Oyun oynarken iletişim kurmak, yıllardır farklı şekillerde gerçekleştirebileceğiniz bir eylemdi. Ama bunu sizler için pratikleştirip bir de oyunlardan bağımsız kullanılabilir kılan uygulamaların ortaya çıkması, iletişim tarafındaki kullanım alışkanlıklarını tamamen değiştirdi. Yüz milyonlarca kullanıcıya ulaşan ve kendi hâlindeki oyunculardan profesyonel oyun yayıncılarına kadar herkesin etkin şekilde değerlendirdiği Discord, sahip olduğu özellikler ve sunduğu esneklikle popülaritesini her geçen gün biraz daha artırıyor. Peki, genel hatlarıyla Discord nedir ve nasıl kullanılır? Gelin, birlikte bakalım.
Oyun Dünyasının Favori İletişim Aracı: Discord
Hitap ettiği kitleyi geniş tutmaya çalışsa da gerek arayüzüyle gerekse keşfedilebilecek herkese açık sunucuların ilk sırasına “Gaming” kategorisini eklemesiyle, oyuncular için özelleştirildiğini gösteren Discord, temelinde bir iletişim uygulaması. Kullanıcıların yazılı, sesli ve görüntülü sohbet edebilmelerine, kendi ekranlarını paylaşabilmelerine, canlı yayınlar yapabilmelerine, sunucu ve kanallar oluşturup iletişim sürecini daha ayrıntılı hâle getirmelerine imkân tanıyan ücretsiz uygulama, sunucu çeşitliliğiyle öne çıkıyor.
Popüler birçok oyunun kendine özel sunucuları bulunuyor. Örneğin, birkaç saniye içerisinde bir Discord üyeliği açıp uygulamanın web arayüzünden, bilgisayar veya mobil uygulaması aracılığıyla resmî Fortnite sunucusuna katılıp oyunda karşılaştığınız bug’ları geliştirici ekibe anında raporlayabilir, yine resmî Valorant sunucusunda dünyanın dört bir yanından sunucu kanallarına katılan oyuncularla favori ajanlarınız üzerine sohbet edebilirsiniz.
Sunucuya Katılmak ve Sunucu Kurmak Son Derece Kolay
Oyun dünyasının iletişim merkezine dönüşmeye başlayan Discord’da sunuculara katılmak son derece kolay. Discord’un herkese açık sunucularına katılmak istediğinizde karşınıza çıkacak bilgilendirme ekranları ve sunucuda kurallara uygun davranacağınıza dair anlaşma metnini onaylamanızın ardından katılım işleminiz tamamlanıyor. Ancak unutmayın, bir sunucuya katıldığınızda ilk 10 dakika boyunca herhangi bir mesaj atamıyorsunuz. Sunucuların yönetici ve moderatörleri de davranışlarınıza ve yazdıklarınıza göre sizi sunucudan uzaklaştırabiliyor. Bu nedenle kurallara uygun ve karşınızdakilere saygılı davranmanız yerinde olur. Eğer katılacağınız özel bir sunucu varsa uygulama aracılığıyla “Bir Sunucu Ekle” ve ardından “Bir Sunucuya Katıl” adımlarını takip ederek https://discord.gg/xyzabc şeklindeki davet bağlantısı yardımıyla özel sunuculara dâhil olabilirsiniz.
Discord aracılığıyla sunucu kurmak da en az sunuculara katılmak kadar zahmetsiz bir işlem. Bunun için “Bir Sunucu Ekle” tuşuna bastıktan sonra açılan pencereden, gereksinimlerinize uygun spesifik bir sunucu veya şablon sunucular hazırlayabilirsiniz. Discord üzerinden takipleştiğiniz arkadaşlarınızı, oluşturduğunuz sunuculara farklı rollerde atayabilir, sunucu altında bulunan ses ve metin kanallarına davet edebilir, Discord’un sağladığı esneklikle sohbetin keyfini çıkarabilirsiniz. Tamamen ücretsiz olan uygulamada, sunucularınıza birtakım zenginlikler kazandırmak için ücretli olan Discord Nitro özelliğini etkinleştirmeniz gerekiyor ancak bu tamamen sizin inisiyatifinizde.
Yayıncılara Kolaylık Sağlayan Birçok Özelliği Var
Oyun odaklı canlı yayın gerçekleştiren profesyonel yayıncılar son dönemde Twitch, YouTube gibi platformları kullansalar da Discord’un sağladığı imkânlar, standart bir yayın aracından çok daha ötesine geçiyor. Doğrudan doğruya yayıncılara seslenen ve beraberinde çeşitli güvenlik, gizlilik mekanizmalarını getiren Discord Streamer Mode, çok sayıda takipçisi olan kullanıcıların yayınlarını keyifle gerçekleştirmelerine zemin hazırlıyor.
Yayıncılık konusunda farklı fikirleri olan teknoloji ve oyun meraklılarından biriyseniz Discord’da ilginizi çekecek sayısız özellik var. Bunlardan biri, hiç şüphesiz sunuculara bot ekleme özelliği. Sunucuda müzik çaldırmaktan video oynatmaya, oyun oynatmaktan otomatik moderasyon yapılmasına kadar birçok özelliğe sahip bot geliştiriliyor ve oldukça kolay şekilde Discord sunucularına eklenebiliyor. Genellikle komutlarla yönetilebilen bot’lar, Discord’u özel ve eğlenceli hâle getiriyor.
Kendi içinde bir dünya olan ve kullanıcı kitlesini giderek daha da artıracağa benzeyen Discord, 2015’te başladığı macerasına 2020’li yıllarda da hızla devam ediyor.