Geçmişten Günümüze Assassin’s Creed Serisi
Esasında Prince of Persia oyununun bir devamı olarak düşünülen ama sonradan yönü çok başka noktalara kaydırılan Assassin’s Creed serisi, oyun tutkunlarına tarihin önemli noktalarına tanıklık etme imkânı veriyor. Zaman zaman Ubisoft’un yanlış politikaları neticesinde serinin her oyunu destansı olamasa da artık Assassin’s Creed’in bir marka hâline geldiği açık. 2007’de başlayan serinin ana oyunlarına kısaca birlikte bakalım.
1. Assassin’s Creed
Üçüncü Haçlı Seferleri döneminde geçen ilk oyunda yönetilen karakter, suikastçı Altaïr Ibn-La’Ahad idi. Kudüs, Akka ve Şam’da topraklarında geçen yapımda sürpriz şekilde Türkçe konuşan NPC’ler vardı.
2. Assassin’s Creed II
1400’lü yılların sonunda, İtalyan Rönesansı döneminde geçen ilk ve serinin ikinci ana oyunu olan Assassin’s Creed II’de, belki de AC serisinin sevilmesini sağlayan Ezio Auditore da Firenze kontrol ediliyordu. Yapımda Da Vinci’den Machiavelli’ye kadar pek çok tarihî figür yer alıyordu.
3. Assassin’s Creed: Brotherhood
Serinin yeni oyunları için Ubisoft’a zaman kazandıran Brotherhood, Ezio’nun Borgia ailesiyle mücadelesini konu edinse de oyunun kazandığı yardımcı suikastçı çağırma gibi yenilikler de gözden kaçmıyordu.
4. Assassin’s Creed: Revelations
Ezio’nun son kez boy gösterdiği Revelations, İstanbul’da geçen serinin belki de en etkileyici bölümüydü. 1500’lü yılların başındaki İstanbul’un göz kamaştırıcı atmosferi ve önemli tarihî kişilikler, oyunda bulunuyordu.
5. Assassin’s Creed III
Oyuncuyu başlarda sıkan, sonraları ise yapımı merakla oynamasını sağlayan bir kurguya sahip AC III, ABD’nin yakın tarihinde yaşanan olayların farklı bir açıdan görülebilmesini sağlıyordu.
6. Assassin’s Creed IV: Black Flag
Brotherhood’un ilgi çeken deniz savaşları üzerine kurgulanan ve Karayipler’de geçen Black Flag, serinin kemik kitlesini ikiye bölse de kendi çapında başarılı bir oyun olarak kabul edildi.
7. Assassin’s Creed Rogue
Sömürge döneminin işlendiği son AC oyunu Rogue, ana görevleri unutturacak kadar çok ve çok olduğu kadar da gereksiz yan görevleriyle anımsansa da serinin Abstergo tarafındaki işleyişin takip edilmesi açısından önemliydi.
8. Assassin’s Creed Unity
Her yıla bir AC oyunu sığdırmayı başaran Ubisoft’un baltayı ilk kez taşa vurmasına neden olan ve hatalarla dolu çıkarak tepkileri üzerine çeken Unity, Fransız Devrimi döneminde geçiyordu. Kurgu ve tarihî gerçeklerin iç içe geçtiği yapım, AnvilNext 2.0 oyun motoruyla gözleri kamaştırıyordu.
9. Assassin’s Creed Syndicate
Victoria Dönemi İngilteresi’nde geçen Syndicate, ikiz kardeşler Jacob ve Evie Frye karakterlerini oynanabilir kılıyordu. Önemli oyun yayınlarından ortalama notlar alan yapım, Ubisoft’u her sene AAA yapısında bir AC oyunu yayınlama fikrinden geri döndürdü.
10. Assassin’s Creed Origins
Serinin nefes almasını sağlayan ve beraberinde sayısız yeniliği getiren Origins, Antik Mısır’ın gizemli topraklarında geçiyordu. Abstergo’nun Animus projesi için hayatî önem taşıyan Mısır serüveni, hem yayınlardan hem de oyunculardan olumlu notlar aldı.
11. Assassin’s Creed Odyssey
Origins’in getirdiği başarıyı bir fırsat olarak gören Ubisoft, serinin yeni ana oyunu Odyssey ile bu defa rotayı, Antik Yunan’a doğru kırdı. Rol yapma unsurlarının da bulunduğu yeni oyun, AC serisine özgü suikast tarafını pek yansıtmasa da sunduğu çeşitlilik sayesinde oyuncuların saatlerini severek harcayacakları bir yapım oldu.