En Uzun Geliştirme Süresine Sahip Oyunlar
Son yıllarda gerçekten harikulade oyunlar oynadık, hâlâ oynamaya devam ediyoruz ancak kabul etmemiz gereken bir gerçek var ki oyun geliştirme süreleri, her geçen dönem biraz daha uzuyor. Hatta öyle ki dokuzuncu nesil oyun konsolları, önceki nesillere kıyasla ilk defa birinci parti “yüksek kaliteli” oyun sunma konusunda bocalıyor ve güncel nesil konsollar, çoklu platform oyunları çalıştıran güçlü birer makineden ötesine geçemiyor. Konu, yalnızca konsollarla sınırlı değil. PC cephesinde de merakla beklenen yüksek prodüksiyonlu (AAA) oyunlar, mütemadiyen erteleniyor. Ama bu ertelemeler, bazen öyle boyutlara geliyor ki bazı oyunlar, geliştirme süreleri nedeniyle, kendilerini Guinnes Dünya Rekorları’nda bile bulabiliyor. Dilerseniz gelin, yapımcılar için sabır imtihanı, oyuncular için ömür törpüsü olan, en uzun geliştirme süresine sahip oyunlardan bazılarına göz atalım.
1. Duke Nukem Forever
İsmiyle müsemma hâle gelen Duke Nukem Forever, gerçekten de “sonsuz”a doğru uzanan geliştirme süresiyle listenin ilk sırasına -haklı olarak- yerleşiyor. 1997 yılında duyurulan ve 14 yıl, 44 günlük geliştirme süresiyle az önce belirttiğimiz gibi “Bir video oyunu için en uzun geliştirme süresi” dalında Guinnes Dünya Rekorları listesine adını yazdıran Duke Nukem Forever, 2011’in fiyasko oyunları içinde bulunuyor.
2. Alan Wake 2
Baldur’s Gate 3 ile birlikte 2023 yılının hit oyunları arasında gösterilen ve 2010 çıkışlı ilk oyundan epey farklı olması; sinematik, müzikal ve senaryo ilerleyişi bakımından, üniversitelerdeki “Dijital Oyunlar ve İnteraktif Anlatı” derslerine konu olabilecek kalibredeki Alan Wake 2, 13 yıllık geliştirme süresiyle, Duke Nukem Forever’ın hemen peşinden geliyor.
3. Prey
Gedikli oyuncuların “Hangi Prey?” diye sormalarına neden olabilecek 2017 çıkışlı Prey, listenin üçüncü sırasına, 11 yıllık geliştirme süresiyle rahatlıkla giriyor. İlk tanıtım videoları ortaya çıktığında, oyuncularda büyük merak uyandıran ancak daha sonra bambaşka bir oyuna evrilen Arkane Studios imzalı Prey, son on yılda çıkan başarılı yapımlarla birlikte anılıyor.
4. Diablo III
Serinin tutkunları şu sıralar dördüncü oyunla vakit geçiriyor olsa da Diablo III, 11 yıllık geliştirme süresiyle listemize girmekten kurtulamıyor. Esasen, Diablo II’nin çıkışının bir yıl sonrasında geliştirilmeye başlanan fakat araya giren başka önemli Blizzard Entertainment oyunları nedeniyle hazırlanması uzun süren yapım, oldukça “aydınlık” yapıdaki vanilla sürümüyle o kadar da iyi anımsanmıyor.
5. Final Fantasy XV
Final Fantasy XV de oyun motoru değişiklikleri, projenin tekrar tanımlanması ve içeriğinin değişmesi, oyun yönetmenin görevinden ayrılıp projenin başına başka birinin geçmesi gibi nedenlerle yaklaşık 10 yıllık geliştirilme sürecinin ardından serinin takipçileriyle buluşabildi ve oyun, FF tutkunlarınca hâlâ en iyi yapımlardan biri olarak değerlendiriliyor.
6. The Last Guardian
PlayStation oyun konsollarına özel hazırlanan ve duygusal bir hikâyeye sahip olan The Last Guardian, yine aynı konsol serisinde yayımlanan Ico ve Shadow of the Colossus oyunlarını geliştiren Team Ico imzası taşıyor. Fumito Ueda’nın liderliğinde, tam 9 yılda geliştirilen The Last Guardian, listemizin altıncı sırasına yerleşiyor.
7. Cyberpunk 2077
Son derece çarpıcı ilk tanıtım kısa videosunun ardından oyun dünyasını ayağa kaldıran Cyberpunk 2077, çoğu zaman oyunu bozabilen bug’larla dolu ilk sürümüyle yayımlanana kadar neredeyse 9 yıl boyunca geliştirilmiş olmasıyla biliniyor. CD Projekt Red’in, oluşturduğu yüksek beklentilere karşılık verme isteği, ekibin yaşadığı teknik zorluklar, oyunun kendi içindeki karmaşıklığı gibi etkenlerin, geliştirme süresinin uzama nedenleri arasında bulunuyor.
Uzun geliştirme sürelerine sahip en güncel oyunları, akıcı görseller eşliğinde ve keyifle deneyimlemeyi hedefliyorsanız, Monster Notebook tarafından geliştirilen Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarlarından dilediğinizi edinebilirsiniz.