eFootball PES 2021 İncelemesi

Monster Notebook  20 Aralık 2020

İncelemelerOyun

Oyun dünyasında seri hâline gelmiş her oyun, yeni sürümlerinde takipçilerini memnun edecek özellikler getiriyor. Bu örnekler arasına, bazı istisnaların bulunduğu belirterek, pekâlâ PES serisini de ekleyebiliriz. Geçen yıl, adı eFootball PES 2020 olarak değiştirilen ve bu isimle yayımlanan oyunun içeriğinde de ciddi farklılıklar yer alıyordu. FIFA ile birlikte futbol oyunları dünyasının iki ezeli rakibinden biri olan Pro Evolution Soccer’ın yeni sezona özgü güncellemeleri içeren paketi eFootball PES 2021 ile bizlerle.

Gerçekten Aynı Tas Aynı Hamam mı?

Konami’nin belki küresel salgın dolayısıyla çalışanlarının iş akışlarını hedeflediği şekilde sürdürememesi belki de gerçekten, yaptığı açıklamada ifade ettiği gibi yeni oyunun, yeni nesil konsollara uygun şekilde hazırlanmasına öncelik vermeleri nedeniyle bu defa karşımızda tam manasıyla yeni bir oyun bulunmuyor. eFootball PES 2021 ile gelen yenilikler, maalesef sınırlı kalıyor; tabii siz, serinin 2020 ile başlayan değişimini beğendiyseniz, bu yapımı da beğenmemeniz için en azından teknik tarafta bir gerekçe yok. Zira olumsuz gibi dursa da oynanış tarafında durumlar başlıktaki gibi, aynı tas aynı hamam. eFootball PES 2021’de öncelikle ufak tefek kozmetik değişiklikler olduğunu da söylemeliyiz. Modellemeleri aynı bırakılan ama cilt tonlarında minimal farklılıklar gözlemlediğimiz oyuncuların yanı sıra sahanın renk tonu, bu yıl farklı bir oyun oynuyoruz hissini vermekten fazla uzak olsa da bu durum, hiçbir değişiklik olmamasından yeğdir. Menü ve kullanıcı arayüzü gibi unsurlarda yine renk değişimleri gibi küçük oynamalar var fakat dikkat çekici asıl yenilik, işitsel tarafta. Oyunda bu defa 2020 sürümünden farklı müzikler yer alıyor.

Oynanış açısından değerlendirildiğinde ise 2020 ile biraz yavaşlayan ve nispeten gerçekçi kılınan oyun, sezon güncellemesiyle fark edilir düzeyde hızlanıyor. Bu tarzı seviyorsanız sorun değil ve FIFA’dan bu PES’e doğru bir geçiş yapacaksanız, tempo keyfinizi yerine getirebilir. Bunların yanında yapay zekâ cephesinde de yine kıyaslama kabul etmeyecek derecede bir iyileşme var. Özellikle çevrim dışı oyun süreçlerinde yapay zekânın maharetleri karşısında şapka çıkarmanız muhtemel. Yalnız ortada bir dengesizlik var ki görece zayıf takımlar, artık çok daha güçlüler. Bunu yapay zekâ ile bağdaştırmak çok doğru olmaz zira güçlü takımların oyuncuları, iyi çalışan bir yapay zekâdan beklenmeyecek hatalar da yapabiliyor. Belki takımlar arasındaki bu dengesizlik, güncelleme paketleriyle giderilebilir.

Konami Daha İyisini Yapana Kadar…

PES takipçilerinin kanayan bir yarası olan lisanslı takım ve stadyum sorunları maalesef ve ne yazık ki eFootball PES 2021’de de devam ediyor. Hatta öyle ki geçen seneki sürümde bulunan stadyumlardan bazılarını 2021 güncellemesiyle aynı isimle yer alamaması, gayet tatsız bir durum. Benzeri bir özensizlik popüler takım oyuncularının modellemelerinin Türk takımlarındaki oyuncuların modellemelerinden çok daha iyi ve gerçeğe uygun olması. Belki Konami, asıl kozunu gelecek sene çıkaracağı Unreal Engine destekli oyununa saklıyordur.

Neyse ki bu ve benzeri negatif unsura karşın oyunun iyi yönleri de mevcut. Örneğin maçlarda topun nasıl hareket edeceğinin kestirilememesi, kalecilerin hangi toplara nasıl hamleler gerçekleştireceği gibi konular tam bir muamma. Kulağa başta olumsuz gelse de belirli betiklere dayanmayan değişkenlerin maç sonucunu tamamen değiştirmesi, eFootball PES 2021 özgü, pozitif bir şey oluyor.

MyClub ve Ana Lig, tahmin edeceğiniz üzere oyunun yine lokomotifi olmayı başarıyor. Geçen seneki sürümle neredeyse bire bir örtüşen Ana Lig’in sadeliği, oyuncu transferi gibi süreçleri kolaylaştırırken MyClub tarafında tamamen sıfırlanan kadro ile oyuna en başından başlamanız gerekiyor.

Tam sürüm bir oyun fiyatından satılmayan eFootball PES 2021, beklediğimiz dev yenilikleri getirmese de Konami’nin şimdiye kadar yaptığı en iyi işlerden biri olduğu açık. Bakalım gelecek sene nasıl bir oyunla karşılaşacağız?

Paylaş: