Geçmişten Günümüze Castlevania

Monster Notebook  4 Aralık 2023

Oyun

Orijinal oyunda “Vram Stoker” olarak anılan Hitoshi Akamatsu tarafından yaratılan Castlevania, bugün geldiğimiz noktada onlarca oyunu içeren bir oyun serisi olmakla kalmıyor, aynı zamanda; çizgi roman, manga, animasyon serisi, internet radyosu programı, roman ve daha pek çok medyumu da kapsayan, zengin bir evreni içeriyor. Hayat bulduğu 1986 yılından beri oyun dünyası kadar popüler kültürü de etkileyen, dahası Metroid adlı oyun serisiyle birlikte “Metroidvania” oyun türünün ortaya çıkmasını sağlayan Castlevania’nın geçmişten günümüze yolculuğunun, epey uzun soluklu olduğu biliniyor. Ana oyunlar, spin-off’lar, reboot yapımlar, alternatif zaman dilimi oyunları, derlemeler, paçinko oyunları derken anlatmakla bitmeyecek bir oyun deryası sunan Castlevania evrenine tanıklık etmek istiyorsanız, Castlevania’nın ana oyunlarını içeren ve kendi evrenindeki “geçmişten günümüze” sıralamasını anlatan yazımız, tam size göre. Dilerseniz gelin, 1094 yılından 2036’ya kadar uzanan Castlevania oyunlarına göz atalım.

Castlevania: Lament of Innocence (2003 – PlayStation 2)

Konami’nin en değerli fikrî mülklerinden Castlevania’nın kronolojik açıdan ilk oyunu olma özelliğine sahip yapımda, serinin diğer oyunlarında da çeşitli üyelerini kontrol ettiğimiz Belmont ailesinden Leon Belmont, oynanabilir ana karakterimiz oluyor. Castlevania evrenindeki takvimlerin 1094 yılını gösterdiği oyun, Bram Stoker’ın yarattığı Dracula karakteriyle Belmont ailesinin arasındaki çatışmanın kökenleri, bu oyunla su yüzüne çıkıyor.

Castlevania Legends (1997 – Game Boy)

Castlevania zaman çizelgesinde 1450 yılında geçen ve Sonia Belmont’un hikâyesini anlatan Game Boy oyunu Legends, ana karakter Sonia’nın, Dracula’nın tekinsiz şatosuna olan yolculuğunu konu alıyor. Dracula’nın oğlu Alucard (Dracula’nın tersten yazılışı), Sonia’ya oyun boyunca çeşitli şekillerde yardım ediyor.

Castlevania III: Dracula’s Curse (1989 – NES)

Castlevania evreninde 1476 yılında geçen Dracula’s Curse, Transilvanya’da terör estiren Dracula ve karanlığın güçlerinden krallığı kurtarmak üzere göreve çağrılan Trevor Belmont’un maceralarını anlatıyor. Oyunda Trevor’a Sypha, Grant ve Alucard eşlik ediyor.

Castlevania: Curse of Darkness (2005 – PlayStation 2, Xbox)

1989 yılında yayımlanan Dracula’s Curse’ün, üç yıl sonrasında, 1479 yılında geçen Curse of Darkness, bu defa Belmont ailesinin herhangi bir üyesinin macerasına değil, Dracula’nın eski bir hizmetkârı olan Hector’un intikamına odaklanıyor.

Castlevania: The Adventure (1989 – Game Boy)

Serinin ikonik savaş araçlarından biri olan kırbacın, Christopher Belmont tarafından sıklıkla kullanıldığı The Adventure, 1576 yılında geçiyor. Dracula’nın şatosuna yolculuğa çıkan Christopher’ın başından geçenler, dönemin teknik imkânlarıyla başarılı şekilde yansıtılıyor.

Castlevania: Belmont’s Revenge (1991 – Game Boy)

1591 yılında geçen Belmont’s Revenge, önceki oyunun baş kahramanı Christopher Belmont’un, Dracula tarafından kaçırılıp şeytanlaştırılan oğlu Soleil’i kurtarma sürecini ele alıyor. Düşmanlarını kutsal su ve balta ile etkisiz hâle getiren Christopher, oyun boyunca çetin mücadelelere giriyor.

Super Castlevania IV (1991 – Super NES)

Dracula’nın, her yüz yılda bir kötülüğün güçlerinin zayıfladığı bir dönemde dirilip dünyayı karanlıkla kapladığını bilen Simon Belmont, 1691 yılında, Dracula ve onun şeytani ordusunu yenmek için kutsal kırbaç “Vampire Killer”ı da yanına alıp Dracula şatosunun yolunu tutuyor.

Castlevania II: Simon’s Quest (1989 – NES)

Kronolojik serinin önceki oyunundan tam 7 yıl sonra, 1698’de geçen Simon’s Quest’te, Dracula’nın lanetini kaldırmak için Simon Belmont, elinden gelen her şeyi yapıyor. Transilvanya’nın dört bir yanını araştırıp Dracula’nın vücut parçalarını bulması ve yakması gereken Simon, gece gündüz döngüsünün olduğu açık uçlu oyunda, birden fazla sonla karşılaşmamızı da sağlıyor.

Castlevania: Harmony of Dissonance (2002 – Game Boy Advance)

Belmont ailesinin üyesi Juste Belmont, 1748’de Lydie Erlanger’ın kaçırılmasının ardından Dracula’nın şatosuna gidiyor ancak Juste’nin arkadaşı Maxim Kischine, Dracula’yı çeşitli yollarla diriltmeye çalışıyor. Bunun sonucunda Dracula’nın kötü etkisi altına giriyor. Juste’nin işi zorlaşırken Dracula ve diğer kötülüklerle de uğraşması gerekiyor.

Castlevania: Rondo of Blood (1993 – PC)

1792 yılında yaşanan olayları konu edinen Rondo of Blood, Richter Belmont’un, sevgilisi Annette’in Dracula tarafından kaçırılmasının ardından yaşanan olayları deneyimlememizi sağlıyor. İlk defa 1993 yılında Japonya’da yayımlanan oyunun farklı ve geliştirilmiş versiyonları, çeşitli platformlara ilerleyen yıllarda da çıktı.

Castlevania: Symphony of the Night (1997 – PlayStation, Saturn)

Gerek oyunculara gerekse oyun otoritelerine göre Castlevania serisinin en önemli oyunu konumundaki Symphony of the Night, 1797 yılında geçiyor. Bu defa Dracula’nın oğlu Alucard’ı yönettiğimiz ve ortadan gizemli şekilde kaybolan Richter Belmont’u arayıp yeniden ortaya çıkan Castlevania’nın sırlarını çözmeye çalıştığımız yapım, oyun tarihinin klasikleri arasında bulunuyor.

Castlevania: Order of Ecclesia (2008 – DS)

Tam olarak zaman dilimi bilinmese de 1800’lerin başı olarak değerlendirebileceğimiz dönemde geçen Order of Ecclesia, artık bir klan hâline gelen Belmont ailesinin iz bırakmadan ortadan kaybolması üzerine inşa ediliyor. Dracula’yı alt etmek için kurulan Ecclesia Tarikatı’nın üyesi Shaona’yı yönettiğimiz oyun, serinin takipçileri için ilginç sürprizler barındırıyor.

Castlevania: Circle of the Moon (2001 – Game Boy Advance)

Resmî Castlevania zaman diliminden silinip kanon olamayacağı belirtilen Circle of the Moon, 1830 yılında geçiyor. Oyun, ana karakter Nathan Graves, arkadaşı Hugh Baldwin ve ustası Morris Baldwin’in Dracula’nın şatosuna girişiyle başlıyor. Dracula’nın hizmetkârı Camilla, Dracula’yı diriltiyor fakat Nathan onu tekrar yok etmek için çabalıyor.

Castlevania: Legacy of Darkness (1999 – Nintendo 64)

Üç boyutlu olarak tasarlanan ve 1844 yılında geçen Legacy of Darkness, Richter Belmont gibi tanıdık yüzlerin hikâyelerini de içerse de temelde, Cornell adlı karakterin kız kardeşi Ada’yı, Dracula’nın şatosundan kurtarmaya çalışmasını ele alıyor.

Castlevania 64 (1999 – Nintendo 64)

1852 yılında yaşanan sıra dışı olayları anlatan Castlevania 64’te, Vampire Killer kırbacının varisi Reinhardt Schneider, sihirli güçlere sahip Carrie Fernandez ve kendini en büyük vampir avcısı olarak gören Charlie Vincent, yüzyıllık uykusundan uyanan Dracula’ya karşı çetin bir mücadeleye giriyor.

Castlevania: Bloodlines (1994 – Mega Drive)

Birinci Dünya Savaşı’nın tüm hızıyla sürdüğü 1917 yılında geçen Bloodlines’da, Avrupa’daki bu korkunç iklimden yararlanan Dracula’nın kötü emellerine ulaşamaması için harekete geçen John Morris ve Eric Lecarde karakterleri başrolde yer alıyor. Oyunun başında, bu iki karakterden birini seçmemiz gerekiyor.

Castlevania: Portrait of Ruin (2006 – DS)

Doğrudan doğruya Bloodlines’ın devamı niteliğinde hazırlanan ve 1944’te yaşanan olayları konu edinen Portrait of Ruin’de, vampir avcısı Jonathan Morris ve genç büyücü Charlotte Aulin’in kontrolü oyuncuya veriliyor. Oyun serisi için bir klasik hâline gelen Dracula’nın durdurulması süreci, bu oyunda da devam ediyor.

Castlevania: Aria of Sorrow (2003 – Game Boy Advance)

Portrait of Ruin ile arasında neredeyse 100 yıl bulunan ve 2035’te geçen Aria of Sorrow, Symphony of the Night’ın oyun mekaniklerini aynen kopyalıyor ve bize, Soma Cruz’un hikâyesini anlatıyor. Japonya’da bir lise değişim öğrencisiyken güneş tutulmasını izlediği esnada esrarengiz olaylar yaşayan Soma, daha sonra kendisini, Dracula’nın şatosunda buluyor.

Castlevania: Dawn of Sorrow (2005 – Game Boy Advance)

Önceki oyunun devamı olan 2036 yılında, Soma’nın hikâyesini sürdüren Dawn of Sorrow, Soma’nın, düşmanların ruhlarını emme yeteneğini ve Dracula’nın gücünü uyandırma potansiyelini öğrenen bir kült tarafından hedef alınmasını işliyor.

Siz de oyun dünyasının en önemli yapımlarını yüksek çözünürlükte ve akıcı görsellerle deneyimlemeyi hedefliyorsanız, Monster Notebook imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk oyuncu bilgisayarlarından dilediğinizi satın alabilirsiniz.

Paylaş: