Geçmişten Günümüze Crusader Kings

Monster Notebook  6 Aralık 2023

Oyun

Orta Çağ’ın karanlık ve entrikalarla dolu koridorlarında vassalların sadakat yeminleri yankılanıyor. Süzerenler ise bu yeminleri zorlu yollarla sınama peşindeler. Hanedan savaşlarının ve kılıçların gölgesindeki krallık ve dükalıklar, sinsi plan ve entrikalarla mücadele ediyorlar. Tüm bunlara seyirci kalmayıp tarihi şekillendirmek üzere harekete geçen birileri göze çarpıyor. Evet, onlar, sıkı Crusader Kings fanları. Etkileyici tarihî atmosferin içinde kendi hanedanının kaderini şekillendirirken tarih akışı kapsamında tüm bu olan bitenlere müdahale etmeye çalışan oyuncular, Paradox Development Studio’nun dillere destan oyun serisi Crusader Kings’in derinliklerinde kaybolurcasına vakit geçiriyorlar. Üç ana oyun ve sayısız genişleme paketiyle kendi oyun kitlesini yaratan epik oyun serisi Crusader Kings hakkında daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, kesinlikle doğru yazıdasınız.

Crusader Kings (2004)

Hanedanların yükselişi ve çöküşü, kılıçların çarpışma sesleri ve kiliselerin sessiz duaları… Paradox Development Studio, 2004 yılında strateji oyunu anlayışını kökten değiştiren Crusader Kings ile sahneye çıktı. Rahatlıkla bir “hanedanlık simülasyonu” şeklinde adlandırabileceğimiz yapımda oyundaki topraklarınızı genişletmekle kalmıyor, aynı zamanda hanedanlarınızı da yönetiyor, evlilikler aracılığıyla ittifaklar kuruyor ve varislerinizi yetiştirebiliyordunuz. Geleneksel strateji oyunlarından farklı olarak savaş ve toprak kazanma mekanizmalarına ek olarak diplomasi ve varis yönetimi gibi unsurlar da oyunda ön plana çıkıyordu. Oyun süresince oluşturduğunuz karakterlerin yeteneklerini ve ilişkilerini yönetirken, politik manevralar ve entrikalarla da uğraşmanız gerekiyordu. Zira Crusader Kings’de askerî zaferler kadar politik ve sosyal stratejiler de kazananı belirliyordu. Bugün baktığımızda epey mütevazı görsellere sahip ilk Crusader Kings’in ses tasarımı, Paradox’un yaratmak istediği tarihî atmosferle tamamen örtüşüyor, oyun sizi, Orta Çağ’ın tam da merkezine bırakıveriyordu. Yapım, saygın oyun yayınlarından yüksek notlar almayı başardı.

Crusader Kings II (2012)

Taht mücadeleleri bitmedi. Çeliğin çelikle buluştuğunda çıkan sesler artık İstanbul’un fetih yılına kadar duyuluyor. Hanedanlık simülasyonu olma vazifesini başarıyla sürdüren ve size, 1066 ila 1453 yıllarını oynama imkânı tanıyan Crusader Kings II, 2012 yılında çıktığında türün takipçileri arasında bomba etkisi yarattı. Selefinden aldığı oyun mekaniklerini uygulamakla kalmayıp bu mekaniklere yenilerini ekleyen ikinci oyun, sizi, karmaşık politik ve askerî sistemlerle karşılıyor, hanedan üyelerinizin aşk hayatlarından hanedana karşı ihanetlerine dek her adımlarını takip etmenize olanak veriyordu. Geniş kapsamlı haritalarının yanı sıra 2012-2018 arası yayımlanan 15 ayrı genişleme paketiyle kâh “İslam’ın Kılıcı” kâh “Şarlman” olmanızı sağlıyordu. Tarihçilerin sıklıkla ifade ettikleri “Tarih, ‘Eğer öyle olsaydı böyle olurdu’ya göre anlatılmaz,” anlayışına saygı göstermekle birlikte sizin, oyun içinde kendi “eğer” senaryonuzu oluşturmanıza da izin veriyordu.

Crusader Kings III (2020)

Sekiz yıllık aralarla yeni Crusader Kings oyunu çıkarmayı âdet edinen Paradox Interactive, büyük strateji ve hanedanlık simülasyonu formülünden vazgeçmeden Crusader Kings III’ü oyuncularla buluşturdu. Türün sıkı takipçileri için “strateji oyunlarının zirvesindeki bir yıldız” özelliğine sahip yeni oyun, sizden, kılıcınızı kuşanıp diplomatik zekânızı da kullanarak oyundaki ailenizin adını, tarihin şanlı sayfalarına yazdırmanızı istiyordu. Feodal sistem içindeki politik manevralar noktasında daha derinleşen ve size, kraliyet ailelerinin karmaşık ilişkilerini ve savaş stratejilerini yönetme imkânı tanıyan yapım, teknik, görsel ve işitsel anlamda büyük bir gelişim gösteriyordu. Detaylı haritalar, gerçekçi karakter modellemeleri, atmosferi güçlendiren efektler, Crusader Kings III’ü daha ihtişamlı kılıyordu. Paradox’un ustalık dönemi işlerinden biri olduğu herkesçe kabul edilen Crusader Kings III, dijital dünyanın kendi tarih aralığı kapsamında yankılanan zafer çığlıkları ve acı dolu feryatlarla, oyunculara, daha önce tatmadıkları bir oyun deneyimini tattırıyordu.

Siz de Crusader Kings serisi gibi strateji oyunlarının yanı sıra yeni çıkan tüm oyunları, yüksek çözünürlükte ve akıcı görsellerle oynamayı amaçlıyorsanız, elinizin altında bir “canavar” olması gerekiyor. Monster Notebook imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk ailesindeki oyun bilgisayarları, sizi bekliyor.

Paylaş: