Geçmişten Günümüze Dead Space

Monster Notebook  9 Aralık 2023

Oyun

1990’lı yıllarda Silent Hill, Resident Evil ve Alone in the Dark gibi oyun serileri sayesinde yıldızı parlayan hayatta kalma korku türü, 2000’li yıllara gelindiğinde; artan üretim maliyetleri, oyun satışlarının bu maliyetleri karşılayamaması ve yapımcıların, FPS gibi türlere yönelmesi nedeniyle biraz sekteye uğradı. Çok eleştirilen ama oyun dünyasına kattıklarını saymakla bitiremeyeceğimiz Electronic Arts, cesur bir hamle yaparak bu türü yeniden ve çok güçlü şekilde ayağa kaldırmaya karar verdi. Yenilikçi oyun mekanikleri, türü ileriye taşıyan unsurlar içermesi ve oyuncuları ters köşe yapan senaryosuyla dikkat çeken Dead Space, Electronic Arts imzasıyla yayımlandı. Oyunun başarısı, Dead Space’in bir seriye dönüşmesini sağladı. Dilerseniz gelin, Dead Space’in geçmişten günümüze yolculuğuna tanıklık edelim.

Dead Space (2008)

USG Ishimura adlı uzay gemisindeki tekinsiz olaylardan haberdar olan mühendis Isaac Clarke’ı yönettiğiniz ilk oyun, kendinizi, Event Horizon ve Alien filmlerinin içinde gibi hissetmenizi sağlıyor. Ishimura’nın koridorlarında yürürken etrafınızı saran boğucu sessizlik sizi tedirgin ediyor, ta ki Necromorph adı verilen dehşet verici yaratıklarla karşılaşana kadar. İşte bu aşamadan sonra sizi psikolojik olarak yıpratan olaylar silsilesi başlıyor. Düşmanlarınızı yok etmek için onların uzuvlarını hedef almanız ve Isaac’in silah olmayan “silah”larını bu doğrultuda kullanmanız gerektiğini çok geçmeden öğrenseniz de oyun içinde karşılaştığınız bazı olaylar, silahların bile kifayetsiz kalmasına neden oluyor.

Dead Space: Extraction (2009)

Yalnızca Nintendo Wii ve Sony PlayStation 3 oyun konsollarında yayımlanan rail shooter türündeki Dead Space: Extraction, korkunun ve umutsuzluğun pençesinde, uzayın, soğuk ve derin boşluğunda geçen bir hikâyeyi ele alıyor. Aegis VII kolonisinde ve ilk oyunun merkezi, USG Ishimura’da geçen olayları, hayatta kalan insanların gözünden size aktaran ve bu deneyime ortak olmanızı sağlayan yapım, doğası gereği daha doğrusal bir oynanış sunuyor.

Dead Space Ignition (2010)

Isaac Clarke gibi bir mühendis olan Franco Delille ve kız arkadaşı Sarah Andarsyn’in, Necromorph salgınının ilk anlarına ve devamındaki kaosu yaşamalarına tanıklık edeceğiniz Ignition, serinin en farklı oyunu olma özelliği taşıyor. Aksiyon bulmaca türündeki yapımda hikâye, hareketli çizgi roman tarzı kesit sahnelerle anlatılırken oyunun ilerlemesi, mini hack’leme süreçleriyle sağlanıyor. Ignition, yalnızca Microsoft Xbox 360 ve Sony PlayStation 3 oyun konsollarında oynanabiliyor.

Dead Space 2 (2011)

Tek oyuncu odaklı ilk yapımın üç yıl sonrasında gelen çok oyuncu destekli Dead Space 2, Isaac Clarke’ın kendi zihninin karanlık köşeleri ve Titan İstasyonu’ndaki Necromorph’larla savaşını merkeze alıyor. İlk oyunun uzuv kesme mekaniğini biraz daha ileriye taşıyan, size, daha fazla taktiksel ve stratejik derinlik sunan ikinci oyun, kendi geçmişinin hayaletleriyle boğuşan bir Isaac içerdiğinden, yer yer daha daraltıcı bir atmosfer yaratıyor. Oyunun, insanlara karşı Necromorph’lar şeklinde özetleyebileceğimiz çok oyunculu modunun beğenildiğini ise söylememiz pek mümkün değil.

Dead Space – Mobile (2011)

Korkunun ve izolasyonun derinliklerine, bu defa avuçlarınızın arasında tuttuğunuz akıllı cep telefonları/tabletler aracılığıyla dâhil olmanızı sağlayan mobil oyun, Dead Space Ignition’ın da merkez olduğu The Sprawl uzay istasyonunda geçiyor. Yönettiğiniz karakter Karrie Norton ise bazı yönlerden has adamımız Isaac ile benzerlikler taşıyor. Tabii bu benzerlikleri keşfetmek, size düşüyor.

Dead Space 3 (2013)

Isaac Clarke’ın hikâyesini devam ettirirken Dead Space serisine özgü korku ve gerilim unsurlarını da arkasında bırakarak saf bir aksiyon oyununa dönüşen Dead Space 3, türün takipçilerinin “keşke olmasaydı” dedikleri bir devam yapımı. Daha geniş ve açık alanlar sunan fakat serinin alametifarikası iç bunaltan klostrofobik havasından sıyrılan yeni oyun, eşli oynanış, loot odaklı silah özelleştirme ve geliştirme olanaklarıyla bir Dead Space oyunundan çok her şeye benziyor.

Dead Space (2023)

Dead Space Remake olarak da adlandırılan 2023 çıkışlı yapım, “Dead Space” evreninin, daha derin bir hikâye, gelişmiş grafikler ve modern oyun mekanikleriyle yeniden doğuşunu simgeliyor. Kült mertebesine gelen orijinal oyunun üzerine sayısız yenilik ekleyen, karakter gelişimi başta olmak üzere stratejik savaş gibi unsurları ileriye taşıyan yeniden yapım, uzayın ürkütücü derinliklerinde, unutulmaz bir yolculuk vadediyor.

Siz de Dead Space serisi gibi oyun tarihinin gördüğü en önemli hayatta kalma korku oyunlarını, akıcı görseller eşliğinde, “canavar” gibi oynamak istiyorsanız, Monster Notebook imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk ailesindeki oyun bilgisayarlarından dilediğinizi satın alabilirsiniz.

Paylaş: