Dondurucu Soğuklar Bitti, Şimdi Sırada Daha Dondurucu Soğuklar Var: Frostpunk 2

Monster Notebook  26 Haziran 2022

Oyun

Polonya ve video oyunları bir arada anıldığında herkesin aklına öncelikli olarak The Witcher serisiyle üne kavuşan CD Projekt gelse de bizlere This War of Mine gibi anıt bir oyun armağan eden 11 bit Studios’u kesinlikle es geçmemek lazım. Eski CD Projekt ve Metropolis Software geliştiricilerinin kurduğu stüdyo, yaklaşık 12 yıldır harikulade anlatılara sahip oyunlar üretmeye devam ediyor. Dünya çapında büyük ses getiren ve satış sayıları 3 milyonu geçen -ki bağımsız bir oyun için bu değer oldukça yüksek sayılır- Frostpunk oyunu sayesinde bilinirliği artan stüdyo, bu defa Frostpunk 2 üzerinde çalışıyor. Peki, yeni oyunda bizleri neler bekliyor? Stüdyonun açık ettiği veriler ışığında gelin, buna birlikte bakalım.

İlk Oyunun 30 Yıl Sonrasında İşler Daha da Kötüye Gidiyor

Genel itibarıyla oyuncuları, zorlu koşullarla baş başa bırakmak üzerine kurulu oyunların altına imzasını atan 11 bit Studios, Frostpunk 2’de de ilk oyunun mekaniklerini daha da geliştirerek kullanacak gibi görünüyor. Strateji, şehir kurma, yönetim gibi elementleri tek potada eriterek ilk toplumsal hayatta kalma oyunu olmayı başaran Frostpunk’ta yaşananların 30 yıl sonrasını konu edinen ikinci oyun, kaynak kıtlığı yaşayan bir metropolün liderliğine soyunmamızı bekliyor. İlk yapımdan farklı şekilde kömür ve buhar yerine petrolün kurtuluş reçetesindeki yegâne ilaç olduğu Frostpunk 2’de, yıllar yılı süren olumsuz şartların gölgesinde kalan insanlığa umut olmaya çalışmamız ve onlara liderlik etmemiz gerekiyor. Tabii bu süreçte Frostland’deki petrol kaynaklarına ulaşmak ve olumsuz hava koşullarıyla uğraşmak kadar, çevremizdeki insan topluluklarının yaratabilecekleri çatışmalara karşı da hazırlıklı olmamız, insanlarla mümkün olduğunca pragmatik ilişkiler kurmamız icap ediyor.

İlk oyunda gerçekleştirdiğimiz stratejik hamleler ve diyalog seçimleri, oyunun gidişatını nasıl değiştiriyorsa aynı durum, hatta bundan fazlası, yeni yapım için de geçerliliğini koruyor. Bu nedenle hamlelerimizi, çok yönlü düşünerek yapmamız, oyunda yönetimimiz altında bulunan topluluğun soğuk, açlık ve daha pek çok sorunla imtihan edilmesinin önüne geçiyor.

Frostpunk 2 Geniş Bir Geliştirici Ekibiyle Hazırlanıyor

Üzerinde çalıştıkları tek proje Frostpunk 2 olmayan 11 bit Studios, bunun yanında üç farklı projeyi de şekillendiriyor. Bu nedenle oyun yayıncılarından 20 milyon dolarlık yatırım alarak ekiplerini genişleten stüdyo, doğrudan doğruya Frostpunk 2’nin geliştirilmesinde görev alan 70’in üstünde insan istihdam ediyor. Oyunun yardımcı yönetmen koltuğunda oturan Jakub Stokalski, yeni yapımın devam oyunundan çok ötede olduğunu ifade ediyor ve orijinal oyuna, yepyeni katmanlar kazandırdığını sözlerine ekliyor. Hayatta kalma unsurlarını zenginleştirerek koruyan Frostpunk 2, ilk oyundan miras aldığı gerilimli oynanışı ile yine bizleri diken üstünde tutacak gibi görünüyor. Yazının hazırlandığı dönem itibarıyla yalnızca kısa bir tanıtım videosu yayımlanan Frostpunk 2’nin tonunun, videodan da anladığımız kadarıyla daha karanlık ve kasvetli olacağını düşünüyoruz. Videoda, üzerine kendi kanıyla Türkçe “yalancı” manasına gelen “liar” yazılmış, elleri bağlı birini görüyoruz ve videonun başından itibaren konuşmalarını işittiğimiz kişinin aslında donmaya mahkûm edilmiş kişi olduğu anlaşılıyor.

Frostpunk 2’nin çıkış penceresi şu an için bilinmese de bu yılın mart ayında ortaya çıkan “çıkış yılı 2024 olmalı,” şeklindeki söylentileri kesin bir dille yalanlayan geliştirici ekip, Steam’deki kendi sayfasında oyunu “Pek Yakında Çıkacaklar” listesinde bulunduruyor. Stüdyonun oyun tamamlayıp yayımlama sürecinin dörder yıl olduğunu düşünürsek (This War of Mine-2014, Frostpunk-2018), ilk defa geçen yılın yaz aylarında duyurulan Frostpunk 2’nin bu yıl içinde gelmesi şaşırtıcı olmaz.

Eğer siz de 11 bit Studios’un distopik oyunlarıyla zaman geçirmekten hoşlanıyor, Frostpunk’ın benzersiz atmosferini daha güçlü şekilde deneyimlemeyi hedefliyorsanız, Frostpunk 2’yi şimdiden istek listenize ekleyebilirsiniz.

Paylaş: