Harran’da geçtiğini öğrendiğimizde “İşte ülkemizin tanıtımına katkıda bulunacak bir oyun daha!” diye sevindiğimiz ama oyunun başında paraşütle atlarken Harran’ın, bildiğimiz Şanlıurfa Harran’dan ziyade İstanbul’u andıran ama tam olarak İstanbul’a da benzemeyen bir kent olduğunu gördüğümüz, müthiş hayatta kalma korku oyunu Dying Light, çıkışının üzerinden geçen 9 seneye rağmen hâlâ çok seviliyor. Hatta öyle ki oyunun sıkı fanları, serinin ikinci oyununun ilk oyundan daha zayıf buluyorlar. Bunda, haksız olduklarını söylememiz zor tabii. Diğer yandan Techland’in üzerinde çalıştığı Dying Light: The Beast’in de yakında çıkmasını bekliyoruz. İkinci oyuna sahip olanlar, bu yapıma ücretsiz olarak oynayabilecekler. Dying Light dünyasıyla ilk kez tanışmaya hazırlanıyorsanız, Dying Light sistem gereksinimleri, sizin için güzel bir rehber olabilir. Gelin detaylı anlatımımıza, sistem gereksinimleriyle başlayalım.
Dying Light Minimum Sistem Gereksinimleri
- İşletim Sistemi: Windows 7/8/8.1 (64-bit)
- İşlemci: Intel Core i5-2500 veya AMD FX-8320
- Bellek: 4 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 560 (1 GB) veya AMD Radeon HD 6870 (1 GB)
- Depolama: 40 GB boş alan
Dying Light Önerilen Sistem Gereksinimleri
- İşletim Sistemi: Windows 7/8/8.1 (64-bit)
- İşlemci: Intel Core i5-4670K veya AMD FX-8350
- Bellek: 8 GB RAM
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 780 (3 GB) veya AMD Radeon R9 290 (4 GB)
- Depolama: 40 GB boş alan
İşletim Sistemlerini Güncel Tutmanızda Yarar Var
Hem minimum hem de önerilen sistem gereksinimlerinde Windows 7 gibi 15 yılın ardından miadını doldurmuş işletim sistemleri görünüyor olsa da bu sizi yanıltmasın zira Steam Windows 10 ve üzeri sistemleri desteklerken aynı oyunun yer aldığı bir başka platform olan Epic Games Store, 32-bit sürüm Windows 10’u bile artık desteklemiyor. Bu nedenle 64-bit destekli, güncel bir işletim sistemini, tercihen Windows 11 kullanarak oyunu en iyi şekilde oynayabilirsiniz.
Darboğazlardan Darboğaz Beğenmenizin Formülü, Minimum Listesindeki İşlemciler
Evet, Dying Light 2015 yılında çıktığında henüz 4 yaşında olmasına rağmen yine de oyun için o kadar da yeterli bir işlemci olmayan Intel Core i5-2500, minimum sistem gereksinimleri listesinde bulunuyor. Ne var ki oyuna girdiğinizde %85 ila %100 bandında çalışan işlemci, hâliyle akıcı bir oyun deneyimi yaratma konusunda başarılı olamıyor. Siz iyisi mi, içinde güncel işlemciler bulunan “canavar” gibi oyun bilgisayarlarını tercih edin ve işlemci performansı konusunu asla şansa bırakmayın.
4 GB RAM Gereksinimi Bugün için Geçerli Değil
Oyunun popülerliğine karşın sistem gereksinimleri listesini güncellemeyen geliştirici ekip, 4 GB RAM’i minimum listesine eklemekte o dönem için herhangi bir beis görmemiş. Ama artık Windows 11 gibi tek başına 4 GB civarında RAM kullanan işletim sistemlerinin bulunduğu bir zamanda, bu gereksinim geçerliliğini yitiriyor. Monster Blog sayfalarında her zaman dediğimiz gibi bilgisayarınızda mutlaka 8 GB üzerinde RAM bulunsun ve oyunları bellek sorunlarıyla uğraşmadan oynayabilin.
Önerilen Ekran Kartı 720p için Yeterli, Ötesi için Değil
Yapılan testler, oyunun çıktığı dönemde yine 4 yaşında olan bir başka donanım, GeForce GTX 560 ekran kartının da o kadar iyi iş çıkaramadığını gösteriyor. 720p çözünürlükte ve düşük grafik detay seviyesinde sabit 60 fps veremeyen ekran kartı, önerilenler listesindeki GeForce GTX 780’e kıyasla epey zayıf kalıyor. GTX 780 ise 1080p çözünürlükte ve yüksek grafik detay seviyesinde 60 fps ve üzeri değerleri verebilmesine karşın o da VRAM (grafik belleği) konusunda sorun yaşıyor zira yapım, 3 GB kapasiteli VRAM’in neredeyse tamamını kullanıyor. Bu da yer yer mikro takılmalara sebebiyet veriyor. Bu noktada yapımı, geniş kapasiteli VRAM’e sahip, yüksek performanslı ekran kartlarına sahip oyun bilgisayarlarıyla oynamak en iyi çözüm.
Enhanced Edition Bile 30 GB Civarı Yer Kaplıyor
Oyunun “vanilla” sürümü, diskte 10 küsur GB yer tutarken zaman içinde gelen güncellemeler ve yapımın “Enhanced Edition” sürümüne yükseltilmesi, hâliyle depolama gereksinimini artırmış durumda. Şu an yapım 40 GB depolama alanında gereksinim duyduğunu belirtse de oyunun Epic Games Store’daki Enhanced Edition hâli, 29,48 GB alan tutuyor. Eğer oyunun tüm çıkmış DLC’lerini edinirseniz, yapımın diskte kapladığı yer, 50 GB büyüklüğüne ulaşıyor.
Dying Light serisine “canavar” gibi bir giriş yapmak istiyorsanız, uğraşmanız gereken şey, yeterli performans gösteremeyen donanım bileşenleri değil, zombiler olmalı. İşte tam da bu nedenle Monster’ın “canavar” gibi oyun bilgisayarlarından dilediğinizi hemen satın alabilirsiniz. Abra, Tulpar ve Semruk ailesindeki modeller, sizlerle tanışmayı bekliyor.
Sıkça Sorulan Sorular
Dying Light kaç GB yer kaplar?
Dying Light, yaklaşık 30-40 GB arasında bir depolama alanı gerektiriyor. Ancak, yamanın ve ek içeriklerin boyutu bu değeri artırabilir. Oyun, platforma göre farklı boyutlara sahip olabilir, bu yüzden ilgili platformda güncel dosya boyutunu kontrol etmek önemlidir.
Dying Light açık dünya mı?
Evet, Dying Light açık dünya bir oyun. Zombi istilasına uğramış Harran şehrinde, oyuncular serbestçe gezebilir, görevleri tamamlayabilir ve hayatta kalmak için kaynaklar toplayabilir. Şehirdeki çeşitli alanlarda keşif yapmak, parkur yeteneklerini kullanmak oyun deneyiminin önemli bir parçasıdır.
Dying Light hikayesi kaç saat sürer?
Dying Light’ın ana hikayesi genellikle 15-20 saat sürer. Ancak yan görevler ve keşif, bu süreyi önemli ölçüde uzatabilir. Oyunun zengin açık dünya yapısı, oyuncuların farklı bölgelerde daha fazla vakit geçirmesine olanak tanır, böylece oynama süresi artabilir.
Dying Light oyunu nerede geçiyor?
Dying Light, zombi kıyameti sonrası harabe bir şehir olan Harran’da geçiyor. Bu kurgu şehir, Orta Doğu’da bir yer olarak tasarlanmış. Şehirdeki farklı bölgeler, yüksek binalar, parkurlar ve enfekte olmuş sokaklar, hayatta kalma mücadelesini zorlu hale getiriyor.
Dying Light oyununda çapraz platform var mı?
Hayır, Dying Light oyununda çapraz platform desteği bulunmamaktadır. Yani, PC, PlayStation ve Xbox oyuncuları birbirleriyle çevrimiçi oynayamazlar. Oyuncular yalnızca aynı platformda bulunan diğer oyuncularla çoklu oyuncu modunda etkileşime girebilir.