Ethernet vs Wi-Fi Oyun için Hangisi Seçilmeli?

Monster Notebook  3 Eylül 2023

İncelemeler

Sanal dünyalarda birbirinden epik karşılaşmalara girip amansız mücadeleler sonucunda zaferler kazanıyor olabilirsiniz. Fakat Ethernet ve Wi-Fi arasındaki epik karşılaşmadan hangi tarafın muzaffer ayrılacağı, sizin de başarınızı doğrudan doğruya belirleyebilir. Wi-Fi 6 gibi teknolojilerin hayatımıza girmesi sayesinde azalan gecikme süreleri, artan bağlantı hızları ve istikrar, Ethernet bağlantısını gölgede bırakıyor gibi görünse de NVIDIA GeForce Now gibi yüksek hızlı ve kararlı internet bağlantısını gerektiren platformlar, Wi-Fi bağlantınızı yer yer sorgulamanıza neden olabilir. Peki, her iki tarafın da elinin güçlü olduğu 2023 yılında Ethernet vs Wi-Fi karşılaşmasının galibi sizce kimdir? Gelin, her iki tarafın artı ve eksilerini anlatalım.

Wi-Fi: Oyun Dünyasında Yaşanan Kablolu Krizin Sonu

Dizüstü bilgisayar, masaüstü bilgisayar, oyun konsolu, akıllı telefon ve tabletlerde artık haricî bir modül olarak değil yerleşik bir birim olarak kendine yer bulan Wi-Fi, oyun sürecinde pek çok oyuncunun favori bağlantı tipidir.

Oyuncular için Wi-Fi bağlantısının artılarını sıralayalım:

  • Kablosuz Bağlantı Özgürlüğü: Wi-Fi ile gerek akıllı cihazlarınız ve el konsolunuz gerekse taşınabilir bilgisayarınızla evinizde ya da internet erişimi olan herhangi bir yerde oyun keyfi yaşayabilirsiniz.
  • Aynı Ağda Zahmetsizce Oynama İmkânı: Evinizdeki Wi-Fi ağının sağladığı yüksek hız ve kolay bağlanabilirlik imkânları sayesinde evdeki diğer oyun tutkunlarıyla aynı kablosuz ağı kullanarak oyun oynayabilirsiniz.
  • Modem ve Router Olmasa da Olur: Akıllı telefonlarınızın mobil hotspot özelliklerinden yararlanarak modem ve router olmadan da kablosuz internete erişim sağlayabilir, mutlak surette çevrim içi olmanız gereken oyunlara kolayca katılabilirsiniz.

Artılar, hayli iştah kabartıcı olsa da Wi-Fi bağlantısının eksileri de vardır:

  • Sinyal Zayıflığı Büyük Mesele: Evinizde, modem ya da router’ınızı nereye konumlandırdığınız, ilgili cihazlarla, oyun aygıtınızın arasındaki mesafenin artmasına ve araya çeşitli fiziksel engeller girmesine neden olabilir. Böylesi durumlarda sinyal gücü zayıflar ve bağlantı kopmalarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz ki bu, sürekli çevrim içi olmanız gereken oyunlarda isteyeceğiniz son şeydir.
  • Düşük Hız ve Gecikme Sorunları Var: Yine evinizde, ne kadar hızlı bir internet kullanıyor olursanız olun, Wi-Fi yapılandırması -yapılandırmaya da bağlı olarak- mevcut hızın %10 kadarını kullanamamanıza neden olur. Buna bir de yüksek ping değerlerine bağlı gecikme sorunları da eklenebilir.

Ne Varsa Eskilerde Var Dedirten Bağlantı Tipi: Ethernet

Wi-Fi bu denli popüler hâle gelmeden önce hemen her evde ve iş yerinde kullanılan Ethernet bağlantısı, bugün, eskisine nazaran o kadar tercih edilmese de özellikle dijital dünyada rakiplerinden öne geçmek isteyen ve hata kabul etmeyen oyuncular, hâlâ Ethernet bağlantısı kullanıyor.

Bunun sebeplerine Ethernet bağlantısının artılarını sıralayarak bakalım:

  • Maksimum Hızı Kullanımı: Çevrim içi oyunlarda ne kadar kaliteli ve yüksek hızlı bir internet sinyaline sahipseniz, o denli sorunsuz bir oyun süreci yaşayabilirsiniz. Ethernet, modemden gelen internet hızı ne ise o hızı doğrudan cihazınıza iletir ve kullanımınıza sunar.
  • İstikrarlı ve Kopmalardan Uzak Bağlantı: Havada uçuşan ve duvarlar nedeniyle zayıflayan radyo frekanslarından çok daha verimli bir bağlantı yapısına sahip kablolu Ethernet bağlantısı, anlık kesinti ve kopmalarla karşılaşmanızı engeller. Böylece istikrarlı bağlantınızla uzun oyun oturumları gerçekleştirebilirsiniz.
  • Düşük Gecikmeler Memnun Edici: Aralarında sizin de bulunduğunuz oyunseverler için hayati öneme sahip düşük gecikme süreleri, yalnızca kablolu Ethernet bağlantısıyla sağlanabilir.

Ethernet bağlantısının artıları, yüz güldürse de bu bağlantının, Ethernet vs. Wi-Fi kıyaslamasında eksi yönleri de yok değildir:

  • Kablo Karmaşası ve Yetişmeme Sorunları: Kablosuz bağlantının sunduğu konfor ve düzeni, Ethernet bağlantısıyla geride bırakabilirsiniz. Modem ve router cihazınızdan ulaşan kablolar, ne kadar kablo düzenlemesi yapsanız da evinizde ister istemez bir kablo karmaşası yaratır. Buna, bilgisayar veya konsol gibi cihazlarınızın yerini değiştirmek istediğinizde kablo yetişme sorunları da eklenebilir.
  • Kurulum Süreci Biraz Zorlu: Eğer modem ve router gibi cihazlarınız, evinizin bir ucunda, konsol ve bilgisayarınız, evinizin diğer ucundaysa, kablo kurulumu için epey uğraşabilirsiniz. Hatta bu süreçten bıkıp işlerin tamamını bir elektrikçiye bile bırakabilirsiniz.
  • Kablo Hasarı Can Sıkabilir: Genellikle kalın kablolar hâlinde sunulan Ethernet kabloları, olası bir fiziksel hasar durumunda kurulum sürecini -en azından o kablo için- baştan yapmanıza neden olabilir. Eğer bahse konu hasarlı kablo, kablo kanalı içine beton çivili kroşelerle sabitlenmiş durumdaysa, evinize Ethernet kablosu çektiğiniz için pişman da olabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz, bu tip durumlarda, profesyonellerden yardım istemenizdir.

İnternet ve yerel ağa bağlanma tarzınız ne olursa olsun, elinizin altında bir canavar varsa, hem Wi-Fi hem de Ethernet’in avantajlarından yararlanabilir, dilediğiniz an kablosuz ağa dilediğiniz an kablolu bağlantıya geçebilirsiniz. Zira Monster Notebook imzası taşıyan oyun bilgisayarları, Wi-Fi 6 ve yüksek hızlı Ethernet portlarına sahiptir. Eğer siz de canavarın gücüne tanıklık etmek istiyorsanız, vakit kaybetmeyin ve hemen Abra ya da Tulpar serisi oyun bilgisayarları ile tanışın.

Paylaş: