Doom Eternal Sistem Gereksinimleri

Monster Notebook  5 Eylül 2024

Oyun

1990’lı yıllara damgasını vurmakla kalmayıp FPS (First Person Shooter/Birinci Şahıs Nişancı) oyun türünün yaygınlaşmasını sağlayan Doom ve Doom II: Hell on Earth, oyun dünyasının efsaneleri John Carmack ve John Romero’nun katkılarıyla ölümsüz hâle geldi. Serinin devamı niteliğindeki 2004 çıkışlı Doom 3, dönemin bilgisayarlarını eriten grafikleri, boğucu ve sert atmosferiyle Doom serisinin en korkutucu yüzü oldu. Pek kimse bilmese de iptal edilen Doom 4 projesi nedeniyle 2016 yılına kadar yeni bir Doom oyunundan mahrum kalan oyuncular, 2016 çıkışlı Doom ile mest oldular. Eski usul oynanışın yeni nesil teknolojiyle harmanlanması olarak özetleyebileceğimiz Doom’un dört yıl sonrasında çıkagelen Doom Eternal ise çok daha başka bir formdaydı. Platform ve bulmaca unsurlarının dikkat çektiği, ilginç ama takip etmesi zor bir arka plan hikâyesiyle oyuncuların karşısına çıkan yapım, id Tech 7 kullanıyordu ve serinin en iyi grafiklerine ve en hızlı oynanışına sahipti. Peki, oyun, nasıl sistemlerde iyi çalışıyor, daha da önemlisi, yeni oyun motorunun taşıdığı ışın izleme gibi özellikler, sistemi nasıl etkiliyor? Gelin, önce oyunun sistem gereksinimleri listelerini paylaşalım, ardından yorumlarımız yapmaya başlayalım.

Doom Eternal Minimum Sistem Gereksinimleri (Düşük kalite, 1080p çözünürlük, 60 fps)

  • İşletim sistemi: Microsoft Windows 7 ve üzeri (64-bit)
  • İşlemci: Intel Core i5 3,3 GHz ya da AMD Ryzen 3 3,1 GHz
  • Bellek: 8 GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti (4 GB) veya AMD Radeon RX 470 (4 GB)
  • Depolama: 80 GB

Doom Eternal Önerilen Sistem Gereksinimleri (Yüksek kalite, 1080p çözünürlük, 60 fps)

  • İşletim sistemi: Microsoft Windows 10 ve üzeri (64-bit)
  • İşlemci: Intel Core i7-6700K ya da AMD Ryzen 7 1800X
  • Bellek: 8 GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060 (6 GB) veya AMD Radeon RX 480 (8 GB)
  • Depolama: 80 GB

Oyunu Steam’de Oynayacaksanız, Windows 7 ile Vedalaşın

İşletim sistemi konusunda oyunculara esneklik sunan oyunlardan biri olan Doom Eternal, Windows 7’ye kadar uzanan geniş bir yelpazedeki işletim sistemlerinde sorunsuz çalışıyor. Ancak Steam’in kendi Doom Eternal sayfasında da belirttiği üzere Steam istemcisi, bu yılın başından itibaren yalnızca Windows 10 ve üzeri işletim sistemlerini destekliyor. Şayet oyunu Game Pass üzerinden oynayacaksanız Xbox istemcisinde böyle bir kısıtlama bulunmadığını ifade edelim.

Ne Kadar Çok Çekirdek, O Kadar Sakin İşlemci

Biraz sonra daha fazla detaylandıracağımız id Tech 7 oyun motoruyla geliştirilen yapım, id Tech 4’ten miras gelen MegaTexture özelliğini kullanmıyor. İşlemciye zorlu anlar yaşatabilecek büyük ve detaylı dokular, yeni yapılandırma sayesinde işlemciye fazla yük bindirmeden oyun alanına dinamik olarak yükleniyor. Ayrıca yapımın, Vulkan API’sini kullanması, işlemci yükünün daha iyi dengelenmesine olanak verirken işlemci çekirdeklerinin dengeli ve en ideal şekilde çalışmasını mümkün kılıyor. Tabii işlemci, yine de belirli oranda kullanılıyor ama bu motora özel yazılan yeni “iş sistemi” çekirdeklerin daha verimli ve asgari düzeyde kullanılmasına zemin hazırlıyor.

Oyunun RAM Optimizasyonu Şapka Çıkarttırıyor

Optimizasyon konusunda harikalar yaratan oyun motorlarından id Tech 7, Doom Eternal’ın sunduğu harikulade görsellere ve geniş oyun alanlarına rağmen sistem gereksinimleri listelerinde de belirtildiği gibi 8 GB RAM ile yetinebiliyor. Geliştirilmiş sıkıştırma mekanizmalarıyla sağlanan bu mütevazı RAM kullanımı, gerçekten de şapka çıkarttırıyor.

Yıllar Öncesinin Giriş Seviyesi Ekran Kartlarında Akıcı Oynamak Mümkün

id Software ekibinin inceden inceye tasarlayıp geliştirdikleri id Tech 7 oyun motorunun grafik işleme cephesinde de şaşırtıcı olduğunu söylememiz gerekiyor. Sunulan minimum ve önerilen sistem gereksinimleri listelerindeki, hayli düşük performanslı ekran kartları, vadedilen kare/saniye oranlarının da üzerinde bir oyun deneyimi yaşatıyor. Tabii oyun motoruna eklenen yeni küresel aydınlatma sistemleri, ışın izleme ve DLSS gibi imkânlardan NVIDIA cephesinde yalnızca GeForce RTX 20, 30 ve 40 serisi ekran kartları yararlanabiliyor.

Diskinizde Ekstra Yer Bulundurmanızda Yarar Var

Çıkışının üzerinden dört yılı aşkın süre geçen Doom Eternal, zaman içinde aldığı güncellemeler ve içerik yenilikleri nedeniyle artık sistem gereksinimleri listelerindekinden daha fazla yer tutuyor. 80 GB olarak gösterilen depolama alanı bu noktada güncelliğini yitiriyor zira oyunun güncel sürümü, bu yazının hazırlandığı dönem itibarıyla 89,23 GB alan kaplıyor.

Siz de birbirinden tehlikeli ama kaderleri, yok olma konusunda aynı olan düşmanlarla sıkı mücadeleler yapıp zaman zaman baş döndürücü hâle gelen platform odaklı bulmacalarla keyifli saatler geçirmek istiyorsanız, Doom Eternal’ı, “canavar” gibi bir bilgisayarla oynamalısınız. Monster imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarları, Doom Eternal’daki tüm iblisleri, geldikleri yere göndermenizde size yardımcı olacak.

 

Doom Eternal Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Doom Eternal hikayeli mi?

    • Evet, Doom Eternal bir hikaye moduna sahip. Oyun, Doom Slayer’ın cehennem güçleriyle savaşarak dünyayı kurtarma mücadelesini konu alır.
  • Doom Eternal kaç gb?

    • Doom Eternal, yaklaşık 50 GB depolama alanı gerektirir. Ancak, güncellemelerle bu boyut artabilir.
  • Doom Eternal nerede geçiyor?

    • Oyun, cehennem, dünya ve farklı boyutlar arasında geçiyor. Ana hikaye, cehennemin dünyayı istila etmesi üzerine odaklanıyor.
  • Doom Eternal Türkçe var mı?

    • Evet, Doom Eternal Türkçe altyazı ve menü desteğine sahiptir. Ancak Türkçe seslendirme bulunmamaktadır.
  • Doom Eternal kaç saate biter?

    • Oyunun ana hikayesini tamamlamak ortalama 15-20 saat sürer. Yan görevlerle bu süre uzayabilir.
  • Doom Eternal hangi oyun motoru ile yapıldı?

    • Doom Eternal, id Software tarafından geliştirilen id Tech 7 oyun motoru ile yapılmıştır.
Paylaş: