Football Manager 2020 Oyun İncelemesi

Monster Notebook  12 Mart 2020

Oyun

Uykusuz geçen gecelerinizin yoldaşı, arkadaş sohbetlerinin baş konuğu Football Manager 2020 ya da bir diğer adıyla FM20’ni geçtiğimiz Kasım ayında piyasaya sunuldu. FM20 ile gelen yeniliklerin haddi hesabı yok. Oyunun betasını oynayanların deneyimledikleri öyle enteresan noktalar var ki bu oyunun getirdiği yenilikler dolayısıyla mı, yoksa betadan kaynaklı mümkün olabilecek bug’lardan ötürü mü henüz bilinemiyor. FM20’de ne gibi yenilikler var ve bizleri yeni oyunda neler bekliyor, kısa kısa her başlığın üzerinden geçelim.

Daha Gerçekçi Grafikler, Daha Gerçekçi Hava Koşulları

FM serisi takipçilerinin belki de en az önemsediği noktalardan biri olsa da konuya doğrudan grafik geliştirmeleriyle girmek en iyisi. Değişmeyen tek şeyin değişimin kendisi olduğu fikrinden hareketle her yeni sezonda FM oyunlarını ileriye taşıyan Sports Interactive, FM20’de grafik cephesinde irili ufaklı pek çok değişime imza atıyor. Bunların başında ise futbol maçlarının mümkün olan en gerçekçi hâle gelmesini sağlayan insan modellemeleri geliyor. Gerek futbolcuların gerekse menajerlere ait modellemeler artık çok daha detaylı ve sahici görünüyor. Giysiler üzerinde katlanma ve kırışma ayrıntılarından modellerdeki iskelet sistemlerinin anatomik açıdan özenle tasarlanması, yapımın genel atmosferini olumlu yönde etkiliyor.

Grafik tarafındaki geliştirmeler bunlarla sınırlı kalmıyor. Zemini, hava koşullarına bağlı değişikliğe uğrayacak sahalar, dinamik olarak değişime uğruyor. Islak olan zeminler aslına uygun biçimde renk ve yapı değiştirirken güneş gören ıslak alanlar, yine gerçekte olduğu gibi renk değiştiriyor. Oyuncuların çim üstündeki aksiyonlarına göre de zemin ayak izleri kalıyor. FM19’u kapsamlı şekilde oynayan oyuncular, FM20’nin beta sürecine katıldıklarında, yeni yapımın sistemleri biraz daha fazla zorladığını belirtiyor, ancak bu tamamen betadan kaynaklanıyor olabilir ve her şey bir güncellemeyle normale dönebilir.

Futbolcu Performansları ve Daha Fazlası Geliştirme Merkezi’nde

FM serisinde stratejik kararlar almak ve ayrıntılara odaklanmak her zaman çok önemli olmuştu. Sports Interactive yeni yapıma Geliştirme Merkezi adında bir bölüm getiriyor. Bu bölüm sayesinde oyunculara dair teknik heyet tavsiyelerinden kiralık olarak aldığınız ya da başka takımlara kiraladığınız futbolcuların istatistiklerine de kolayca ulaşmanız kolaylaşıyor. Serinin önceki yapımlarında farklı alanlar üzerinden erişilebilen verileri artık tek ekran aracılığıyla takip edebiliyorsunuz. Tabii tüm bu ayrıntılara zaman ayırmak istemeyenler, genç yeteneklerin keşfi ve futbolcuların genel seyrine ait işlemlerin kontrolünü teknik heyete devredebiliyor.

İleri düzey teknik önerilerde bulunma başta olmak üzere birçok özelliğe sahip teknik heyetten de kısaca bahsetmek gerekiyor. Size oyun süresince tavsiye ve rapor sunabilen teknik heyet, rolleri çerçevesinde ve kendi sorumlulukları dâhilindeki oyuncuların gelişimini doğrudan etkileyebiliyor. Aynı zamanda takım kadrosu kapsamında da detaylı öneriler sunan teknik heyetin bu tavsiyelerine uyduğunuzda, kadrodaki değişiklikler ilk maç gününde karşınıza çıkıyor. Elbette tavsiyeler neticesinde son sözü söyleyecek olan yine sizsiniz ve santra öncesine kadar vaktiniz var.

Kulüp Vizyonu’nu Gözden Geçirin, Takımda Daha Fazla Kontrol Sahibi Olun

FM20’de en dikkat çekici özelliklerden biri de şüphesiz Kulüp Vizyonu bölümü oluyor. Kulübün gelişimine ve gelecek sezonlar için belirlediği yol haritasına bağlı kalarak uzun vadeli hedefleri tutturmanız, ilgili bölüm sayesinde mümkün hâle geliyor. Kulüp Kültürü, Devam Eden Hedefler ve Kulübün Sonraki Beş Yıl Boyunca Planı olmak üzere üç ayrı alt başlığa ayrılan bölüm; futbolcuların oyun tarzından transfer politikasına, takımı özel müsabakalara hazırlamaktan kurul beklentilerini karşılamaya kadar yapabileceğiniz birçok eylemi içeriyor. Bu süreci iyi yönetmek tamamen sizin elinizde, kurul beklentilerini karşılayıp karşılayamamak da…

Oyuncu gelişiminde birçok değişiklik içeren Football Manager 2020’in dikkat çeken yeniliklerinden bir diğeri, Oynatılma Süresi Yol Haritası. Kiralanan oyunculardan kalecilere kadar her takım üyesinin kontrolünü en iyi şekilde yapabilmenize olanak tanıyan sistem, oyuncuların gelişimlerini içeren bildirimler yardımıyla sizi yönlendiriyor.

Sayısı yirmiye yaklaşan yenilik içeren FM20’nin geçen sezonlarda olduğu gibi bu sezonda da adından söz ettirecek bir yapım olacağı açık. 

Paylaş: