DLC Nedir? Nasıl Kurulur?

Monster Notebook  20 Şubat 2021

Oyun

Oyun stüdyoları, geliştirdikleri oyunların içeriklerini zenginleştirerek bu yapımların popülerliğini korurken aynı oyun üzerinden daha fazla gelir elde edebiliyor. Tadı, oyuncuların damağında kalan yapımlara ve “Keşke birkaç saat daha devam etseydi!” dedirten oyunlara ekstra görevler ekleniyor, oyunlardaki karakterlerin kendilerine ve ekipmanlarına özelleştirmeler geliyor, çok oyunculu yapımlara yepyeni haritalar ekleniyor. Tüm bunlar ise DLC’ler aracılığıyla mümkün oluyor. Geniş bant internetin yaygınlaşmasıyla kolayca edinilebilen DLC’ler, oyun dünyasının vazgeçilmez bir parçası olarak kabul ediliyor ve yayımlanan oyunlar için pek çok DLC çıkabiliyor.

DLC Nedir?

Downloadable content (indirilebilir içerik) ifadesinin kısaltması olan DLC, oyunların çıkışıyla birlikte ya da çıkışı sonrasında, yayıncılar tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak sunulan, oyunların içeriklerine çeşitli katkılar yapan içerikleri temsil ediyor. Bir indirilebilir içerik, oyunda yönetilen karaktere kostüm, silah ve araç gibi içerikler ekleyebileceği gibi yapımın senaryosunu zenginleştirebiliyor, oyundaki kaplamaları yüksek çözünürlüklü hâle getirebiliyor veya oyuna yepyeni görevler katarak onlarca saatlik yeni maceralar yaşanabilmesini sağlıyor. Bununla birlikte indirilebilir içerikler, doğrudan doğruya tek kişilik oyunlar için hazırlanabildiği gibi çok oyunculu çevrim içi yapımlar için de sunulabiliyor. Aynı anda onlarca oyuncunun birbiriyle mücadele edebildikleri oyunlara gelen indirilebilir içerikler, farklı haritalar, silahlar, ses efektleri ve müzikler gibi oyunun, oynanış süresini uzatabilecek ögeleri bulundurabiliyor. İçerdikleri unsurlara göre boyutları değişiklik gösterebilen indirilebilir içerikler, birkaç megabayt büyüklüğünde olabildiği gibi diskte, gigabaytlarca yer de kaplayabiliyor.

DLC Nasıl Alınır?

Dijital oyun dağıtım platformları, oyunlar için hazırlanan ve sunulan DLC’leri, genellikle oyunun kendi sayfasında sergiliyor. Bu sayede oyun tutkunları, ilgilerini çeken indirilebilir içerikleri, birkaç adımda kolayca satın alabiliyor. Kimi zaman oyun dağıtım platformları, oyun yayıncılarıyla anlaşarak daha önce yayımlanmış olan indirilebilir içerikleri, tek pakette toplayıp daha uygun fiyatlar üzerinden kullanıcılarla buluşturabiliyor. Son yıllarda “Season Pass” olarak adlandırılan indirilebilir içerikler bu tür paketler için iyi bir örnek oluşturabiliyor. Dünya çapında popülerlik kazanan ve çok sayıda oyuncuya ulaşarak belirli bir başarı elde eden yapımların Game of the Year Edition (yılın oyunu sürümü) şeklinde sunulan versiyonları ise ek bir işlem yapmadan, oyun için yayımlanan tüm DLC’lerin oynanabilmesini sağlıyor.

DLC Nasıl Kurulur?

Steam, Origin, GoG gibi dijital oyun dağıtım platformları üzerinden satın alınan DLC’ler, platformların kendi yöntemleri doğrultusunda elle ya da otomatik olarak kurulabiliyor. Hatta platformlar, hangi indirilebilir içeriğin oyunda yer alacağına dahi kullanıcıların karar verebilmesini sağlayabiliyor. En yaygın kullanılan dijital oyun platformlarından Steam’de DLC kurma işlemi, oyun kütüphanesinde yüklü olan oyunun üstüne sağ tıklandıktan sonra gelen pencere aracılığıyla DLC sekmesine geçilerek yapılabiliyor. İlgili kısımda satın alınan indirilebilir içerikler listeleniyor ve her bir indirilebilir içeriğin karşısında seçme kutucuğu yer alıyor. Seçilen her bir indirilebilir içerik yüklenip oyuna entegre ediliyor. Farklı bir yola başvurmadan oyuna girildiğinde, satın alınan ekstra içerik yapımda kendini gösteriyor.

Satışa sunduğu oyunlarda DRM (Dijital Haklar Yönetimi) kullanmayarak oyun meraklılarının gönlünü kazanan GoG ise daha geleneksel yöntemlerle oyun ve indirilebilir içerik kurulabilmesini mümkün kılıyor. Oyunların, kurulum dosyalarını indirmeye sunan platform, benzeri bir yöntemi indirilebilir içerikler için de geçerli kılıyor. Ana oyuna sahip olan oyun tutkunları, diledikleri DLC’leri GoG üzerinden satın aldıktan sonra kur penceresinin yönlendirmesine göre ilgili indirilebilir içeriği oyuna dâhil edebiliyor.

Tüm bu süreçte oyunun ve oyuna ait indirilebilir içeriklerin, aynı platform üzerinden satın alınmış olması, kurulum esnasında herhangi bir sorunla karşılaşılmasının önüne geçiyor.

Paylaş: