Dijital Tasarım Nedir? Araçları Nelerdir?

Monster Notebook  3 Ocak 2024

İncelemeler

Hayatımıza dokunan teknoloji, gereçleri, kâğıt ve kalemle sınırlı olan tasarımcıların da çalışma stillerini tepeden tırnağa değiştirdi. Sanatçıların tuvali hâline gelen bilgisayar ekranları, aynı zamanda tasarım anlayışının çeperlerini de genişleterek insanlara farklı kulvarlarda çalışma ve içerik üretme imkânı tanıdı. Peki, bugünün ve geleceğin en önemli çalışma alanlarından biri kabul edilen dijital tasarım nedir ve dijital tasarım sürecinde, hangi araçlardan yararlanılabilir? Gelin, bu soruların yanıtlarına birlikte göz atalım.

Sanat ile Teknolojinin Göz Kamaştıran Dansı: Dijital Tasarım

En temel tanımı, sanat ve teknolojinin birleşerek yaratıcı fikirlerin dijital dünyada ifade bulması olan dijital tasarım, geçmişi 1970’lere kadar uzanan bir kavramdır. 1973 çıkışlı resim düzenleme yazılımı SuperPaint ile başlayan resim düzenleme araçları, bilgisayarların henüz evlerde değil de iş yerlerinde ve üniversitelerde bulunduğu 1990’ların başlarında olgunlaşmaya başladı. Özellikle Apple’ın Macintosh bilgisayarlarıyla Adobe Photoshop gibi bugün bile varlığını sürdüren yazılımlar kullanılabiliyordu. Bu dönemde tasarımcılar, dijital ortamda çizim ve düzenleme yapmanın temellerini öğrenmeye başladılar. 1990’lar yalnızca görsel alanda değil web tasarımı tarafında da kullanıcıları sayısız yenilikle tanıştırdı zira web tasarımının yükselişi, tam da bu yıllarda oldu. HTML ve CSS gibi diller, web sitelerinin görünümünü şekillendirdi.

Yeni araç ve tekniklerin devreye girdiği 2000’li yıllar, hiç şüphesiz, 3B modelleme, animasyon ve video düzenleme yazılımlarını daha da erişilebilir hâle getirdi. O yıllarda ülkemizde de büyük popülerlik kazanan animasyonların (Noel Dayı, Karate Kâmil ve nicesi) yapılabilmesini sağlayan ve sonraları Adobe tarafından satın alınan Macromedia Flash adlı grafik tasarım aracı, 2000’lere damgasını vurdu. Yalnızca animasyonlar için değil web sitelerindeki reklamların üretilmesinde de etkili olan Flash, JavaScript ile birlikte web sitelerine dinamizm ve bolca animasyon kattı.

Mobil ve kullanıcı deneyimi odaklı tasarımın başladığı 2010’lu yıllar ise akıllı telefonların/tabletlerin yaygınlaşmasıyla dijital tasarımın son derece önem kazanmasını sağladı. Kullanıcı deneyimi (UX/User Experience ifadesinin kısaltması) ve kullanıcı arayüzü (UI/User Interface ifadesinin kısaltması), Figma gibi araçların kısa zamanda popülerlik elde etmesinde etkili oldu. 2020’li yıllar ise tasarım süreçlerini otomatikleştiren yapay zekânın yükselişine işaret etti. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri, dijital tasarıma apayrı boyutlar kazandırdı.

Profesyonellerin Hayatını Kolaylaştıran Dijital Tasarım Araçları

Sanatçıların yaratıcılığını zirveye taşıyan kanatlar olarak nitelendirebileceğimiz dijital tasarım araçları, dijital tasarımın uygulandığı alana göre farklılık gösterir. Bu noktada dijital tasarım araçlarını, kategoriler hâlinde anlatmak daha uygun olacaktır:

  • Grafik Tasarım Yazılımları: Dijital tasarımın temel taşı olan Adobe Photoshop ve Illustrator, karmaşık dijital görseller oluşturma, fotoğraf düzenleme ve vektör tabanlı tasarımlar üzerine çalışanların vazgeçilmezi konumundadır.
  • Video Düzenleme Yazılımları: Kaydedilen videoların kurgulanmasından renk düzenlemesine dek sayısız işlemin yapılabilmesine izin veren video düzenleme yazılımları, dijital tasarım konusunda öne çıkar. Bazı işlevleri ücretsiz şekilde değerlendirilebilen Blackmagic Design imzalı DaVinci Resolve ve profesyonellerin öncelikli tercihi Adobe Premiere Pro, bu yazılımlardan bazılarıdır.
  • Web Tasarım Yazılımları: Dijital tasarımın en dinamik sahaları arasında yer alan web sitelerinin kullanıcı dostu arayüzler ve geniş özelliklerle donatılması, web tasarım araçlarına bağlıdır. Adobe Dreamweaver, bu alanda başvurulan başlıca araçlardan biridir. Ancak dileyen kullanıcılar, WordPress gibi platformların yerleşik araçlarından da yararlanabilir.
  • UX/UI Tasarım Yazılımları: Başarılı kullanıcı deneyimi ve kullanıcı arayüzü, dijital tasarımın kalbi gibidir. Bu noktada UX/UI tasarım araçları arasında Adobe XD ve daha önce adını andığımız Figma gibi araçlar değerlendirilebilir.
  • 3B Modelleme ve Animasyon Yazılımları: Blender, 3ds Max, Maya gibi gelişmiş yazılımlar, 3B modelleme ve animasyon oluşturma süreçlerinde sıklıkla kullanılır. “Canavar” gibi bilgisayarlarda rahatlıkla çalışan bu performansa aç yazılımların arasına AutoCAD 3D, Revit gibi yazılımlar da eklenebilir.

Eğer siz de dijital tasarıma ilgi duyuyor, fikirlerinizi, “canavar” gibi bilgisayarlar yardımıyla hayata geçirmek istiyorsanız, Monster Notebook imzalı Markut ailesindeki mobil iş istasyonu modellerini inceleyebilir, dilediğiniz bilgisayarı satın alabilirsiniz.

Paylaş: