Dünyanın En Büyük 10 Oyun Şirketi

Monster Notebook  14 Temmuz 2023

Oyun

Video oyunlarının, benzersiz derecede etkileşimli eğlence sunması, oyunların, diğer popüler eğlence dallarını gerek insanlara erişim gerekse kazanç bakımından sollayıp geçmesini sağlıyor. Tabii video oyunlarının getirdiği kazanç, doğrudan oyun şirketlerinin işine yarıyor. Büyüyen oyun sektöründeki şirketlerin yıllık kazançları için telaffuz edilen “milyar dolar” ifadeleri, giderek sıradanlaşabiliyor. Peki, kazançlarını değerlendirdiğimizde, dünyanın en büyük on oyun şirketi hangileri? Gelin, 2022 yılı oyun gelirleri verilerinin ışığında birlikte bakalım.

1. Sony Interactive Entertainment (Japonya)

28,2 milyar dolarlık yıllık geliriyle listenin ilk sırasına yerleşen isim, pek de sürpriz sayılmaz. 1993 yılında, oyuncular için efsane bir isim olan Ken Kutaragi tarafından kurulan ve gerek PlayStation oyun konsollarıyla gerekse bu konsola hazırlattığı oyunlarla büyük yankı uyandıran şirket, birinci parti oyunlarını PC platformuna taşıyarak gelirini daha da artırıyor.

2. Microsoft (ABD)

16,3 milyar dolarlık yıllık geliriyle ikinci sırada bulunan Microsoft, 1975 yılında Bill Gates ve Paul Allen tarafından kurulduğunda, günün birinde oyun sektörünün önemli “oyuncularından” biri olacağı öngörülüyor muydu bilinmez. Fakat bugün gelinen noktada, 68,7 milyar dolara Activision Blizzard’ı satın alan ve Xbox Game Studios altında önemli yapımlar sunan şirket, Xbox oyun konsolları ve Game Pass hizmetiyle gelirini daha da çok artıracağa benziyor.

3. Nintendo (Japonya)

Esasen bir kart oyunu şirketi olarak kurulan ve geçmişi, 1889 yılına kadar uzanan Nintendo, listeye 14 milyar dolarlık yıllık geliriyle dâhil oluyor. Geçmişten bu yana yalnızca sunduğu oyunlarla değil benzersiz oyun konsollarıyla da adından söz ettiren Japonya merkezli şirket, özellikle Nintendo Switch adlı oyun konsoluyla beklediği başarıyı elde etti.

4. Tencent Holdings Limited (Çin)

13,9 milyar dolarlık yıllık gelire sahip Tencent, hem mobil tarafta hem de PC/konsol cephesinde önemli markalar sayesinde gelirini giderek artırıyor. League of Legends ve Valorant gibi oyunların geliştiricisi/yayıncısı Riot Games’in de yer aldığı birçok alt şirket, Tencent çatısı altında bulunuyor.

5. Activision Blizzard (ABD)

Bünyesinde Call of Duty serisi, Diablo serisi gibi önemli fikrî mülkleri bulunduran ve yıllık geliri, 7,53 milyar dolar olarak açıklanan Activision Blizzard’ın, bir aksilik çıkmazsa Microsoft kanatları altına girmesi bekleniyor.

6. Electronic Arts (ABD)

7 milyar dolarlık yıllık geliriyle listenin altıncı sırasına oturan ve 1982 yılında Trip Hawkins tarafından kurulan Electronic Arts; yarış (Need for Speed), spor (FIFA) ve savaş oyun serileri (Battlefield, Medal of Honor) söz konusu olduğunda ilk akla gelen şirketlerden biri oluyor.

7. Epic Games (ABD)

1991 yılında Potomac Computer Systems adıyla kurulan ve ismi sonradan değişen Epic Games, Unreal serisinin yanı sıra Gears of War serisine de hayat veriyor. Ancak Epic Games’in kasasına büyük miktarda para girişi sağlayan yegâne oyunun Fortnite olduğu biliniyor. Unreal oyun motorunun da sahibi olan Epic Games’in 2022 yılı geliri, 5,8 milyar dolar.

8. Take-Two Interactive Software (ABD)

Henüz yeni bir Grand Theft Auto oyunu çıkmadığı için gelir rekoru kıramayan ama hem GTA Online hem de oyun içi satın alım imkânına sahip diğer oyunları sayesinde yıllık geliri 3,5 milyar dolar seviyesinde bulunan Take-Two; Grand Theft Auto, Borderlands ve Red Dead Redemption serilerini geliştiren şirketleri aynı çatı altında buluşturuyor.

9. Bandai Namco Entertainment (Japonya)

Oyun kataloglarında sayısız başarılı oyun ve oyun serisi bulunan ama asıl başarıyı, geçen yıla damgasını vuran FromSoftware imzalı Elden Ring ile elde eden Bandai Namco, oyun sektörünün en kıdemli ve önemli şirketleri içinde yer alıyor.

10. Ubisoft Entertainment (Fransa)

Listeye giren tek Avrupalı şirket olma unvanına sahip olmakla kalmayı yine listedeki en köklü şirketlerden biri olan Ubisoft, 1986 yılından beri oyun sektöründe. 2,5 milyar dolarlık yıllık gelire sahip Ubisoft’un gelirlerinin bu denli düşük olmasının nedeni, şirket içinde yaşanan birtakım sorunlar ve bu sorunların, bazı önemli oyunların çıkışını geciktirmesi ya da bolca teknik hata ile çıkmalarına neden olması.

Paylaş: