FIFA 23 İnceleme, Çıkış Tarihi ve Yenilikler

Monster Notebook  27 Kasım 2022

Oyun

Her güzel şeyin bir sonu vardır sözünün futbol oyunu tarafındaki izdüşümü EA imzalı FIFA serisi olacak gibi görünüyor. 1990’ların başından bu yana devam eden ve EA’in bugünkü büyüklüğüne erişmesini sağlayan FIFA serisi, 30 Eylül 2022 tarihinde yayımlanan FIFA 23 ile sonlandı. EA ve FIFA arasındaki ortaklığın sonlanıp tarafların kendi yollarına gitmesi nedeniyle bundan sonra EA’den bir FIFA oyunu göremeyecek olsak da muhtemel bir seriye dönüşecek olan EA Sports FC, FIFA serisinden aldığımız lezzeti sürdürebilir. Gelecekle ilgili tahminler yapmak için henüz erken hatta şimdilik gereksiz. Zira karşımızda, serinin önceki oyunlarındaki birtakım kusurları törpülemiş, dahası, eski nesil/yeni nesil ayrımını, belki de son oyunun şerefine rafa kaldırmış, PC tarafında harika görünen bir futbol oyunu var: FIFA 23.

Serinin En Gerçekçi Oynanışına Hazırlanın

Ezelden beri FIFA-PES kapışmalarının en önemli konularından biri olan top fiziğinin gerçekçiliği ve sahadaki futbolcuların, pozisyonlara göre hareket ediş stilleri ve hızları, bir süredir FIFA aleyhine bir çizgideydi. Daha arcade bir oynanış sunan ve gereğinden hızlı/hafif olan karşılaşmalar, FIFA tutkunlarını ikiye ayırıyor, arcade tarzından hoşlananlar FIFA’nın bu hâlini beğeniyor, PES’ten FIFA’ya transfer olan futbol meraklıları ise oyunun bu yanını beğenmiyor, hayli eleştiriyordu. FIFA 23’ün yeniliklerinden biri olan HyperMotion 2’nin ve oyunun hazırlık sürecinde kaydedilen 6 bini aşkın futbolcu animasyonunun da katkısıyla yeni oyun, seleflerine kıyasla daha yavaş bir oyun deneyimi sunuyor. Şimdiye kadar yeşil sahalardaki taktiklerini, nispeten hızlı oynanışa göre dizayn edip sürdüren oyuncuların garipseyecekleri bu durum, yalnızca futbolcuları değil top fiziğini de kapsıyor. Ekranda yuvarlanan pikseller yumağının, dijital bir veriden ziyade gerçekten bir top olduğunu hissettiren top fiziği, karşılaşmalara apayrı bir boyut kazandırıyor. Oynanış açısından ise takım arkadaşlarıyla sık sık paslaşmayı tercih edip oyun stratejisini paslaşma üzerine kuran oyuncuların, yeni yapımdan ekstra keyif alacakları kesin gibi görünüyor.

FIFA 23 Kariyer Modu Deneyimlemeye Değer

Oyuncunun kariyer çizgisini kendi çizip eğlenceli bir oyun süreci geçirmesini sağlayan FIFA 23, önceki yıllarda olduğu gibi birer teknik direktör ya da futbolcu oluşturarak kariyer moduna dâhil olunabilmesini sağlıyor. Ancak yeni oyunla birlikte gelen yeniliklerden biri, kariyer modunda gerçek bir teknik direktör olarak oynama seçeneğinin bulunması. Pek çok oyuncu için sıra dışı bir deneyim hâline gelebilecek gerçek teknik direktörlük ilgi çekici olsa da kariyerine, bir futbolcu olarak başlamayı tercih eden oyun tutkunları, FIFA 23’ün yeniliklerinden birine daha rastlayacak: Kişilik mekanizması. Oyuncunun parmaklarının ucundaki futbolcunun kişiliğinin; “Virtüöz”, “Yürekli” ya da “Başına Buyruk” şeklinde sınıflandırıldığı mekanizma, oyuncunun; futbol karşılaşması öncesi/sırası/sonrasına göre bir derecelendirmeye tabi tutulmasını sağlıyor. Elden geçirilmiş oyun arayüzünde kolayca bulunabilecek olan Kişilik menüsü aracılığıyla futbolcunun bu üç kişilikten hangisine daha yakın olduğu takip edilebiliyor.

PC’ciler İçin FIFA 23’ün En Önemli Yeniliklerinden Biri Grafikler

PC sahibi oyuncularla âdeta inatlaşan ve yıllardır PlayStation 4 ve Xbox One sürümlerini PC platformuna çıkararak büyük tepki toplayan EA, neyse ki bu sene aynı hatayı tekrarlamayarak FIFA 23’ün dokuzuncu nesil konsol sürümünü, PC’ye özel grafik seçenekleriyle sundu. Geçmiş yıllarda yayımlanan PC FIFA sürümleriyle kıyaslandığında inanılmaz düzeyde görsel farklılık barındıran oyun, yeni oyuna özgü görsel iyileştirmeler de içeriyor. Bunlar; futbolcunun hareketlerine göre deforme olabilen çimler, gerçekçi çim detayları, futbol topuna veya futbolcuya gerçek dünyadaki gibi tepki verebilen kale filesi, futbolcuların görünümleri olarak sıralanabiliyor. Bunlara ek olarak seyirci kitlesinin genel görünümü ve ellerinde salladıkları bayrakların, gerçekçi şekilde hareket etmesi de yapımın, gerçekçilik odaklı atmosferine büyük katkı sağlıyor.

Kendinizi bir futbol tutkunu olarak tanımlıyorsanız, EA’in son FIFA oyununu en kısa sürede deneyimlemenizi öneririz.

Paylaş: