Edge Computing Nedir? Faydaları Nelerdir ?

Monster Notebook  19 Mart 2024

İncelemeler

Bu ifade, kulağa biraz klişe gelse de hızla dijitalleşen dünyada, veri işleme ve depolama ihtiyaçları da sürekli olarak evrim geçiriyor. Bu evrimin bir sonucu olarak ortaya çıkan edge computing (uç bilişim), teknoloji sektörü gibi oyun sektörünü de dönüştürmeye devam ediyor. Veri işlemenin ve depolamanın yalnızca merkezî bulut tabanlı sistemlerle sınırlı olmadığını gösteren edge computing, veri işleme ve hizmet sunmanın, yerel cihazlara daha yakın bir noktada gerçekleşebileceğini vurguluyor. Eğer, edge computing hakkında pek bir fikriniz yoksa, doğru yerdesiniz. Gelin, bu sistemin, yer yer sıkıcılaşabilecek teknik detaylarına çok odaklanmadan, teknoloji ve oyun meraklılarını ilgilendiren kısımlarını birlikte değerlendirelim.

Teknoloji Dünyasındaki Yenilikçi Dönüşümlerden Biri: Edge Computing

Uzun yıllardır hayatımızda yer alan bulut sistemlerini her geçen gün daha da artan bir sıklıkla kullanmayı sürdürüyoruz. Fakat bulut sistemlerinin; hız, veri güvenliği, ölçeklenebilirlik gibi pek çok alanda sınırlamaları bulunuyor. İşte bu noktada devreye, edge computing kavramı giriyor. Çok temel şekilde ifade etmek gerekirse edge computing, verilerin işlendiği yerle bahse konu verilerin toplandığı yer arasındaki mesafeyi minimize etme temeline dayanıyor. Bu, özellikle internete bağlı cihazların sayısının hızla arttığı dünyada, gecikme sürelerini azaltıp veri işleme hızını artırıyor. Akıllı evlerden sağlık hizmetlerine, perakende sektöründen akıllı şehir uygulamalarına kadar birçok alanda edge computing’in etkisi ve katkısı görülüyor.

Akıllı ev teknolojileri, bu sistem sayesinde daha hızlı ve güvenli hâle gelirken artık hemen her evde yer alan akıllı termostatlar, akıllı ampuller ve gerek evlerde gerekse iş yerlerinde yer alan güvenlik kameraları, verileri, yerelde işleyip merkezî bir bulut sunucu/sistem olmadan, etkin şekilde kullanabiliyor. Zira gerçek zamanlı çalışan bu tip cihazlar, veri işleme ve depolamayı kendi içlerinde tamamlıyor. İnternete veri iletiminin sağlanması icap ettiğinde ya otomatik olarak ya da periyodik şekilde gerekli veriler, kısa sürede aktarılıyor. Bu aşamada, edge computing’in, internet bağlantısının kesildiği zamanlarda da çalıştığını belirtmemiz gerekiyor. Örneğin bir fabrikadaki sensörler ya da makine öğrenimi modelleri, yerel şekilde çalışabiliyor, üretim sürecini izleyebiliyor ve bu süreci optimize edebiliyor. İnternet bağlantısının kesildiği dönemlerde bu sistemler, verileri yerelde işlemeyi sürdürüp internet bağlantısı yeniden kurulduğunda, ihtiyaç duyulan verileri, merkezî sistemlerle ve bulut sistemlerle senkronize ediyor.

Oyun Dünyasında Devrim, Edge Computing ile Gerçekleşiyor

Oyun sektörü, teknolojik yeniliklerden en çok etkilenen ve bu yenilikleri en hızlı benimseyen alanların başında geliyor. Edge computing de bu yenilikler arasına dâhil olarak oyun dünyasında bir devrim yaratıyor. Oyunların daha akıcı ve gerçek zamanlı bir deneyim sunmasını sağlayarak oyuncuların, oyunlardan aldıkları keyfi maksimum seviyeye çıkaran edge computing’in en büyük katkılarından biri, gecikme sürelerini önemli ölçüde azaltması oluyor. Oyun sunucularının, oyunculara fiziksel olarak daha yakın konumlandırılmasıyla komutların iletim süresi kısalıyor. Özellikle çok oyunculu çevrim içi oyunlarla rekabetçi yapımlar bu süreçten doğrudan etkileniyor. Düşük gecikme süreleri, oyuncuların daha hızlı tepki vermelerine olanak tanırken oyun içi performanslarını da doğrudan etkiliyor.

Edge computing, bulut oyun hizmetlerinin gelişiminde de önemli bir rol üstleniyor. Geleneksel oyun deneyimlerinde, yüksek kaliteli grafikler ve akıcı oyun için güçlü donanımlar gerekiyor. Fakat edge computing sayesinde bulut üzerinden oyun akışı hizmetleri, oyunculara yüksek donanım gereksinimleri olmadan da kaliteli oyun deneyimleri sunuyor. NVIDIA’nın GeForce Now gibi hizmetleri, edge computing altyapısını kullanarak oyunları bulut sunucularında işliyor ve sonuçları, oyuncunun cihazına aktarıyor. Güçlü bir oyun bilgisayarı olmayan oyun meraklıları, bu hizmetten yararlanarak yüksek kaliteli oyunları deneyimleyebiliyor.

Oyuncuların yanı sıra oyun geliştiricilerine de yeni imkânlar sunan edge computing, geliştiricilerin, bu sistemin altyapısını kullanarak daha zengin oyun dünyaları yaratmalarına ve oyun içi etkileşimleri artırabilmelerine ortam hazırlıyor. Bu sistem sayesinde gerçek dünya verileri, oyunlara entegre edilebiliyor ya da oyuncuların eylemlerine bağlı olarak dinamik oyun ortamları oluşturulabiliyor. Tüm bu unsurlar, oyunların daha gerçekçi ve etkileşimli olmasını mümkün kılıyor.

Siz de teknolojiyi yakından takip ediyor, en teknolojik “canavar”larla tanışmayı hedefliyorsanız, Monster imzası taşıyan oyun bilgisayarlarından dilediğinizi edinebilirsiniz. Abra, Tulpar ve Semruk ailelerindeki modeller, sizlerle tanışmayı bekliyor.

 

Paylaş: