Geçmişten Günümüze ARMA Serisi

Monster Notebook  10 Mayıs 2020

Oyun

Herkese hitap etmeyen gerçekçiliği ve herkesi kendine hayran bırakan yapısıyla Bohemia Interactive’in en başarılı markası olarak değerlendirilen askerî simülasyon oyunu ArmA, her yıl yeni DLC’lerle güçlendiriliyor ve kitlesini genişletiyor. Gelin, serinin PC cephesinde nereden nereye geldiğine birlikte bakalım.

ArmA: Armed Assault (2006)

ArmA - Armed Assault (2006)

Operation Flashpoint markasını Codemasters’da bırakan ve bu oyunu geliştirirken kazandığı deneyimi yeni bir oyun serisi olarak oyunculara sunmaya karar veren geliştirici ekip, taktiklerin ve stratejilerin havada uçuştuğu askerî simülasyon oyununun start’ını ArmA: Armed Assault ile verdi. Oyunun senaryo kısmı, komünizmle yönetilen kurgusal Atlantik adası Sahrani’de geçiyordu. Senaryoya göre Güney Sahrani ordusunu eğitmek üzere oraya ulaşan ABD askerleri, çeşitli nedenlerle orada kalmak zorundadır ve Kuzey’in saldırısına karşı Güney’e destek çıkmak durumundadır.

ArmA: Queen’s Gambit (2007)

ArmA - Queen's Gambit (2007)

28 Eylül 2007’de yayınlanan ve oyuna yeni; görevler, araçlar, silahlar ve sahalar getiren genişleme paketi, ortalamanın üzerinde puanlar aldı. ArmA: Armed Assault’u oynayan ve beğenenlere heyecan dolu saatler geçirten Rahmadi Conflict, ilk yapımdaki senaryoyu devam ettiriyordu.

ArmA 2 (2009)

ArmA 2 (2009)

Üçüncü nesil Real Virtuality oyun motoruyla geliştirilen yapım, bu defa Sovyetler sonrası kurgusal Chernarussian Útes adasında geçiyordu. Tek oyuncu, yerel çok oyunculu ve çevrimiçi çok oyunculu modlara sahip oyunda birinci ve üçüncü şahıs kamerası kullanılabiliyordu. İlk oyuna kıyasla daha yüksek puanlar alan ArmA 2, teknik açıdan mükemmel olarak değerlendiriliyordu.

ArmA 2: Operation Arrowhead (2010)

ArmA 2 - Operation Arrowhead (2010)

İkinci oyuna; yeni senaryo, çok oyunculu haritaları, araçlar, ekipmanlar ve gruplar ekleyen genişleme paketi, kurgusal Takistan’ı kendine merkez alıyordu. İkinci oyunun üç yıl sonrasında, 2012’de geçen hikâyenin yanında güçlü bir çok oyunculu mod da bulunuyordu. Hem ana oyun hem de genişleme paketi baz alınarak hazırlanan zombi temalı açık dünya hayatta kalma modu DayZ ise serinin yaygın şekilde tanınırlık kazanmasını sağladı.

ArmA: Cold War Assault (2011)

ArmA - Cold War Assault (2011)

İlk defa 2001 yılında yayınlanan Operation Flashpoint: Cold War Crisis oyununun yeniden isimlendirilerek yayınlanan versiyonu, ilgi çekici bir senaryoya ve kapsamlı çok oyunculu modlara sahipti. Geçmişi yâd etmek isteyen oyuncular için ideal yapıdaki oyun, ne yazık ki yaşını biraz fazla belli ediyordu.

ArmA Tactics (2013)

ArmA Tactics (2013)

Bohemia, esasen mobil platformlar için geliştirdiği tek oyunculu, sıra tabanlı strateji oyunu formundaki ArmA Tactics ile şansını denemek istedi ama gerek mobil tarafta gerekse PC platformunda beklediğini bulamadı.

ArmA 3 (2013)

ArmA 3 (2013)

Real Virtuality 4 ile geliştirilen yapım, serinin sıkı takipçilerinin beklediği nitelikteydi. Alışılagelen kapsamlı ve karakteristik ArmA oynanışını, bugünün teknolojisiyle buluşturan yapım, çok sayıda indirilebilir içeriğe kavuştu. Ek paketlerdeki helikopterler, Bohemia’nın bir diğer ünlü oyun serisi Take On Helicopters’dan geliyordu.

Paylaş: