2018 yılında gerçekleştirilen BlizzCon etkinliğinde, Wyatt Cheng’in unutulmaz anlara sahne olan efsanevi duyurusuyla varlığından haberdar olduğumuz Diablo Immortal, nihayet hem akıllı cihazlarımıza hem de PC’ye geldi. Senaryosu itibarıyla serinin hayranlarının baş tacı ettikleri Diablo II ile ilk çıkışıyla son hâli arasında epey fark bulunan Diablo III arasına konumlandırılan Diablo Immortal, bakalım nasıl?
İster Büyücü Olun, İsterseniz Barbar… Eğlence Her Sınıf İçin Aynı!
Doğası gereği mobil cihazlara hazırlanan ve açıkçası mobil platformda daha parlak duran Diablo Immortal, devasa çok oyunculu çevrim içi odaklı bir aksiyon rol yapma oyunu. Free to play-oynaması ücretsiz olarak yapılandırılan oyun, sizi Diablo evrenine ısındıracak bir hikâyeye sahip. Diablo II’nin beş yıl sonrasının Sanctuary’sinde geçen Immortal, Wortham kasabasında başlıyor. Hem tarikatçılar hem de ölümsüzler tarafından tehdit edilen kasabadaki kahramanların yegâne görevi, Sanctuary’deki Worldstone parçalarını bulmak ve yok etmek.
Söz kahramanlara gelmişken seçebileceğiniz karakter sınıflarına hızlıca değinelim. Oyunu oynayış stilinize bağlı olarak değerlendirebileceğiniz sınıflar Barbarian, Wizard, Necromancer, Crusader, Demon Hunter ve Monk şeklinde. Her bir sınıfın kendine has pozitif ve negatif yönleri var. Daha önce Diablo serisine ya da bu tür oyunlara yolunuz düştüyse alıştığınız oyun tarzına Diablo Immortal’da rahatlıkla devam edebilirsiniz. Şayet tarz itibarıyla türe aşina değilseniz, bu da sorun değil zira Diablo Immortal, sizi oyunun en başında sıkı bir kursa tabi tutuyor ve oyunun inceliklerini en iyi şekilde öğrenebilmenizi sağlıyor. Oyun, tamamen internet tabanlı olduğundan oyun süresince yapacağınız görevler, dâhil olacağınız aktiviteler ve tabii ki ortadan kaldıracağınız düşmanlar sayesinde deneyim puanları kazanıp bu puanlarla karakterinizin seviyesini yükseltmeniz mümkün oluyor. Oyunun başlarında epey sade özelliklere sahip olan karakterler, yetenek puanınız artıp seviyeniz de yükseldikçe yepyeni imkânlara kavuşuyor. Böylece oyun, hangi sınıftan karakter seçtiğinizden bağımsız olarak aşama aşama daha eğlenceli hâle geliyor. Elbette oyunun orta yerinde karakterinizin sınıfından sıkılırsanız, bunun da çaresi var. Diablo Immortal, deneyim puanlarınızı buharlaştırmadan farklı bir sınıfa geçebilmenize izin veriyor.
Akıcı ve Sürükleyici Oynanışla Saatler Su Gibi Akıp Geçiyor!
Daha önce de belirttiğimiz üzere asıl inşa edildiği platform mobil taraf olduğundan Diablo Immortal, karmaşık ve zor bir oynanış yerine bazı başka devasa çok oyunculu çevrim içi odaklı aksiyon rol yapma oyunlarının izinden gidiyor. Mobil cihazlar için ekranın sol tarafında yer alan sanal yönlendirme tuşuna ek olarak sağ tarafta, karakterinizin tercih edebileceğiniz beş yeteneğini kullanabileceğiniz sanal butonlar mevcut. Diablo serisinden aşina olduğumuz özel yetenek kullandıkça azalan mana barı ise bu oyunda yok. Bunun yerine özel yeteneklerinizi kullandıktan sonra ilgili yetenek bir süreliğine pasif hâle geliyor ve kısa bir süre sonra yeniden etkinleşiyor. Bu durum, Diablo Immortal’ın akıcı oynanışına katkı sağlarken düşmanlarınıza ya da çevrim içi gerçek rakiplerinize karşı daha dikkatli hamleler yapmanıza ortam hazırlıyor. Blizzard, çevrim içi cephedeki yetenek ve deneyimlerini, hiç çekinmeden Diablo Immortal’da kullanmış durumda. Oyunu, mobil cihazlarınızla oynasanız bile arkadaşlarınızla eş zamanlı olarak yapıma katılıp o zindan senin bu boss savaşı benim, Sanctuary’nin altını üstüne getirebiliyorsunuz.
Görsel anlamda mobil tarafından bakıldığında hayli tatmin edici görünen ve Diablo III’ün renkli stilinden ziyade Diablo II’nin karanlık ve şeytani temasına daha çok yaklaşan Diablo Immortal, vakti bol olan oyuncuların gelişim kaydedebilmeleri için grind yapmalarını, vakti az ve parası bol oyuncuların ise mikro ödemeler aracılığıyla gelişim sürecini tamamlamasını bekliyor. Eğer karakterinizin tamamen güçlenmesini ve en yüksek seviyeye gelmesini istiyorsanız, 110 bin dolar harcamanız ya da oyunda uzun saatler geçirmeniz şart. Bu durum, Diablo serisinin hayranlarını biraz üzse de Blizzard, mikro ödeme yaklaşımı sayesinde oyunun çıkışının bir ayı dolmadan 24 milyon dolar gelir elde etti.
Sanat tasarımından bölüm dizaynına kadar hemen her yönüyle Blizzard kalitesini taşıyan Diablo Immortal, mobilde oynayabileceğiniz en iyi çevrim içi oyunlardan biri. Yapımın PC sürümü için aynı şeyi söylememiz güç ama PC’de de oyundan keyif almanız mümkün.