Garry’s Mod (GMOD) Sistem Gereksinimleri

Monster Notebook  25 Kasım 2022

Oyun

Oyun dünyasının başına gelen en iyi şeylerden biri olan Garry’s Mod, bu yazının yayına gireceği dönemde 16. yaşını kutlayacak. Varlığını, FPS türünün bambaşka bir boyut kazanmasını sağlayan Half-Life 2’ye borçlu olan ve çıktığı 2006’dan bu yana milyonlarca oyuncunun Steam hesabına giren Garry’s Mod, aynı zamanda sayısız oyuncunun da zaman içinde birer oyun geliştiriciye dönüşmesine de ortam hazırladı. Dilerseniz gelin, yapımın sistem gereksinimlerine şöyle bir göz atalım.

Geniş İşletim Sistemi Desteğine Sahip

Geliştirildiği dönemde bırakın Windows 7’yi, Windows Vista’nın bile henüz bulunmamasından ötürü işletim sistemi desteği Windows XP’ye kadar uzanan Garry’s Mod, çok ama çok eski bilgisayarlarda bile çalışabileceğini gösteriyor. Tabii hem Source oyun motorunun hem de bu yapımın zaman içinde aldığı güncellemeler doğrultusunda, şimdilik ideal işletim sisteminin Windows 10 olduğunu söyleyebiliriz.

İşlemciniz Güçlü de Olsa Source ile Sınırlısınız

Aynı durum, ekran kartı tarafı için de geçerli ancak öncelikli konu işlemci olduğu için konuya buradan giriş yapalım. Source motorunu kullanan ve hayal ettiğiniz oyun dünyasını belirli oranda gerçeğe dönüştürebilmenize yardım eden Garry’s Mod’da Half-Life 2 ile hayatımıza iyice giren fizik etkileşimlerini bolca oluşturabilir, araç ve bez bebek etkili karakterleri bu fizik etkileşimlerine maruz bırakarak eğlenceli sahneler yaratabilirsiniz. Ancak burada sizi sınırlandıran bir etken var, o da Source oyun motorunun kendisi. İşlemciniz ne kadar güçlü olursa olsun, sahneye yerleştirdiğiniz objelerin sayısı ve senaryonun karmaşıklığı arttıkça etkileşim temelli aksiyonların alabildiğine yavaşladığını görebilirsiniz. Elbette sizin hedefiniz, normal sahneler oluşturup keyifli oyun seansları yaşamaksa, güncel herhangi bir çok çekirdekli işlemci sizin için yeterli olacaktır.

Önerilenler Listesindeki Sistem Belleği Boyutunu Dikkate Alın

Son zamanlarda çıkan oyunları, sistem belleği kaynaklı yavaşlamalarla karşılaşmadan oynamak için 8 GB ve üstü sistem belleği (RAM) kullanmanız gerekiyor. Çıkış tarihi epey eskice olsa da ve minimum sistem gereksinimleri listesinde 4 GB belleğin yeterli olacağı belirtilse de bugünün ekran çözünürlüğü standartlarında ve oyun motorunun geldiği noktada, 8 GB RAM daha doğru bir öneri oluyor. Hatta oluşturduğunuz sahnenin içerdiği obje sayısına bağlı olarak kullanılan sistem belleğinin miktarı, kademeli olarak artıyor. Bu nedenle siz, Garry’s Mod’a da güncel bir oyun gibi yaklaşıp bilgisayarınızdaki RAM miktarını yüksek tutmaya gayret gösterin.

Ekran Kartı Konusundaki Gereksinim Listesi Verileri Artık Geçerli Değil

Bugün Windows 10 ya da Windows 11 kullanırken “Görev Yöneticisi”ni açıp “Performans” sekmesinden ekran kartı verilerini kontrol ettiğinizde, yalnızca masaüstü uygulamalarının kullanımında bile kart belleğinin, yaklaşık 1 GB’lık kısmının kullanıldığını görebilirsiniz. Ne var ki Garry’s Mod’un sistem gereksinimleri listesinin donanım tarafındaki parametreleri çok uzun süredir değiştirilmediği için artık ekran kartı önerileri geçerli değil. Zira oyunu çalıştırdığınızda, donanım kaynak ölçüm araçları üzerinden kontrol sağladığınızda yaklaşık 2 GB ekran kartı belleği kullanıldığını görebilirsiniz. Şayet güncel bir ekran kartınız varsa bu, o kadar önemli bir bilgi değil ama donanım konusunda sınırlarda seyreden bir bilgisayara sahipseniz, bir hevesle alıp oynamaya hazırlandığınız Garry’s Mod, ekran kartınızın belleğini, beklediğinizden çok kullanabilir ve bu nedenle, ekran çözünürlüğünü aşağı yönlü değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bunun haricinde grafik hesaplama konusunda sorun yaşamanız pek mümkün değil.

Haziran 2022 Güncellemesi Sonrası Kullanılan Disk Alanı 4,04 GB

Oyun dünyasında bir fenomene dönüşen Garry’s Mod, çıkışının ardından geçen yaklaşık 20 yıllık sürede popülaritesinden bir şey yitirmedi ve hâlâ düzenli güncellemeler almaya devam ediyor. En son bu yılın haziran ayında aldığı güncelleme sonrasında içindeki çeşitli hatalar düzeltilen ve ufak tefek yeni özellikler eklenerek zenginleştirilen yapımın güncel boyutu, 4,04 GB’lık alan kaplıyor. Atölye üzerinden indirip yükleyeceğiniz içerikler doğrultusunda bu değer kolayca artabilir.  

 

Monster Notebook Serileriyle Garry’s Mod’un Eğlencesini Artırın

Garry’s Mod’un eşsiz oyun deneyimini en üst düzeyde yaşamak için Monster Notebook’un güçlü donanımına ihtiyacınız var. Oyunun geniş işletim sistemi desteği ve gelişmiş grafikleri, Monster Notebook’un Abra, Tulpar ve Semruk serileri gibi yüksek performanslı oyun bilgisayarları ile tam uyumlu. Bu seriler, oyununuz için gerekli olan yüksek işlemci kapasitesi, geniş sistem belleği ve güçlü ekran kartı belleğini sağlayarak, Garry’s Mod oyununu sorunsuz ve akıcı bir şekilde oynamanıza olanak tanır. Hayal gücünüzün sınırlarını zorlayan bu oyunu, Monster Notebook ile keşfedin ve sınırsız yaratıcılığınızı serbest bırakın!

Minimum Sistem Gereksinimleri 

  • İşletim sistemi: Microsoft Windows XP/Vista
  • İşlemci: 2 GHz ya da daha üstü işlemci
  • Bellek: 4 GB
  • Ekran kartı: 512 MB ya da üstü grafik belleğine sahip ekran kartı
  • Depolama: 5 GB

Önerilen Sistem Gereksinimleri

  • İşletim sistemi: Windows 7/8/8,1/10
  • İşlemci: 2,5 GHz ya da daha üstü işlemci
  • Bellek: 8 GB
  • Ekran kartı: 1 GB ya da üstü grafik belleğine sahip ekran kartı
  • Depolama: 20 GB
Paylaş: