Geçmişten Günümüze En İyi 10 MMORPG Oyunu

Monster Notebook  1 Temmuz 2021

Oyun

Bir büyücü olup düşmanınızı birkaç dakika süresince dondurmak, kaslı bir savaşçıya dönüşüp 5 katlı bir bina boyundaki yaratıklara kendi boyunuzun iki katı uzunluğundaki kılıçlarla saldırmak, kurduğunuz uzay üssünü işgale gelen yabancı ırklara uzayda olmanıza rağmen ses çıkarabilen lazer silahlarıyla saldırmak… Ve tüm bunlar olup biterken chat ekranından veya mikrofonunuzu kullanarak arkadaşlarınızla konuşmak, onları yönlendirmek veya onların talimatlarına göre hareket etmek… Kazanırken de kaybederken de ayrı bir keyif almak ve bunu yaşantınızın ilerleyen dönemlerinde değerlendirebileceğiniz, önemli bir tecrübe olarak içselleştirmek…

Kimilerine göre zaman kaybı olsa da MMORPG dünyası, oyun tutkunlarına öylesine büyük bir eğlence vadediyor ki bu tür yapımlara başlayan oyuncular, oyuna ayıracakları vakitlerin neredeyse tamamını MMORPG’lerle geçirebiliyor. Onları suçlayamayız zira dijital dünyada sosyalleşip topluluk olarak hareket edebilmenin verdiği keyif gerçekten bambaşka. Peki, zaman içerisinde hangi MMORPG oyunları hayatımıza girdi, gelin belli başlı on oyuna birlikte bakalım.

  1. Ultima Online (1997)

Listemize giren en eski MMORPG olmasına karşın kayıtlara geçen en eski oyun Ultima Online değil. Ancak yapımın sunucuları hâlâ açık ve çok sayıda oyuncu tarafından aktif olarak oynanıyor. Oyun dünyasının dev isimlerinden Richard Garriott’un imzasını taşıyan Orta Çağ fantezi temalı yapım, başlı başına bir başarı hikâyesi.

  1. EverQuest (1999)

Popülarite bakımından Ultima Online ile rahatlıkla yarışabilecek yapıdaki EverQuest, yine türü şekillendiren yapımlardan biri. Bugünün bilgisayarlarıyla oynayabileceğiniz ve Steam’den ücretsiz olarak yükleyebileceğiniz oyunun sunucuları hâlâ açık ve dolu. 500’den fazla keşfedebileceğiniz bölge, fantezi temalı EverQuest’te sizi bekliyor.

  1. Final Fantasy XI (2002)

Kökeni, Nintendo’nun geliştirdiği NES oyun konsoluna kadar uzanan serinin MMORPG sürümü Final Fantasy XI, yine sunucuları açık olan ve mütemadiyen yeni içerikler eklenen bir yapım. En son 2015 yılında oyuna ana senaryo ekleyen Rhapsodies of Vana’diel ile Square Enix’in bu oyundan elini eteğini çekmemesi güzel.

  1. EVE Online (2003)

Orta Çağ temasından ve yüksek fantezi unsurlarından sıkıldıysanız sizi uzaya doğru yükseltelim. EVE Online, oyun dünyasının hemfikir olduğu üzere gelmiş geçmiş en başarılı ve takipçilerinin tutkuyla oynadıkları MMORPG’lerden biri. Bilim kurgu ve uzay temasını etkileyici şekilde kullanması ve kendine has dinamiklerinin olması, yapımı başarılı kılan etmenlerden.

  1. World of Warcraft (2004)

Aslına bakarsanız 2004 yılı MMORPG’ler için oldukça ilgi çekici bir yıldı. Türkiye’deki internet kafeleri kasıp kavuran Metin2 ve Knight Online, EverQuest 2 ve daha nice yapım bu yıl yayımlandı. Ama oyun tarihine adını altın harflerle yazdıran Blizzard Entertainment, WoW ile tüm dengeleri değiştirdi.

  1. Star Trek Online (2010)

25. yüzyılda geçen konusu ve seriye bağlı kalan yapısıyla Star Trek hayranlarını aradan geçen 11 yıla rağmen hiçbir suretle sıkmayan oyun, 2016’da dönemin yeni nesil konsollarını ziyaret edecek kadar güçlü.

  1. Star Wars: The Old Republic (2011)

Son zamanlarda yeniden yapılacağı söylentileri çıkan 2003 çıkışlı Star Wars: Knights of the Old Republic’in ruhani devamı niteliğindeki oyun, bugün sayısız oyuncuya ev sahipliği yapıyor. Steam üzerinden indirip oynamaya başlayabileceğiniz yapım, grafikleriyle yaşını biraz belli etse de oyunun eğlencesine kendinizi kısa sürede kaptırmanız gayet mümkün.

  1. Guild Wars 2 (2012)

İlk oyunun başarısını katlayarak devam ettiren Guild Wars 2, dövüş ağırlıklı açık dünya fantezi temasına sahip bir MMORPG oyunu arayanlar için biçilmiş kaftanlardan biri. Oyunun sunucularının hâlâ etkin olduğunu belirtelim.

  1. The Elder Scrolls Online (2014)

Nefes kesen tanıtım videosuyla The Elder Scrolls evrenine bir şekilde adım atmış olan her oyuncuyu kendine hayran bırakan oyun, bugün modern MMORPG’ler söz konusu olduğunda dile getirilen öncelikli yapımlardan. Eğer binlerce saatlik bir maceraya hazırsanız The Elder Scrolls Online evrenine dâhil olun.

  1. Black Desert Online (2015)

Son dönemin en popüler MMORPG’lerinden biri olan Black Desert Online, eğlencesi kadar zorluğuyla da kendine ayrı bir yer edindi. Eğer ardı arkası kesilmeyen görevlerden hoşlanıyorsanız ve tek bir mesleği tamamlamak için iki ayınızı feda edebilecekseniz Black Desert Online’ı deneyimleyebilirsiniz.

Paylaş: