CS GO Bunny Kodu Nedir? Bunny Nasıl Yapılır?

Monster Notebook  15 Kasım 2022

Oyun

FPS oyunlarında zıplamanın oyuncuya ne kadar avantaj kazandırdığı, türün ilk zıplanabilen oyunu Quake’te keşfedilen bir exploit/yararlanılabilir açık olan “rocket jump” ile keşfedilmişti. Sonrasında Quake serisiyle anılan ve serinin diğer oyunlarında da yer verilen rocket jump özelliği, belki aynı formatta olmasa bile bugünün rekabetçi oyunlarına da bir şekilde ilham verdi. CS:GO (Counter-Strike: Global Offensive) oyunundaki “bunny hop” gibi… Oyuncuların hep kullanmak istedikleri ama uygulaması pek de kolay olmayan CS GO bunny hop, mantığı kavrandığında daha kolay uygulanabilen ama ustalaşması belki onlarca saat sürebilecek bir uygulama. Dilerseniz gelin, bu yazıda hem bunny hop uygulamasından hem de bu uygulamanın bazı inceliklerinden söz edelim.

Tavşan Gibi Zıplarken Frag Üstüne Frag Almak Mümkün

CS:GO oyununda uzmanlaşan ve sonraları profesyonel liglerde boy gösteren oyuncular, yapımın mekanikleri kadar dinamiklerine de hâkimler. Mekanik kavramına kısaca değinmek gerekirse, video oyunlarının, kendi içlerinde bir oyun şeklinde tanımlanmalarını sağlayan her türlü bileşen -ki buna haritadaki unsurlardan oyun seansının sonunda kazanılan ödül de katılabilir- oyun mekaniği şeklinde tanımlanabilir. Oyun dinamiği ise doğrudan doğruya oyuncunun, oyun mekaniği ile etkileşime geçmesini mümkün kılan fiillerin tamamıdır. CS:GO’nun popüler Dust 2 haritasında, arkasına saklanıp kurşunlardan korunabilmenize, aynı zamanda üstüne çıkıp düşmanlarınızı teker teker indirebilmenize yardım eden kutular, oyun mekaniğinin bir parçasıyken bu kutuları, oyundaki gidişata göre değerlendirmeniz, oyun dinamiklerini oluşturan unsurlardan biridir.

CS:GO’da seçtiğiniz silaha göre hareket hızınızın değişiklik göstermesi de oyun dinamikleri kapsamındadır. Elinizde yalnızca bıçak varken hareket hızınız daha yüksekken bir AWP seçip hareket etmeye başladığınızda, varsayılan hareket hızınız olan 250’nin çok çok aşağısına inersiniz. Bu detayları, oyun içinde konsolu açıp konum ve hız bilgilerinizi size sunan cl_showpos 1 kodunu yazıp enter’a basarak görebilirsiniz. Ekranın sol üst kısmında çıkan bildirimler arasındaki “vel” (velocity), hızınızı gösterir. Oyundaki hedefiniz, rakip oyuncudan kaçınarak etkili atışlar yapmak ve bu süreci en az hasarla tamamlamaksa CS GO bunny hop özelliğinden yararlanmanız gerekir. Normalde “space/boşluk” tuşuna atanmış olan zıplama fonksiyonunu fare üzerinden yönetmenizi mümkün kılan bu özellik, rakiplerinize karşı size avantaj kazandırırken az önce sözünü ettiğimiz hızınızı da normal değerlerin üstüne çıkarabilmenizi sağlar.

Bunny Hop Kodu Nedir ve Bunny Hop Nasıl Yapılır?

Haritadayken karakterinizin arka arkaya zıplamasına olanak veren bunny hop özelliği, ulaşması zor noktalara kolayca erişmenize imkân tanırken işin içine sağ sol strafe işlemini de eklediğinizde artan hızınıza da bağlı olarak rakiplerinizin sizi kolay hedef olarak görmelerini engeller. Oyun içinde konsolu açıp fare tekerleğinin hangi yönde ilerleterek zıplayacağınıza karar verdikten sonra aşağı doğru hareketle zıplama için bind mwheeldown +jump kodunu, yukarı doğru hareketle zıplamak içinse bind mwheelup +jump kodunu yazıp enter tuşuna basmanız gerekir. W tuşuna basarak düz ilerleyip CS GO bunny hop uygulaması yaparsanız istediğiniz hıza ulaşamayabilirsiniz ancak klavyedeki A ve D tuşlarını kullanarak bunny hop’a strafe’i de eklerseniz, beklemediğiniz hızlara çıkabilirsiniz. Bir o yana bir bu yana art arda zıplamanıza olanak veren bunny hop özelliğini ilk başlarda istediğiniz gibi kullanamamanız son derece normaldir. Pes etmeyip bunny hop için özel hazırlanan sunuculara katılmanız ve sistemi tam anlamıyla çözene kadar zıplamaya devam etmeniz önerilir.

Kendinizi “Canavar” gibi bir CS:GO oyuncusuna dönüştürmek için gerçek ve ciddi karşılaşmalara girişmeden önce bunny hop konusunda uzmanlaşmanız yerinde olur. Sonra, elinizin altındaki “Canavar”dan da destek alarak rakiplerinizin karşısına çıkıp “frag show” yapmaya başlayabilirsiniz.

Paylaş: