Geçmişten Günümüze En İyi Şehir Kurma Simülasyonu Oyunları

Monster Notebook  20 Mayıs 2020

Oyun

Uzaktan bakıldığında hakkında “Ne var canım? Şuraya üç beş bina dikersin, yol, su, elektrik sağladın mı tamamdır.” şeklinde yorumlar yapılabilen ama ekran karşısına geçildiğinde iktisat dersine doğru evrilebilen şehir kurma simülasyonları, esasında epey eskiye dayanıyor. Metin bazlı ve hayli iptidai grafikler barındıran oyunları, 1969’a kadar uzansa da bildiğimiz manadaki oyunların çıkışları, daha yakın tarihlerde yer alıyor. Dilerseniz gelin, geçmişten günümüze en iyi şehir kurma simülasyonlarından bazılarına birlikte göz atalım.

SimCity (1989)

SimCity (1989)

Will Wright’ın dâhiyane fikirlere sahip bir insan olduğunun ilk işaretlerinden biri olan SimCity, Wright’ın kendi emeklerinin eseriydi. Oyuncuya pek çok konuda özgürlük tanıyan yapım, dönemine göre yeterli sayılabilecek hedef merkezli ve zamanlı senaryolar da bulunduruyordu.

Caesar (1992)

Caesar (1992)

Modern şehir kurmak isteyenler SimCity’ye, tarihî Roma’da şehir kurmak isteyenler Caesar’a… İlk etapta Amiga platformuna çıkan yapımda, tematik şehir ayrıntılarının fazlalığı ve askerî tarafın da şehir kurma planlarına eklenmesi tür için ilginç yeniliklerdi. Dönemin oyun yayınlarından olumlu yorumlar alan ve birkaç yılda 400 bin adet satan oyun, SimCity gibi bir seriye dönüştü.

SimTown (1995)

SimTown (1995)

Döneme tanıklık etmeyenler için “Böyle de bir oyun varmış.” tadında bir yapım olan SimTown, SimCity gibi Maxis’in yayınladığı ancak geliştirici ve tasarımcı koltuğunda Will Wright’ın olmadığı bir oyundu. Bir şehir kurma simülasyonu için hayli küçük ölçekli kalan SimTown, küçük yaştaki oyunculara daha çok hitap ediyordu.

Pharaoh (1999)

Pharaoh (1999)

Zamanının en iyi şehir kurma simülasyonu olarak kabul edilen Pharaoh, oyundan çok tarih dersi gibi bir yapımdı. Eski Mısır medeniyetinde yer alan kültür ve dinî inanışları da kapsayan oyun, geniş kontrol sunması ve içerdiği çeşitlilikle öne çıkıyordu.

Tropico (2001)

Tropico (2001)

1950’lerin soğuk savaş döneminde Karayipler’de geçen ve sonraları bugüne kadar ulaşan bir seri hâlini alan Tropico, “El Presidente” ile tanıştığımız ilk oyundu. Kısa sürede popüler olan ve mizahi yanıyla beğeni toplayan oyunun, Daniel Indart imzalı Latin tarzı Karayip müzikleri o kadar iyiydi ki Interactive Achievement Awards’da ödül bile aldı.

CivCity: Rome (2006)

CivCity - Rome (2006)

Firefly Studios ve Firaxis Games’in kafa kafaya verip geliştirdiği, ucundan strateji de içeren ama temelde şehir kurmaya dayanan yapım, muadili sayılabilecek Caesar ile kıyaslansa da kendine özgü bir oyuncu kitlesi kazanmayı başardı.

Cities XL (2009)

Cities XL (2009)

Tek oyunculu gibi görünse de çok oyunculu oyun mekanikleri içeren ve bugün bile hâlâ çok güzel görünen grafiklere sahip olan yapım, oyuncuların birbirleriyle ticaret yapabilmelerine izin veriyordu. Fakat online özelliği kısa süre sonra devre dışı bırakılan oyun, tek oyunculu modda oynanabilir kaldı.

Banished (2014)

Banished (2014)

Feodal güçler tarafından evinden yurdundan edilen bir grup insanın önce köylerini, ardından şehirlerini yeniden inşa etmesini konu edinen, Orta Çağ döneminde geçen ve şehir kurma unsurlarını oldukça özgün biçimde ele alan bir oyundu Banished.

Frostpunk (2018)

Frostpunk (2018)

This War of Mine oyunuyla adını milyonlarca oyuncuya duyuran 11 bit studios tarafından geliştirilen ve yine hayatta kalma elementleri bulunan şehir kurma simülasyonu Frostpunk, oyuncuya kısıtlı bir kaynak vererek ondan insanlığı ayakta tutmasını ve şehri geliştirmesini istiyordu. Hikâye anlatımı hayli etkileyici olan oyun, şehir kurma simülasyonlarına farklı bir boyut kazandırdı.

Paylaş: