Dota 2’de Özel Tuş Atamaları ve Kısayollar

Monster Notebook  15 Nisan 2024

Oyun

Dota 2’de başarılı olmanın temelinde, hızlı kararlar almak ve bu kararları doğru bir şekilde uygulamak yatar. Ancak oyunun yer yer stresli ve çoğunlukla hızlı akışı içinde anlık tepkileri verebilmek için doğru araçlara sahip olmanız şarttır. İşte tam bu noktada, oyuncuların maç esnasında zaman kazanmalarını ve oyun deneyimini iyileştiren kritik araçlar olan hotkey’ler (klavye kısayolları) girer. Dilerseniz gelin bu defa, Dota 2’de kullanabileceğiniz en etkili hotkey’lerden söz edelim ve doğru hotkey’leri kullanarak oyun performansınızı artırıp rakiplerinizi nasıl geride bırakabileceğinizi anlatalım.

Hotkey’ler Sayesinde Dota 2’nin Kazananı Siz Olun

Dota 2’deki başarınızı artırmak istiyorsanız profesyonel oyuncular gibi klavye kısayollarını etkin şekilde kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz. Oyunda, her saniye önemli olduğundan zaman kaybını ve gereksiz fare hareketlerini azaltmanın en iyi yollarından biri, hiç şüphesiz etkili bir klavye kısayolu setine sahip olmaktır.

Genel Klavye Kısayolları

Bazı klavye kısayolları değiştirilebilir değildir ama kullanıldıklarında büyük faydalar sağlar.

  • Çift Tıklama: Yeteneklerinizi veya eşyalarınızı, hızlıca kendiniz üzerinde kullanmanıza olanak tanır. Örneğin, Blink Dagger ya da TP Scroll’ları gibi eşyalar için klavye kısayolunu çift tıkladığınızda karakteriniz otomatik olarak kaynağınızın (fountain) yönünde hareket eder.
  • Alt Tuşu: Dota 2’de Alt tuşuna basmak, oyun içinde çeşitli bilgilere erişmenizi sağlar. Kule saldırı menzili, kahraman ikonları ve nötr kampların doğuş kutuları gibi bilgileri bu yola görebilirsiniz.

Birim Eylemleri Klavye Kısayolları

Kahramanınız ve kontrol ettiğiniz diğer varlıklar (çağrılan varlıklar ya da illüzyonlar) ile ilgili eylemleri içeren kısayollar, birim eylemleri kısayolları kapsamındadır.

  • Kahramanı Seç: Bu klavye kısayolu, kahramanınızı hızla seçmenizi ve kamerayı onun üzerine odaklamanızı mümkün kılar. Özellikle diğer şeritlere bakarken kameranız kahramanınızdan uzaklaştığında bu kısayol hayli işe yarar.
  • Tüm Kontrol Edilen Birimleri Seç: Çağrılan varlık veya illüzyon kullanan kahramanlar için önemli olan kısayol, tüm birimlerinizi ve kahramanınızı seçerek onları birlikte hareket ettirme veya saldırıya geçirme konusunda size kolaylık sunar.

İleri Seviye Klavye Kısayolları

Daha ileri düzeydeki klavye kısayolları, oyun içindeki kontrolünüzü daha da artırabilir.

  • Yetenek Öğrenme: Belirli bir yetenekte hızla seviye atlamak için kullanılan kısayol, özellikle acil durumlarda, örneğin ultinizi alıp hemen bir düşmanı öldürmek istediğinizde hayati öneme sahip olabilir.
  • Mevcut Eylemi İptal Et: Bir saldırı animasyonunu durdurmak, bir büyünün etkinleşmesini iptal etmek ya da bir TP’nin devre dışı bırakılması gibi durumlar için kullanılan kısayol, çok yönlüdür ve yüksek seviyedeki her Dota 2 oyuncusu tarafından sıklıkla kullanılır.

Eşya Klavye Kısayolları

Dota 2’de eşyaların hızlı ve etkili bir şekilde kullanılması önemlidir, bu nedenle eşya yuvalarınız için kolay erişilebilir klavye kısayolları ayarlamanız önerilir. Bilhassa kritik anlarda, hızlı bir şekilde BKB (Black King Bar) gibi eşyaları kullanabilmek için tüm eşya kısayollarının elinizin altında olması gerekir.

Nötr Eşya Yuvası ve TP Scroll Yuvası

  • Nötr Eşya Yuvası: Çoğu nötr eşya pasif olmasına rağmen aktif nötr eşyalar için de kolayca erişilebilir bir kısayol ayarlamanız önemlidir. Aktif nötr eşyalar, anlık kararlar ve hareketler gerektirdiğinden, bu yuvaya kolay erişim sağlamanız, oyununuzda büyük fark yaratabilir.
  • TP Scroll Yuvası: Her oyuncunun karşılaşmalarda kullanacağı bir eşya olan TP Scroll için mutlaka bir kısayol ayarlanmalıdır. TP Scroll için iyi bir kısayol ayarlamanız, bazı durumlarda oyunun seyri içinde kritik farklar yaratabilir. Örneğin, bir BKB ve TP kombinasyonu kullanarak zor durumlardan kaçış sağlamanız için bu kısayolu etkili bir şekilde kullanabilirsiniz.

Dükkân İşlemleri Klavye Kısayolları

Dükkân ve kurye ile ilgili işlemler, gereksiz zaman kayıplarına neden olabilir. Klavye kısayolları, dükkânı kullanma ve eşya satın alma işlemlerini sizin için daha hızlı ve sorunsuz hâle getirebilir.

 

  • Temel Dükkân İşlemleri: Dükkân işlemleri için tüm temel klavye kısayollarını kullanmanızı öneririz. Bu kısayollar, dükkân ve kurye kullanımını kolaylaştırır ve oyun sırasında zamandan tasarruf etmenizi imkân tanır.
  • Kuryeyi Seç: Bu kısayol, kuryenizi hızla seçmenizi sağlar ve kısayola çift tıkladığınızda kameranızı kuryenize odaklar. Kuryenizi farklı durumlarda, örneğin güvenli şekilde bir şeride veya Gizli Dükkân’a gönderirken kontrol etmeniz gerekebilir.
  • Kuryeyle Eşya Teslimi: Tek bir tuşa basarak kuryenizin depodaki eşyalarınızı alıp size teslim etmesini sağlayabilirsiniz. İlgili kısayol, yoğun anlarda eşyalarınızı hızla almanız gerektiğinde işinize çok yarayacaktır.

İleri Seviye Dükkân İşlemleri Klavye Kısayolları

Daha ileri seviye dükkân işlemleri için de bazı önerilen klavye kısayolları vardır.

  • Kurye Hızlandırma + Kalkan: Kuryenizin eşyaları daha hızlı teslim etmesi için Kurye Hızlandırma kısayolunu değerlendirebilirsiniz. Kurye Kalkanı ise geç oyun durumlarında, kuryenizin düşman tarafından takip edilmesi hâlinde onu korumak için kullanılabilir.
  • Yapışkan Satın Alma: Ekranınızın sağ alt köşesinde yer alan ve genellikle TP Scroll olarak ayarlı olan yapışkan eşyayı satın almanızı sağlayan kısayol, TP Scroll’unuzun daima elinizin altında olmasını sağlayarak önemli takım savaşlarını veya savunma anlarını kaçırmamanıza yardımcı olur.

Klavye kısayolları, Dota 2’deki performansınızı artırmanız için kritik önem arz eder ancak klavye kısayollarını hangi klavyeyle kullandığınız da bir o kadar önemlidir. Eğer elinizin altında canavar gibi bir oyuncu klavyesi yoksa üstün refleksleriniz, donanım sınırlarına takılabilir. Böylesi bir durumla karşı karşıya kalmamanız için Monster imzalı Pusat K3 Pro mekanik oyuncu klavyesiyle hemen tanışın ve klavye kısayollarını ayarladıktan sonra Dota 2’de arenanın tozunu attırın.

Paylaş: