En İyi 5 Yunan Mitolojisi Oyunu

Monster Notebook  31 Ekim 2021

Oyun

Kimilerine göre yaşamı ve doğayı anlamlandırma çabasının bir yaratımı, büyük bir kültürün doğuşu, kimilerine göreyse Olimpos Dağı’nın zirvesindeki üstün güçlü tanrı ve tanrıçaların maceralarından ibaret olan Yunan mitolojisi, içerdiği kültür ve anlatı zenginliğiyle sanata olduğu gibi oyunlara da ilham kaynağı oldu ve olmaya devam ediyor. Anlatılardan aldıkları ilham ve hayal gücünün katkısıyla karşımıza birbirinden başarılı Yunan mitolojisi temalı oyunlar çıkaran geliştiriciler, kimi zaman öyle ilginç fikirleri hayata geçirdiler ki sundukları oyunlar, dev birer markaya dönüştü. Dilerseniz gelin, sözü daha fazla uzatmadan Yunan mitolojisinden ilhamla hazırlanan, en iyi beş oyuna birlikte göz atalım. Listede bulunmasını beklediğiniz yapımlar varsa, yorum bölümüne favori oyunlarınızı yazmayı unutmayın.

  1. God of War (2005)

Oyun dünyasının son 25 yılını, God of War’dan önce ve ondan sonra şeklinde ikiye ayırabilmemize imkân tanıyacak kadar yüksek oktanlı bir yapımdı, Santa Monica Studios imzalı oyun. Spartalı bir asker olan Kratos’un, çektiği acılar karşısında büründüğü ruh hâli ve gerçekleştirdiği -zaman zaman abartıya kaçan- katliamları adım adım görebilmemizi sağlayan oyun, hack&slash ve aksiyon-macera türünde yeni bir milat olarak kabul edildi. Seriyi devam ettiren ana oyunlar ve yan oyunlar da o kadar başarılıydı ki 2005 yılında başlayan seri, bugüne kadar ulaştı. Yunan tanrıları ile işi biten Kratos’un İskandinav mitolojisine yelken açıp artık o coğrafyanın tanrılarıyla mücadeleye geçtiğini anımsatalım.

  1. Hades (2018)

Öyle büyük reklam kampanyaları düzenlemeden, üzerinde çalıştığı oyunları sessiz sedasız çıkaran ama karşılığında inanılmaz bir başarı elde edip ödüller kazanan Supergiant Games’in -ki kendilerini Bastion, Transistor gibi yapımlardan tanıyoruz- ödüllere doymayan bir başka oyunuydu Hades. Hades’ten olma, Persefoni’den doğma Zagreus’u yönetip, Nyx’in ona verdiği ayna yardımıyla Hades’in Yeraltı Dünyası’ndan kaçmaya çalışıyorduk. Supergiant imzalı olduğunu her yanıyla belli eden ve oynamaya doyulamayan eğlenceli yapısıyla karşısında saatlerin su gibi akıp geçtiği yapım, gayet haklı olarak çıktığı yıl en iyi bağımsız ve en iyi aksiyon oyunu dallarında sayısız ödülü silip süpürdü.

  1. Titan Quest Anniversary Edition (2016)

Orijinal oyunun çıkışının 10 yıl sonrasında gelen ve hem Steam platformuna özel yanları hem de daha sonra yayımlanan genişleme paketleriyle eksiksiz bir Yunan mitolojisi temelli macera yaşatıyordu Titan Quest Anniversary Edition. Özel karakterimizi esnek şekilde hazırlayabilmemize, ardından rol yapma ögeleriyle bezeli aksiyona anında dalabilmemizi mümkün kılan yapımın atmosferi güçlendiren grafikleri de muhteşem müzikleri de unutulmazdı. Oynayış stilinize göre onlarca saat sürebilen geniş dünyasıyla bu listeye girmeye hak kazanan oyunun genişleme paketleri de deneyimlemeye değer.

  1. Apotheon (2015)

Yunan tanrılarına kafa tutarak kendi destanını yazan karakter, yalnızca Kratos değil. İnsanlığı kaderine terk ederek onlardan iyiliği ve güzelliği esirgeyen Yunan tanrılarına karşı amansız bir mücadeleye giren Nikandreos’u yönettiğimiz, kendine has sanat stiliyle iki boyutlu yandan ilerlemeli aksiyon oyunları arasına adını altın harflerle yazdıran bir oyundu Apotheon. Özellikle Antik Yunan duvar çizimlerine meraklı oyuncuların keyifle oynayacağı yapım, akıcı hikâye anlatımıyla da benzerlerinden ayrılıyordu.

  1. Immortals Fenyx Rising (2020)

Ubisoft Quebec ekibinin, Assassin’s Creed Odyssey’yi geliştirirken normal insanları tepegöze dönüştüren bir bug bulması sonucunda hazırlamaya karar verdiği ve Yunan mitolojisini, farklı açılardan ele alan bir oyundu Immortals Fenyx Rising. Tanrıları sırasıyla alaşağı etmek yerine onların nerede olduğunu bulmaya çalışan Fenyx isimli bir karakteri yönettiğimiz oyun, sunduğu eğlenceyi yalnızca oynanışıyla değil içerdiği kaliteli mizahla da yaşatıyordu. Açık dünya aksiyon oyunlarına olduğu kadar Yunan mitolojisine de ilgi duyan oyuncuların favorisi olan yapıma gelen bazı indirilebilir paketler de Yunan Panteonu’nu değiştirmemizi sağlıyordu.

Paylaş: