Eski DICE Çalışanlarından Yeni Oyun: Arc Raiders

Monster Notebook  3 Nisan 2022

Oyun

2022’nin bir oyun yağmuru yılı olacağı, geçen seneden belliydi. Yaşanan küresel pandemi nedeniyle oyun stüdyolarında bir arada çalışması gereken başta motion capture ekipleri ve ses teknisyenleri, maalesef bir araya gelemedi. Programlama ve bölüm tasarımı gibi departmanlarda görevli olanlar da uzaktan çalışmak durumunda kaldı. Kısacası, oyun geliştiricileri ve yayıncıları için işler 2020 ve 2021 yıllarında pek iyi gitmedi. Evdeki hesap çarşıya uymayınca da irili ufaklı birçok oyunun çıkış penceresi, bir ya da iki yıl öteleme neticesinde 2022’ye kayıverdi.

İlk damlalarını hissetmeye başladığımız 2022 oyun yağmurunda, beklediğimiz bağımsız yapımlar ve AAA (yüksek prodüksiyonlu) oyunlar köşede dururken oynaması ücretsiz-free to play formunda bir oyuna vakit ayırmaya ne dersiniz? Yanıtlarınızın pek olumlu yönde olmadığını duyar gibiyiz. Peki, bu oynaması ücretsiz oyunu; Battlefield 3, Battlefield 4 ve Battlefield 1’de imzası bulunan eski DICE çalışanlarının kurduğu Embark Studios’un hazırladığını söylesek, yanıtınız nasıl olurdu? Evet, biz de öyle tahmin etmiştik. Gelin, 2022’de ses getirmesini beklediğimiz ARC Raiders’tan biraz bahsedelim.

Uzaydan Gelen Tehditleri Alt Etme Vakti

İlk defa, 2021 yılındaki The Game Awards etkinliğinde tanıtılan ARC Raiders, üçüncü şahıs perspektifinden oynayacağımız bir eşli aksiyon oyunu. Yapımda, “Raider” olarak isimlendirilen karakterlerden birini canlandıracağız ve uzaydan Dünya’ya gelen, amansız mekanize tehditler bütünü ARC’ı ortadan kaldıracak ekibin bir parçası olacağız. Oyunun, epey havalı tanıtım videosunda, drone benzeri hava araçlarından devasa çok bacaklı robotlara kadar pek çok düşmanımızın olduğunu görüyorduk. Videoda gördüğümüz bir başka detaysa oynanıştaki hız ve akıcı aksiyondu. Battlefield serisinin son 10 yıldaki şanlı yükselişinde -ve DICE’tan ayrılmalarından sonra Battlefield 2042’nin çuvallamasında- emeği büyük olan DICE çalışanlarının aynı çatıda toplandığı Embark Studios, sevdiğimiz Battlefield aksiyonunu bizlere ARC Raiders’ta yaşatacak gibi görünüyor.

ARC Raiders, Yüksek Oktanlı Bir Bilim Kurgu Oyunu

Kısıtlı bir kitleye hitap eden geleneksel bilim kurgu temalı oyunlardan farklı olarak yüksek oktanlı aksiyonu merkeze alan ARC Raiders, nefes kesen hızdaki oyun dinamikleriyle dikkat çekiyor. Gece gündüz döngüsü olması beklenen veya tercih edilen oyun moduna göre farklı hava koşullarında/günün saatlerinde oynanabilecek yapımda, yöneteceğimiz karakterlerle ilgili çok fazla detay bulunmuyor. Ancak Battlefield V’te de öne çıkarılan güçlü kadın savaşçı figürü, bu oyunda da vurgulanıyor. Şimdilik yalnızca Celeste adlı kadın savaşçıyla ilgili bilgi sunan geliştirici ekibin, ilerleyen dönemde daha fazla ayrıntı vermesini bekliyoruz.

Sadece Yeni Nesil Konsollar ve PC İçin

Birçok oyun stüdyosu, hazırladığı oyunun daha çok kullanıcıya ve doğal olarak daha yüksek satış sayısına ulaşması için 2022’ye gelmiş olmamıza karşın sekizinci nesil oyun konsollarıyla (PlayStation 4/Xbox One) bağını tamamen koparmış değil. Bunu anlayışla karşılayabiliriz fakat modern oyunların, donanım yönünden zincirdeki en zayıf halkaya göre geliştiriliyor olması, yeni nesil oyun konsollarının, o kadar da yeni nesil olmayan yapımlarla dolup taşmasına da zemin hazırlıyor. Bu noktadan hareketle cesur bir karar alan Embark Studios, zaten videosundan da harikulade görsellere sahip olacağını açık eden ARC Raiders’ı, yalnızca dokuzuncu nesil (PlayStation 5, Xbox Series X/S) oyun konsollarına ve PC’ye çıkarmaya hazırlanıyor. Konsol ve PC oyuncuları arasında çapraz oynanışa izin verilecek mi ya da oyun, hangi konfigürasyona sahip PC’lerde oynanabilecek, bunlar henüz belli değil. Belli olansa geliştirici ekibin, ARC Raiders’ı tutkuyla yaptığı ve oyunun başarısızlıkla karşı karşıya kalmasının şu durumda mümkün olmaması. Oyunun, bu yılın hit yapımlarından birine dönüşmesi kesin gibi.

Paylaş: