Geçmişten Günümüze En Çok Oynanan 10 Tarayıcı Oyunu

Monster Notebook  8 Ocak 2023

Oyun

Oyuncu sayıları bakımından popüler bilgisayar ve konsol oyunlarıyla yarışan, hatta zaman zaman onları geçebilen tarayıcı oyunları, bugün, sonu “io” ile biten yapımlardan ibaret sanılsa da artık kullanılamayan Macromedia/Adobe Flash tabanı üzerine inşa edilen sayısız tarayıcı bazlı oyun hayatımıza bir şekilde dokundu. Sıralamaya kalkarsak sayfaların yetmeyeceği kadar fazla sayıda tarayıcı oyunu geliştirildiğini biliyoruz ama sizlere, geçmişten günümüze en çok oynanan ve en popüler 10 tarayıcı oyunundan söz edelim istedik. Eğer listemizde olmadığına üzüldüğünüz oyunlar olursa yorum kısmına dilediğiniz oyunu yazabilir, bu yapımları başka oyuncuların da tanımasını sağlayabilirsiniz.

1. OGame (Gameforge-2002)

Oyuncularla 2002 yılında buluşan, kaynak yönetimi ve uzay muharebesi temasına sahip metin temelli OGame, belki bugün eski popülaritesine sahip değil ama 2000’lerin başlarında, aralarında Türk oyuncuların da yer aldığı milyonlarca oyun meraklısı OGame karşısında sabahlıyordu.

2. Kingdom of Loathing (Asymmetric Publications-2003)

Uzaktan bakıldığında pek bir şeye benzetilemeyen ama içerdiği eğlence ve mizahi diliyle tanışıldığında bırakılamayan Kingdom of Loathing, tarayıcı tabanlı rol yapma oyunlarının en önemli temsilcilerinden biriydi. Oyunun bir seriye dönüşerek bugünlere kadar geldiğini ve kısa süre önce Shadows Over Loathing adlı yapımın yayımlandığını ekleyelim.

3. Tribal Wars (InnoGames-2003)

Gerçek zamanlı strateji ve devasa çevrim içi oyun konseptini aynı potada başarıyla eriten Tribal Wars, özellikle 2006 yılında çıkan uluslararası versiyonuyla dünya çapında 60 milyona yakın oyuncuya ulaştı.

4. Travian (Travian Games-2004)

Sürükleyici bir oynanışa sahip olması ve çok oyuncu desteğini arkasına alması sayesinde bugün bile tarayıcı oyunları söz konusu olduğunda akla ilk gelen isimlerden biri olan Travian, yine milyonlarca oyuncu tarafından sahiplenen tarayıcı oyunları arasında bulunuyor.

5. The West (InnoGames-2008)

Oyuncuların, yapımın başlarında biraz ayak işi yapıp ilerleyen aşamalarda başarılı ve güçlü bir kovboy olmaya çalıştıkları Vahşi Batı temalı tarayıcı tabanlı oyun, çıktığı yıl, aralarında en iyi tarayıcı tabanlı oyun ödülü olmak üzere pek çok ödülü kazanmıştı.

6. FarmVille (Zynga-2009)

Facebook üzerinden oynanan ve video oyunlarına alaycı gözlerle bakan yaş almış insanların bile ekran karşısında saatler geçirmesini sağlayan çiftlik temalı simülasyon oyunu FarmVille, bir devrin başlangıcı olmuştu.

7. Kingdom Rush (Ironhide Game Studio-2011)

Hayatına Flash tabanlı bir tarayıcı oyunu olarak başlasa da milyonlarca oyuncu tarafından çok sevilmesi sayesinde akıllı cihazlardan Nintendo Switch’e kadar birçok platforma farklı versiyonları çıkan kule savunması türündeki Kingdom Rush, 10 küsur yılın ardından popülaritesini koruyor.

8. Drakensang Online (Bigpoint Berlin-2011)

Oynarken gerçekten tarayıcı tabanlı olup olmadığını sorgulatan ve Nebula Engine adlı oyun motoruyla geliştirilen Drakensang Online, zaman geçirmelik bir oyundan ziyade kapsamlı bir altyapısı ve konusu bulunan başarılı, Diablo benzeri yapımlardan biriydi.

9. Slither.io (Steve Howse-2016)

Ünlü oyun yayıncısı PewDiePie’ın yayınlarında oynaması sayesinde yayımlandıktan kısa süre sonra büyük bir bilinirlik kazanan ve esasında geleneksel “Yılan” oyunu ile benzer mantığa sahip Slither.io, 2020’li yıllarda hâlâ popüler.

10. Wordle (Josh Wardle-2021)

Yazılım mühendisi Josh Wardle tarafından geliştirilen ve inanılmaz bir üne kavuşan oyun, The New York Times Company tarafından satın alındı. Bir oyun olarak değerlendirildiğinde esasen masaya yeni bir şey getirmeyen ve 1950’li yıllarda kâğıt ve kalemle oynanan Lingo gibi oyunlardan ilham alan Wordle, diğer tüm popüler oyunların yaşadığı kaderi yaşıyor ve sayısız klon sürümüyle rekabet etmeye çalışıyor. Tarayıcı tabanlı oyunun, Türkiye’de de çok sayıda oyuncusu bulunuyor. 

 

Tarayıcı Oyunları için Monster Gücü ile Oyun Deneyiminizi Yükseltin

Popüler tarayıcı oyunlarından Wordle’a, Slither.io’dan Kingdom Rush’a kadar her türlü oyun, Monster Notebook’un güçlü bilgisayar serileriyle daha keyifli hale geliyor. Oyunlar için gerekli olan yüksek performans ve hızlı işlem kapasitesi, Monster’ın Abra, Tulpar ve Semruk serilerinde bulunuyor. Bu seriler, tarayıcı oyunlarının tüm gereksinimlerini karşılayarak oyun deneyiminizi zenginleştiriyor. Monster ile oyunlarınızı daha üst bir seviyeye taşıyın.

 

SIKÇA SORULAN SORULAR

Browser oyun nedir?

Tarayıcı oyunları, herhangi bir yazılım indirmeye gerek kalmadan internet tarayıcısı üzerinden oynanan oyunlardır. Genellikle hafif ve erişimi kolaydır.

En çok oynanan online oyun hangisi?

Tarih boyunca birçok oyun popülerlik kazanmıştır; ancak “Fortnite”, “League of Legends” ve “Minecraft” gibi oyunlar dünya çapında en çok oynanan online oyunlar arasındadır.

Kingdom of Loathing hangi türde bir oyun ve oyunun temel özellikleri nelerdir?

Kingdom of Loathing, mizahi bir dil ile tasarlanmış bir rol yapma oyunudur. Metin tabanlıdır ve sıra tabanlı savaşlar, karakter gelişimi gibi RPG ögelerini içerir.

Tribal Wars oyununun temel stratejileri nelerdir?

Köy inşa etmek, asker yetiştirmek ve komşu köylerle ittifaklar kurarak veya savaşarak genişlemek, Tribal Wars’ın temel stratejileri arasındadır.

FarmVille oyununun popülerliğinin sebepleri nelerdir?

FarmVille, sosyal medya entegrasyonu, basit ve sürükleyici oynanışı ile kullanıcılarına sanal çiftlik kurma ve yönetme imkanı sunarak geniş kitlelere ulaştı.

Kingdom Rush oyununda başarılı olmak için ipuçları nelerdir?

Düşman dalgalarını durdurmak için çeşitli savunma kuleleri kurarak stratejik noktalarda kullanmak ve güçlendirmeleri akıllıca yatırım yapmak önemlidir.

Drakensang Online oyununun Diablo benzeri yönleri nelerdir?

Drakensang Online, hack and slash oyun mekanikleri, geniş dünya keşfi ve karakter geliştirme sistemi ile Diablo serisine benzer özellikler taşır.

Slither.io oyununda yüksek skor yapmanın sırları nelerdir?

Büyük yılanları yenmek ve onların bıraktığı enerjiyi toplamak, dikkatli manevralar yaparak rakipleri tuzağa düşürmek Slither.io’da yüksek skor elde etmenin yollarındandır.

Paylaş: