağımlığından bahsettik, ancak 3B oyunların tamamında olduğu gibi saniyede elde edilen kare sayısında yine temel belirleyici faktör ekran kartı. Oyunun minimum sistem gereksinimlerinde 1 GB VRAM’li NVIDIA GTX 450 ve AMD Radeon HD 5770, tavsiye edilen sistem gereksinimlerinde ise yine 1 GB VRAM’li NVIDIA GTX 560 ve AMD Radeon HD 5870 ekran kartları var. Bugünün şartlarında oyun oynatabilen bilgisayarlarda sayılan ekran kartlarından çok daha güçlüleri mevcut ve bu sayede yapım, 60 ve üzeri kare/saniye hızlarında rahatlıkla oynanabiliyor. Örneğin; NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti ekran kartı, Intel Core i7-4790 gibi bir işlemciyle bir araya getirildiğinde, Full HD çözünürlükte ve yüksek ayarlarda, oyundaki sahnelerin karmaşıklığına göre 55-70 fps arası kare elde edilebiliyor. Daha güçlü ekran kartlarında, durum çok daha iyi olacaktır.

Eğer, bilgisayardaki hangi parçaların, Crysis 3 ve diğer tüm oyunlarda nasıl performans göstereceğini hesaplamaktan yorulduysanız, zaman kaybetmeden kendinize uygun Monster notebook modelini seçin. Intel ve NVIDIA’nın en güçlü bileşenlerini beraberinde getiren 144 Hz IPS ekranlı bilgisayarlarla “Acaba bu oyunu çalıştırabilir miyim?” gibi sorulara veda edin.

Sizin için en uygun olan modeli seçmek için https://www.monsternotebook.com.tr/oyun-bilgisayarlari/ sayfasını ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

Paylaş: