Geçmişte Günümüze Sniper Elite Serisi

Monster Notebook  5 Ekim 2022

Oyun

Rebellion Developments’ın 17 yıldır istikrarlı şekilde sürdürdüğü Sniper Elite, keskin nişancı rolüne bürünerek İkinci Dünya Savaşı’nın farklı cephelerinde sıra dışı maceralar yaşamak isteyenleri, hemen her oyunuyla memnun etmeyi sürdürüyor. ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’nda başarı elde etmesinde önemli rol oynayan Stratejik Hizmetler Ofisi ajanı ve ABD ordusunda teğmen olan Karl Fairburne’ü yönettiğimiz seri, PC ve güncel konsolların tamamında boy göstermeye devam ediyor. Dilerseniz gelin, 2005’te başlayan serinin bugünlere nasıl geldiğini birlikte değerlendirelim.

Sniper Elite (2005)

1945 yılında ABD ve Sovyet orduları tarafından kuşatılmaya başlayan Berlin, Alman nükleer silah programının gölgesinde tehlikeli mi tehlikeli zamanlar geçirmektedir. Berlin’de büyüdüğü için şehri neredeyse karış karış bilen kahramanımız Fairburne, üstleri tarafından burada mücadele vermek için görevlendirilir ve Alman askerî üniformasını giyerek şehrin harabelerinde keskin nişancılık yapmayan başlayan Fairburne, savaşın kaderini değiştirmeye gayret eder. Silahtan çıkan kurşunun kamerayla takip edilmesi animasyonunu başarıyla kullanarak ortalamanın üstünde puanlar alan ve eleştirmenler kadar oyuncular tarafından da sevilen oyun, bir serinin başlamasını sağlar.

Sniper Elite V2 (2012)

İlk oyunun ardından uzun bir ara veren geliştirici ekip, 2011 yılında duyurusunu yapıp 2012’de yayımladığı ikinci oyunla bizleri bir kez daha 1945 Berlin’ine davet etti. İlk oyunun üstüne eklediği; bullet ballistic seçenekleri, double kill ve uzak mesafe kafa atışı rekor denemeleri gibi yenilikler, yapımın daha çok oyuncuyu memnun etmesini sağladı. Görsel yönden de ilk oyunun çok ilerisinde olan Sniper Elite V2, 2019 yılında remastered sürümüyle oyuncularla bir kez daha buluştu.

Nazi Zombie Army/2 (2013)

Adolf Hitler ve Nazilerin, okült meselelerle gerçekten de ilgilenmesinden hareketle hazırlanan serisinin ilk iki spin off oyunu Nazi Zombie Army ve aynı yıl çıkan devam oyunu Nazi Zombie Army 2, sırtını bu konuya yaslıyordu. Alman ordusunun yenilgiye uğramaya başladığını gören Hitler’in, ölen Nazi askerlerini okült ritüellerle canlandırıp düşmanının üstüne göndermesi temeline dayanan yapım, bazı yönlerden Left 4 Dead’e benziyordu.

Sniper Elite III (2014)

Bu defa oyuncuları tarihte daha geçmişe, 1942 yılı Libya’sına götüren Sniper Elite III, İkinci Dünya Savaşı’nda farklı coğrafyaların tanınmasını sağlarken bilindik oyun formüllerinin de ötesine geçmeyi denedi. Gerçek tarihî karakterlerin sürdürdüğü Gazala Muharebesi’nde Alman-İtalyan kuvvetlerinin Tobruk’u ele geçirmesini engellemeye çalışan Fairburne’ü kontrol ettiğimiz oyun, özellikle PC sürümüyle takdir topladı.

Zombie Army Trilogy (2015)

Alternatif tarih yazımıyla gönülleri fethetmeyi amaçlayan Sniper Elite serisinin zombi temelli spin-off ailesine katılan Zombie Army Trilogy, 2013 çıkışlı oyunla benzer bir senaryo ile geliyordu. Savaşın kaybedildiğini anlayan Hitler’in “Plan Z”yi devreye sokarak ölen tüm Nazi askerlerini zombi olarak diriltmesi üzerine kurulu yapım, hayatta kalma ve korku elementlerini bu defa daha iyi kullanıyordu. Hem tek oyuncu hem de çok oyuncu seçenekleriyle yapılandırılan Zombie Army Trilogy, ortalamanın biraz üstünde puanlar aldı.

Sniper Elite 4 (2017)

Önceki oyunun bıraktığı yerden devam eden, 1943 yılında İtalya’da geçen Sniper Elite 4, kahramanımız Fairburne’ün, İngiliz Kraliyet Donanması’nın yeni bir Nazi silahının araştırılması üzerine göreve çağrılmasının ardından sürece dâhil edilmesiyle başlıyor. Serinin o güne kadarki en yüksek puanlı oyunu olma özelliğine sahip yapım, güncellenen X-Ray ölüm kamerası sistemi ve eşli oynama gibi özellikleriyle dikkat çekti.

Zombie Army 4: Dead War (2020)

Hitler’in “Plan Z” olarak isimlendirdiği ölü Nazi askerlerinin zombi olarak diriltilip düşman üzerine gönderilmesi planı başarıya ulaşmış olsa da 1946 yılına gelindiğinde direniş tarafından ortadan kaldırılan Hitler’in İtalya sınırlarına kadar uzanan zombi ordusu, direnişçilere sorun çıkarmaya devam etmektedir. Bunu sonlandırmanın yolu ise cehenneme ulaşıp sorunu kökünden çözmektir. Hayatta kalma korku türündeki oyun, fantastik yönünün güçlü oluşu kadar etkileyici görselleri ve akıcı oynanışıyla da beğeni kazandı. Özellikle, kısa süre önce yayımlanan Nintendo Switch sürümüyle yüksek skorlar toplayan Zombie Army 4: Dead War, seriyi takip etmeyenlerin dahi radarına girmeyi başardı.

Sniper Elite VR (2021)

Sanal gerçeklik gözlüğüne sahip şanslı oyuncuların deneyimleme fırsatı buldukları ve doğrudan doğruya sanal gerçeklik üzerine inşa edilen Sniper Elite VR, geleneksel Sniper Elite havasını vermesiyle dikkat çekti. Hikâye ilerleyişi ve tempo tarafında biraz sorun yaşasa da kendi alanında benzersiz bir deneyime dönüşen yapım, ortalamanın üstünde puanlar aldı.

Sniper Elite 5 (2022)

Seri anlayışını oturtan Rebellion Developments senaryo bakımından dördüncü oyunu takip eden son oyunu Sniper Elite 5, bizleri Sniper Elite V2’nin bir yıl öncesine, 1944 yılına götürdü. Normandiya Çıkarması’nı bir de Sniper Elite yorumuyla deneyimlememizi sağlayan yapım, gerçek tarihe olan bağlılığını kurgusal tarih eklemeleriyle biraz aşındırmış olsa da serinin takipçileri tarafından çok sevildi. Hem PC hem de konsol puanlarıyla da bunu ispatladı.

Paylaş: