Elden Ring’i Satın Almadan Önce Bilmeniz Gereken 10 Detay

Monster Notebook  7 Eylül 2022

Oyun

FromSoftware’in şu ana kadar en çok satış yapan oyunu olan ve 2022 yılının sonunda birçok ödülü evine götüreceğine kesin gözüyle bakılan Elden Ring, Hidetaka Miyazaki ve George R. R. Martin’in kafa kafaya verip güçlü bir lore üzerine inşa edilen, benzerine kolay kolay rastlanmayacak bir yapım. Eğer siz de oyunu bugüne dek oynamayanlardansanız ve içinizdeki Elden Ring hype’ı tüm gücüyle sürüyorsa, gelin, bu oyunu almadan önce bilmeniz gereken 10 detaydan kısa kısa bahsedelim.

1. Açık Dünya Kavramının İçini Dolduruyor

Son yıllarda bildiğiniz gibi birçok aksiyon oyunu, açık dünya olarak geliştiriliyor. Ancak yine bildiğiniz ve tanık olduğunuz üzere açık dünya konseptli oyunların birçoğu, bu dünyaları anlamlı içeriklerle doldurma konusunda sınıfı geçemiyor. Elden Ring ise FromSoftware’in ilk açık dünya Soulsborne oyunu olmasına karşın devasa haritasının her bir köşesinde yapılacak sıra dışı görevler, keşfedilecek noktalar bulunduruyor. Bununla da yetinmiyor, haritayı dikeyde ve yatayda da genişleterek dağların zirvelerinden yeraltı mağaralarının zifiri noktalarına kadar gezip buralardaki gizemleri bulmanız için sizi gerçekten teşvik ediyor.

2. Oyunun Lore’u Araştırdıkça Derinleşiyor

FromSoftware bu stüdyodan çıkan çoğu oyunun beyni konumundaki Miyazaki, oyunlarında doğrudan hikâye anlatımını asla tercih etmedi ve bu durum, Elden Ring’de de devam ediyor. Bir farkla; Elden Ring, George R. R. Martin’in hünerli kalemi ve Miyazaki-san’ın yer yer hastalıklı zihni sayesinde araştırdıkça derinleşen, derinleştikçe saygı duyulası hâle gelen bir forma bürünüyor. Oyunun genel hikâyesi, yapımın belirli kısımlarında verilse de asıl vurucu bilgiler, kimi zaman bir silahın kimi zamansa alelade gibi görünen bir eşyanın özellik sayfasındaki detaylarda yer alıyor. Bulmacanın parçalarını birleştirdiğinizdeyse karşınıza inanamayacağınız derinlikte bir lore çıkıyor.

3. Boss Savaşları Bitmek Tükenmek Bilmiyor

Alametifarikalarından biri çetin boss dövüşleri olan FromSoftware oyunlarının en yenisi Elden Ring, sizi boss savaşlarına doyuruyor. Kendi içinde bir sınıflandırmaya tabi tutulan ve bazıları, doğrudan doğruya senaryonun ilerlemesini sağlayan toplam 237 boss sizi bekliyor. Bu bilgiden sonra içinizden sevgi dolu sözler geçirip oyunu almaktan vazgeçtiyseniz, acele karar vermeyin ve bir sonraki maddemizi mutlaka okuyun.

4. Boss Savaşlarına Arkadaşlarınızla Katılmanız Mümkün Oluyor

Eşli oyuncu desteğine sahip olan Elden Ring’de, arkadaşlarınızı oyununuza davet ederek yenmekte zorlandığınız boss’ları daha kolay geçmeniz mümkün oluyor. Aynı şekilde siz de arkadaşlarınıza omuz verip onların geçemediği boss’ları kesmek için çaba sarf edebiliyorsunuz.

5. Elden Ring Dünyasında PvP Karşılaşmaları Yapılabiliyor

Eşli PvE tarafında oldukça güçlü olan Elden Ring, aynı zamanda PvP desteğiyle geliyor. Bu mod ile oyuna girdiğinizde yarattığınız ve güçlendirdiğiniz karakterle tanıdığınız veya tanımadığınız diğer oyuncularla kapışmanız olanaklı hâle geliyor. Ancak bu modu tercih etmeden önce yeterince seviye kasmış olduğunuzdan ve elinizde güçlü silahlar bulunduğundan emin olmanızı tavsiye ediyoruz. Zira ummadık taş, baş yarabiliyor.

6. Her Bir Karakter Sınıfı, Ayrı Bir Macerayı Beraberinde Getiriyor

Oyunda karakteriniz için tercih edebileceğiniz çok sayıda sınıf ve seçebileceğiniz silah bulunuyor. Yaşadığınız macera ise karakterinizin hangi sınıftan olduğuna ve yeteneklerine göre hayli değişiyor. Oyun, dilerseniz karakterinizi hem yakın dövüş hem de büyü yapma tarafında geliştirip mücadeleleri daha dengeli kılmanıza izin veriyor.

7. Ruhanî Yardımcılarla Savaşlarda Biraz Nefes Alınabiliyor

Oyun esnasında bulunduğunuz bölgelere de bağlı olarak Elden Ring dünyasının yaşayanları size musallat olma yolunu seçiyor ve ya yakın dövüşle ya da ellerindeki ok ve benzeri gereçlerle size saldırmaya gayret gösteriyor. Bu süreçte çoğu zaman tek başınıza olsanız da RPG türü birçok yapımda da kullanılmaya başlanan yapay zekâ destekli “ruhanî” yardımcılar, Elden Ring’de de imdadınıza yetişiyor. Seçiminize bağlı şekilde bir kurt sürüsü, savaşçı topluluğu ya da karakterinizin tamamen aynısı olan varlıklar, düşmanlarınızı alt etmeniz noktasında size destek çıkıyor.

8. Her Bir Oyun Bölgesinin Kendine Has Teması Bulunuyor

Elden Ring’in tekrara düşmesini önlemek adına düşman ve boss çeşitliliğini zirveye taşıyan geliştirici ekip, aynı özveriyi bölge tasarımlarında da gösteriyor. Yapımda ilerleme kaydettikçe ulaşacağınız bölgeler, bambaşka bir çehre kazanıyor. Bu da oyundaki keşfetme ve yeni yerler görme hissini daima canlı tutuyor. Yapımda yüzlerce saat geçirmiş olsanız bile.

9. Gerçekten “Zor” Oluşuyla Saç Baş Yoldurabiliyor

Yapım, FromSoftware’in diğer oyunları gibi zorluk konusunda kesinlikle gözünüzün yaşına bakmıyor ve kolay mod gibi seçenekler içermiyor. Gözünüze kestirdiğiniz küçük boss’lar bile birkaç hamlede canınıza okuyabiliyor. Ancak karşınızdaki düşmanı iyi gözlemleyip zayıf yönlerini tespit ederseniz, üstüne bir de karakterinizi güçlendirirseniz, Elden Ring’de “You Died” yazısını daha az görebilirsiniz.

10. Elden Ring, “Canavar” ile Çok Akıcı Çalışıyor

Oyun motoru konusunda bilinçli bir tercihle büyük bir değişikliğe gitmeyen geliştirici ekip, yer yer gotik yer yer iç ferahlatan bölgelerle bezeli Elden Ring’in, güçlü bilgisayarlarda akıcı çalışmasını sağlıyor. Özellikle elinizin altında Monster Notebook imzalı bir canavar varsa, Elden Ring’i 60 fps’ye kilitleyerek 4K (2160p) çözünürlükte deneyimleme imkânınız bulunuyor.

Paylaş: