Demon’s Souls İnceleme

Monster Notebook  15 Mart 2021

Oyun

Bugün, adını sıklıkla duyduğumuz “Souls-like” türünü başlatan Demon’s Souls, 2009 yılında yayımlandığında, aksiyon rol yapma türü oyunlara ilgili olan oyuncuların gündemine oturmuştu. Oyun geliştiricilerin, oyuncuların daima elinden tutan, onlara yol gösteren, işlerini kolaylaştıran unsurları bir çırpıda silip atma cüretini gösterip oyuncuların gözlerinin yaşına bakmayan yapım, PlayStation 3 sahipleri için kahır çekme sebebiydi belki de. Ama oyunun içeriği ve sanat tasarımı dikkate alındığında, bugün, oyun dünyasının pamuklara sardığı Hidetaka Miyazaki’nin karanlık zihninden fırlayıp gelen iblislerin cirit attığı Demon’s Souls dünyası, öyle üstünkörü bakılıp geçilecek ya da acımasızca eleştirilip bir köşeye atılacak bir şey değildi. Yıllar yılları kovaladı, oyunlarını PC’ye de çıkarmaya başlayan FromSoftware’in, fikrî mülkiyetini Sony’ye verdiği oyun, PS platformuna özel kaldı ama zaman, yapımcıların kulağına bu oyunun yenilenmesi gerektiğini fısıldayıp durdu. Miyazaki’nin oluru alınarak Demon’s Souls’un yenilenmiş sürümünün, Bluepoint Games tarafından yapılmasına karar verildi.

Kara Bahtlı Kem Talihli Boletarya

Görsel ve işitsel yönden epey değiştirilen 2020 çıkışlı Demon’s Souls, şimdilik PlayStation 5 platformuna özel bir oyun. Geçirdiği dönüşüme karşın hikâye anlatımında büyük değişiklikler bulunmayan yapım, insanların ruhlarını emip onları delirten irili ufaklı iblislerin Boletarya’yı işgalinden kurtarmayı hedefleyen bir iblis avcısının yaşadıklarını gözler önüne seriyor. Tabii bu savaşçının, sizin oluşturup yönettiğiniz bir karakter oluşu, korkuyu iliklerinize kadar yaşayıp çaresizliğin size neler yaptırabileceğini ilk elden deneyimlemenize vesile oluyor.

Dünyalarıyla meşhur Demon’s Souls, yenilenmiş sürümünde saçlarınıza aklar düşürmek, yüzünüzde kırışıklıklar oluşturmak için pusuda bekliyor. Toplam beş ayrı dünyası bulunan oyunda her bir dünyanın kendine özgü bir teması var ve en az temalar kadar farklılık gösteren düşmanlar, oyun kontrolcünüzü televizyona fırlatmanızı ve oyunu yarım bırakmanızı teşvik ediyor âdeta. “Zor” kelimesinin kifayetsizliğini idrak etmeniz için özellikle hazırlanan oyun; çevresel zorluklar, küçük-orta boy iblisler, sis perdelerinin ardında avuçlarını ovuştura ovuştura sizleri bekleyen çirkinlik abidesi boss’larla, dijital bir ömür törpüsüne dönüşmekten çekinmiyor. Bunun neticesinde ekrana sık sık gelecek “ÖLDÜN” yazısına alışmanız ve “Bu dünyayı terk etmelisin.” ifadesini sabırla karşılamanız gerekiyor. Evet, oyunun Türkçe dil desteği olması sayesinde yalnızca bu can sıkıcı sözler değil yapıma dair her ayrıntıyı aynen Bloodborne’da olduğu gibi harika bir çeviri eşliğinde takip edebiliyorsunuz.

Izdırap Çekmek Hiç Bu Kadar Eğlenceli Olmamıştı

Şimdi oturup oynamaya başladığınızda arkaik gelebilecek orijinal Demon’s Souls oyunundan farklı olarak menülerinden oynanışına kadar birçok nokta, Bluepoint’in akıllıca dokunuşlarıyla modern hâle geliyor 2020 çıkışlı yapımda. Kimilerine göre oyun, ruhunu bu dokunuşlar nedeniyle kaybetmiş olsa da yapımın yeni oyuncularla tanışmasının yolu, bu yeniliklerden geçiyor. Sanat tasarımı konusunda aslına mümkün mertebe sadık kalan stüdyo, oyundaki NPC’leri belirli oranlarda evrenselleştirmiş ve yüz ifadelerinden hareketlerine kadar her konuda onların, yaşayan ama iblislerin istilası altında olan dünyalarda bulundukları hissini başarıyla verebilmiş. Bu da oyunda karşılaştığınız karakterler sayesinde o dünyalara daha bir adapte olabilmenize, yapımın senaryosunu ve oyunda olanları, daha rahat hazmedip bu karanlık dünyaları içselleştirebilmenize olanak tanıyor.

Teknik yönden çağ atlayan oyunda olağanüstü görseller sizi bekliyor. Bununla birlikte yeniden kaydedilen sesler ve müzikler, oyuna atmosfer yönünden çok şey katıyor. PlayStation 5’in şimdilik en kayda değer oyunu olma özelliğine sahip Demon’s Souls, zor oyunlardan hoşlananları memnun edecektir. Fakat şimdiye kadar herhangi bir “Souls” oyunu oynamadıysanız hatta son dönemde FromSoftware’in nasıl oyunlar yaptığı hakkında pek bir fikir sahibi değilseniz, yapımın iştah kabartan Lovecraft-vari dünyasına daha temkinli yaklaşmanızı öneririz.

Paylaş: